استاپ لاس چیست؟ معرفی کامل Stop Loss (حد ضرر)
استاپ لاس یک روش مدیریت ریسک است که در بازارهای مالی استفاده میشود. هدف استاپ لاس این است که به تاجران و سرمایهگذاران کمک کند تا ضرر غیرقابل قبولی را که ممکن است در یک معامله ایجاد شود، کاهش دهند.
معرفی کامل Stop Loss (حد ضرر)
سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال با ریسک هایی همراه است. امروزه مجموعه ای از تدابیر حفاظتی در دسترس سرمایه گذاران وجود دارد تا نه تنها بازار را درک کنند، بلکه به خوبی سرمایه گذاری کنند و ریسک را به خوبی مدیریت کنند. استاپ لاس (Stop Loss) یا حد ضرر، یکی از مهمترین ابزارهای موجود در بازار است که میتوان گفت لازمهی انجام هر معامله میباشد.
حد ضرر نوعی سفارش است که سرمایه گذاران یا معاملهگران از آن برای محدود کردن زیان احتمالی خود در بازار معاملاتی استفاده میکنند. زمانی که قیمت یک ارز به سطح معینی رسید، به طور خودکار به فروش میرسد که به آن قیمت، استاپ لاس یا حد ضرر میگویند. این گزینه به معامله گران کمک میکند تا در صورت ادامه کاهش قیمت ارز، از ضررهای بزرگتر جلوگیری کنند.
نقش مهم استاپ لاس در بازارهای مالی
دستور استاپ لاس (حد ضرر) نقش مهمی در مدیریت ریسک در بازار معاملاتی دارد. با استفاده از استراتژی حد ضرر، سرمایهگذاران و معاملهگران میتوانند زیانهای احتمالی خود را محدود کنند که این امر خطر از دست دادن را کاهش میدهد. این امر به حفظ نظم و پایبندی به اهداف و استراتژی های سرمایه گذاری حتی در شرایط نوسان بازار کمک میکند.
بیشتر تصمیمات ما بر اساس احساساتمان است، اما در بازارهای معاملاتی، این احساسات میتواند به معنای نابودی سرمایه باشد. دستور حد ضرر میتواند به سرمایه گذاران کمک کند تا این احساسات را مدیریت کنند و از تصمیم گیریهای عجولانه مبتنی بر ترس یا طمع اجتناب کنند. با تعیین یک نقطه خروج از پیش تعیین شده، آنها می توانند استرس احساسی و عاطفی ناشی از نظارت بر سرمایه گذاریهای خود را کاهش دهند و بر اساس برنامه سرمایه گذاری خود تصمیمات منطقی بگیرند.
یک مثال ساده برای درک کامل استاپ لاس
برای نمونه، فرض کنید یک معاملهگر پس از خرید یک ارز به قیمت ۱۰ دلار، انتظار دارد که آن ارز به قیمت ۱۲ دلار ارزش یابد. اما از طرف دیگر نگران است که اگر قیمت به طور ناگهانی پایینتر از ۹ دلار برود، خسارت زیادی ببیند. در اینجا، معاملهگر میتواند یک سفارش استاپ لاس (حد ضرر) را در قیمت ۹ دلار قرار داده و در صورتی که قیمت پایینتر از این برود، معامله به صورت خودکارا به پایان میرسد تا خسارت خود را به حداقل برساند.
با استفاده از استاپ لاس، معاملهگران و سرمایهگذاران میتوانند خطرات مالی را کاهش دهند و از تجارت ناموفق جلوگیری کنند. این یک ابزار مهم در مدیریت ریسک است که به تاجران امکان میدهد پیش از ورود به یک معامله مشخص کنند که به چه میزان خسارت متحمل خواهند شد.
انواع مختلف استاپ لاس (حد ضرر)
ما یاد گرفتیم که استاپ لاس یا حد ضرر چیست و چقدر برای یک سرمایه گذار مهم است، اکنون انواع مختلف دستورات استاپ لاس را خواهیم دید. به طور کلی، دو نوع دستور حد ضرر وجود دارد:
- استاپ لاس ثابت (Fixed Stop-Loss Order)
- استاپ لاس دنباله دار یا تریلینگ (Trailing Stop-Loss Order)
در ادامه به توضیح هر یک از موارد بالا میپردازیم.
استاپ لاس ثابت (Fixed Stop-Loss Order)
همانطور که از نام آن پیداست، دستور حد ضرر ثابت، نوعی از دستور استاپ لاس است که در آن قیمت حد ضرر در یک سطح ثابت، معمولاً درصدی کمتر از قیمت بازار تعیین میشود. این به سرمایه گذاران اجازه می دهد تا زمانی که قیمت ارز به قیمت استاپ از پیش تعیین شده رسید، به طور خودکار دستور فروش را آغاز کنند و ضرر احتمالی را محدود کنند.
