معرفی پروتکل اکاش (Akash Protocol)
در این مقاله قصد داریم به معرفی پروتکل اکاش (Akash Protocol) بپردازیم. با ماهمراه باشید.
این روزها شاهد محبوب شدن فضای ابری هستیم اما تهیه فضاهای ابری از گوگل کلود، آمازون و یا مایکروسافت بسیار گران قیمت و هزینه بر است.
شبکه آکاش راهحلی برای این گرانی و مشکلات این سرویسها طراحی کرده است. این شبکه به عنوان یک سوپرکلود، فضاهای ابری را با قیمت بسیار کمتری در اختیار خریداران قرار داده است. همچنین به دارندگان این فضاهای ابری این امکان را میدهد که منابع محاسباتی ابری خود را به صورت ایمن، بفروشند یا حتی آن را اجاره دهند.
در واقع Akash Network یک بازار ابری غیرمتمرکز است که منابع محاسباتی استفاده نشده را با کاربران مرتبط میکند و کارایی و صرفهجویی در هزینه را ارتقا میدهد. آکاش با استفاده از بلاک چین و کانتینریسازی، یک پلتفرم امن و شفاف برای استقرار آسان برنامه ارائه میکند.
شبکه آکاش (Akash Protocol)
شبکه Akash به عنوان یک بازار غیرمتمرکز محاسبات ابری عمل میکند. و هدف آن اتصال افرادی با منابع محاسباتی استفاده نشده به نیازمندان است و یک اکوسیستم ابری کارآمدتر و مقرونبهصرفهتر را تقویت میکند. با استفاده از فناوری بلاک چین و کانتینریسازی، آکاش یک پلتفرم امن، شفاف و منبع باز فراهم میکند. و به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا برنامههای خود را بدون دردسر اجرا کنند.
آکاش نتورک (Akash Network) یک بازارچه غیرمتمرکز محاسبات یا رایانش ابری (Cloud Computing) است که توسعهدهندگان برنامههای غیرمتمرکز (dApp) در حوزه دیفای و دیگر حوزههای درگیر با محاسبات بالا و رشد سریع مانند یادگیری ماشینی را هدف قرار داده است. این پروژه، بخشی از کازماس هاب (Cosmos Hub) پروتکل کازماس محسوب میشود که آن را در یک چشمانداز وسیع از شبکههای بلاکچینی مجزا قرار داده و اجازه خدمترسانی به دیگر پلتفرمهای توسعه را به آن میدهد.
برای درک رویکرد منحصر به فرد اکاش نتورک به سوی رایانش ابری غیرمتمرکز، ابتدا باید با مدل سنتی محاسبات کلود آشنا شوید. رایانش ابری سنتی یعنی بهکارگیری منابع محاسباتی (معمولا به شکل ذخیرهسازی داده و قدرت پردازش) که بر حسب تقاضا در وب با استفاده از یک مدل سرویس پرداختی در دسترس قرار میگیرند. اکثر ارائهدهندگان کلاد کامپیوتینگ، زیرمجموعههای غولهای فناوری هستند که بر این بازار تسلط داشته و تا سال 2024، حدود 70 درصد از کل سهم بازار را به خود اختصاص دادهاند.
تاریخچه وهدف
آکاش پروژهای است که در سال 2020 ایجاد شد و هدف آن ارائه یک سرویس رایانش ابری غیرمتمرکز، بسیار انعطافپذیر و قابل دسترس، چه برای شرکتها و چه برای افراد عادی است.
ما برای بسیاری از چیزهای مختلف به قدرت محاسباتی زیادی نیاز داریم. با این حال، این نیازها به ناچار منجر به تمرکز قابل توجهی از جریانها به سمت سرویسهای ابری متمرکز، اعم از آمازون با WS، Google Cloud، Google Drive و غیره خواهد شد. احتمالاً میتوانیم روزی را تصور کنیم که سرویسهای ابری متمرکز علاوه بر جنبه مخاطرهآمیز و هزینههای زیاد، مشکلات ذخیرهسازی بزرگی نیز داشته باشند.
آکاش آمده است تا همه اینها را تغییر دهد و به توسعهدهندگان راهحلی برای استقرار اپلیکیشنهای خود ارائه دهد که سریع، کارآمد و تا سه برابر ارزانتر باشد.
هدف اصلی طراحی شبکه Akash این است که مانعی برای ورود به ارائه دهندگان ایجاد کند و در عین حال اطمینان حاصل کند که مشتریان می توانند به منابعی که پلتفرم به آنها ارائه می دهد اعتماد کنند. برای دستیابی به این هدف ، سیستم نیاز به ثبت عمومی تراکنش های درون شبکه دارد. برای این منظور ، شبکه Akash با استفاده از فناوری های بلاکچین به عنوان وسیله ای برای دستیابی به اجماع در مورد صحت پایگاه داده توزیع شده پیاده سازی شده است.