یکی از مزیتهای استاپ لاس یا حد ضرر ثابت این است که میتوانیم بدون توجه به نوسانات بازار، سطح ثابتی را تنظیم کنیم و در آن باقی بمانیم. سرمایه گذاران از این نوع سفارش برای محافظت از سرمایه گذاری خود استفاده می کنند و ترجیح می دهند یک سطح حد ضرر ثابت تعیین کنند.
استاپ لاس دنباله دار یا تریلینگ استاپ (Trailing Stop-Loss Order)
تریلینگ استاپ کمی با استاپ لاس معمولی و ساده، متفاوت است. دستور استاپ لاس دنباله دار یا تریلینگ استاپ به سرمایه گذاران اجازه میدهد تا سطح حد ضرر (Stop Loss) را تنظیم کنند که با تغییر قیمت ارز مطابقت میکند.
به عبارت ساده، درصدی ثابت است که به شما امکان میدهد رشد سهم خود را دنبال کنید و بر اساس آن یک حد ضرر تنظیم کنید. اگر قیمت در جهت مطلوب (به عنوان مثال؛ روند صعودی) حرکت کند، سطح استاپ لاس (حد ضرر) نیز در آن جهت (رو به بالا) حرکت میکند. این سفارش به ذخیره کردن سود شما کمک میکند و در عین حال ضررهای احتمالی را در بازار رو به نزول را محدود میکند.
به عنوان مثال معاملهگری ارزی را در قیمت 100 دلار خریداری میکند و حد ضرر آن را 95 دلار انتخاب و ثبت میکند. سپس قیمت آن ارز صعودی میشود و به قیمت 115 دلار (15 دلار افزایش قیمت) میرسد. تریلینگ استاپ در اینجا به همان مقدار (15 دلار) حد ضرر را بالاتر میآورد و در قیمت 110 دلار ثبت میشود. حال اگر قیمت این ارز 5 دلار کاهش پیدا کند و به 110 دلار برسد. اسپات لاس دنبالهدار، به صورت خودکار فعال میشود و آن ارز در قیمت 110 دلار بهفروش میرسد. در اینجا استاپ لاس دنباله دار یا تریلینگ استاپ (Trailing Stop-Loss) باعث میشود که معاملهگر مقداری از سود خود را دخیره کند و آن را از دست ندهد.
نحوه تنظیم سطوح Stop Loss (حد ضرر)
هنگام تنظیم سطوح حد ضرر (Stop Loss) باید عوامل زیر در نظر گرفته شوند:
- نوسانات بازار: حد ضرر باید بر اساس نوسانات یک بازار مالی تنظیم شود. هر چه یک بازار ناپایدارتر و پر نوسان باشد، داشتن یک استاپ لاس اهمیت بیشتری دارد.
-
نقدینگی بازار: برخی از ارزها در حجم بسیار ناچیز و کم معامله میشوند، به این معنی که حتی اگر حد ضرر وجود داشته باشد، ممکن است نتوانید از آن خارج شوید زیرا خریدار در طرف مقابل وجود ندارد. بنابراین، خرید ارز غیر نقدشونده ریسکهای خاص خود را دارد و استفاده از استراتژی حد ضرر ضروری است.
-
حجم معامله یا پوزیشن سایز: اگر حجم معامله بزرگی در بازار دارید، اجرای آن ممکن است برای ارزهای غیر نقدشونده دشوار باشد. بنابراین، زمانی که به اندازه آن معامله در مقابل ارزش خالص خود ارز نگاه میکنید، فقط موقعیتهایی را انتخاب کنید که با آنها احساس راحتی کنید.
-
تعیین سطح حد ضرر مناسب: تنظیم سطح استاپ لاس یک فرآیند ذهنی و تکنیکال است که برای فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است. فردی با تحمل ریسک بالاتر سطح را کمی پایین میگذارد در حالی که از طرف دیگر، فردی با تحمل ریسک پایین قطعا سطح حد ضرر را بالا میگذارد. یکی از رایجترین روشهای تعیین سطوح حد ضرر، روش درصدی (%) است. این روش بسیار ساده و مؤثر است، قبل از تنظیم سطح حد ضرر (Stop Loss)، سرمایهگذار باید درصدی از قیمت سهامی را که میخواهد قبل از خروج از معامله از دست بدهد، تعیین کند. به عنوان مثال، یک سرمایهگذار سهمی را به مبلغ 100 دلار خریداری کرد و تصمیم گرفت 10٪ از ضرر را در هنگام خروج متحمل شود. بنابراین حد ضرر را از 90 تا 100 تعیین می کند که ضرر احتمالی او را به 10 درصد قیمت محدود میکند.
مزایای استفاده از استاپ لاس
معاملهگران هنگام سرمایه گذاری در بازارهای مالی، فاکتورهای زیادی را در نظر میگیرند. استاپ لاس (حد ضرر) ابزار موثری است که به کاهش ضرر و تسهیل این فرآیند تصمیمگیری به روشهای زیر کمک میکند:
به حداقل رساندن ضرر
با استفاده از دستور استاپ لاس، معاملهگران میتوانند از سرمایه خود محافظت کنند و اطمینان حاصل کنند که ضررهای بزرگ و غیرقابل برگشتی را تجربه نمیکنند که میتواند حساب معاملاتی آنها را به خطر بیندازد.
بهبود مدیریت ریسک
اگر سود سرمایه بیشتری داشته باشید، سبد سرمایه گذاری شما خوب به نظر میرسد، البته با مدیریت ریسک و محدود کردن ضرر. سفارشات حد ضرر میتواند به معامله گران کمک کند تا عملکرد کلی معاملات خود را بهبود بخشند و به اهداف سرمایه گذاری خود دست یابند.
کنترل احساسات
سوگیری احساسی یکی از دلایل اصلی یک فرآیند تصمیم گیری بد است. سفارشات حد ضرر، احساسات را از فرآیند تصمیم گیری با بسته شدن خودکار معامله در صورت رسیدن به سطح از پیش تعیین شده، خارج میکند. این به معامله گران کمک میکند تا از تصمیم گیری های ناگهانی یا احساسی که میتواند بر نتایج معاملات آنها تأثیر منفی بگذارد اجتناب کنند.
معایب استفاده از استاپ لاس
مانند هر چیز موجود در جهان، استاپ لاس (حد ضرر) هم جنبه منفی خود را دارد که باید از آن آگاه بود. در حالی که دستورات حد ضرر میتواند ابزار ارزشمندی برای مدیریت ریسک باشد، معایبی نیز وجود دارد که باید در نظر گرفت.
لغزش و فعال نشدن حد ضرر
بازار سهام فضای بسیار بی ثباتی است که هر ثانیه تغییر میکند، قیمت ارزهای دیجیتال میتواند از سطح حد ضرر عبور کند و منجر به لغزش شود. این به این معنی است که معامله ممکن است با قیمتی انجام شود که به طور قابل توجهی با سطح حد ضرر (Stop Loss) متفاوت است و منجر به زیان بیشتر از حد انتظار و یا نابودی کامل سرمایه شما شود.
عدم تضمین و گارانتی
هدف اصلی استاپ لاس (حد ضرر)، محدود کردن و کاهش ضرر است، اما آنها تضمین نمیکنند که آیا معامله با قیمت مورد نظر انجام میشود یا خیر. در شرایط پر نوسان بازار، دستور استاپ لاس با قیمت بسیار نامناسبی اجرا میشود که منجر به زیان بیشتر میشود. دقت لازم برای استفاده و انتخاب حد ضرر دقیق بسیار مهم است.
گپ (Gap) و شکافهای بازار
گپ و شکافهای خاصی در بازار وجود دارد که منجر به شکست استاپ لاس در شرایط خاص میشود. به عنوان مثال، در بازارهایی با نقدینگی پایین، اجرای مجدد دستور حد ضرر در قیمت مورد نظر دشوار است و منجر به زیان میشود.
جمع بندی
با استفاده از حد ضرر (Stop Loss)، تریدرها و سرمایهگذاران میتوانند خطرات و ضرر مالی را کاهش دهند و از معامله ناموفق جلوگیری کنند. Stop Loss یک ابزار بسیار مهم در مدیریت ریسک است که به تاجران امکان میدهد پیش از ورود به یک معامله مشخص کنند که به چه میزان خسارت و ضرر متحمل خواهند شد.
در حالی که دستور حد ضرر دارای حفرهها و مشکلاتی برای در مورد استفاده قرار گرفتن است، اما با ارزش ترین ابزار برای مدیریت ریسک و محدود کردن ضرر است. وقتی منطقیتر و حسابشدهتر تصمیم میگیرید، بازارهای مالی به راهی جذاب برای خلق ثروت تبدیل میشود.
سوالات متداول
فروش خودکار یک ارز و دارایی زمانی که قیمت آن به یک سطح مشخص میرسد که به عنوان قیمت حد ضرر شناخته میشود.
در شرایط پر نوسان بازار، دستور حد ضرر با قیمت بسیار نامناسبی اجرا میشود که منجر به زیان بیشتر میشود.
انتخاب بهترین حد ضرر در هر معامله به تجربه تریدر، تحلیل، حجم معامله و عوامل دیگری بستگی دارد.
بله. یکی از مزیتهای کلیدی استفاده از حد ضرر این است که نیازی به نظارت روزانه بر داراییهای خود ندارید که میتواند یک استراتژی بسیار خوب باشد.
استاپ لاس (حد ضرر) به طور گستردهای در بین افراد و معاملهگران حرفهای و البته افراد مبتدی استفاده میشود.