آکاش (Akash Protocol) را میتوان Airbnb در محاسبات ابری تصور کرد. ما یک بازار بزرگ داریم که در آن هر شخصی میتواند قدرت محاسباتی خود را در دسترس دیگران قرار دهد. کسی که کمترین پیشنهاد را داشته باشد، میزبان برنامههای کاربردی خواهد بود.
این پروژه شبکههای زیادی را برای ایجاد یک ابر بزرگ با فضای ذخیرهسازی مشترک پیوند خواهد داد. آکاش یک برنامه وب3 ساده با ارزش افزوده زیادی است.
Akash DeCloud
AKASH اولین بازار غیرمتمرکز محاسبات ابری در جهان و DeCloud برای DeFi است
شبکه آکاش یک نسخه غیرمتمرکز از مدل میزبانی ابری است که تجربه سریعتر و ارزانتری را برای توسعهدهندگان فراهم میکند. حدود 85 درصد از محاسبات ابری اکاش نتورک از مراکز دادهای استفاده میشود که از قبل وجود دارند. حالا آکاش نتورک به ارائهدهندگان خدمات ابری موجود، اجازه فروش ظرفیت مازادشان در بازارچه خود را داده و این افراد میتوانند برای کار با یکدیگر رقابت کنند که در نهایت، میتواند هزینههای توسعهدهندگان و همچنین کاربران نهایی محصولات و خدمات را کاهش دهد.
Akash که Akash DeCloud نیز نامیده می شود، از دو جزء اصلی تشکیل شده است: شبکه و پلت فرم. شبکه Akash یک بازار غیرمتمرکز زنجیره ای برای اجاره منابع محاسباتی است. در حالی که Akash Platform یک پلتفرم استقرار خارج از زنجیره است که برای میزبانی و مدیریت بارهای کاری استفاده می شود و مجموعه ای از خدمات مدیریت ابری است. شبکه Akash یک برنامه بلاک چین مبتنی بر Tendermint است که با Cosmos SDK ساخته شده است.
ویژگیهای شبکه اکاش
دسترسی آسان به سوپرکلاود با قیمت دلخواه
همانطور که اشاره کردیم، مهمترین هدف اکاش نتورک تسهیل دسترسی به خدمات ابری در سراسر جهان و با کمترین قیمت است. این شبکه از سیستم «مزایده معکوس» برای قیمتگذاری خدمات خود استفاده میکند. در واقع این مشتریها هستند که قیمت مورد نظر خود را ثبت میکنند و سپس ارائهدهندگان سرویسها برای بهدست آوردن مشتری با یکدیگر رقابت میکنند. این مکانیسم رقابتی موجب شده است تا قیمت خدمات آکاش نتورک حدود ۳ برابر ارزانتر از سایر سیستمهای ابری باشد.
شبکه کامیونیتی محور
این شبکه یک سرویس عمومی رایگان است و کد منبع آن در اختیار همه کاربران قرار دارد. اکاش رویکردی کامیونیتی محور دارد و تحت مالکیت و مدیریت جامعه است. کامیونیتی بر تمام مسائل مرتبط با شبکه نظارت دارد و در اموری مانند تصمیمگیری در مورد استقرار ویژگیهای جدید شرکت میکند.
زیرساخت به عنوان کد
آکاش روی فناوریهای پیشرفتهای مانند کوبرنتیز (Kubernetes) و کازموس (Cosmos) ساخته شده است. کوبرنتیز یک پلتفرم منبع باز برای استقرار و مدیریت کانتینرها (اپلیکیشنهای نرمافزاری سبکوزن) است. از آنجایی که سیستم ارکستراسیون کانتینرها (Container Orchestration System) در کوبرنتیز یک سیستم پیشرو در این صنعت است، میتوان اطمینان داشت که برنامهها روی یک پلتفرم امن، قابل اعتماد، کارآمد و آزمایششده اجرا میشود. ارکستراسیون به معنای خودکارسازی روند کارهای مورد نیاز برای مدیریت ارتباطات کاری میان ابرهای خصوصی و عمومی است. لایه ارکستراسیون بهوسیله لایبرری رایگان و متن باز اسدیال (SDL) تغذیه میشود. این کتابخانه مبتنی بر زبان یامل (YAML) است و کاربرد سادهای دارد. کاربران هنگام استقرار برنامههای پیچیده میتوانند منابع محاسباتی مورد نظر و قیمتهای دلخواه خود را از میان تامینکنندگان مختلف انتخاب کنند.
مقاوم بودن در برابر سانسور
اکاش یک شبکه ایمن و ضد سانسور است و همه کاربران میتوانند برنامههای خود را روی آن پیادهسازی کنند. هیچکس نمیتواند برای ساخت برنامههای غیرقابل سانسور، مانع فعالیت سایر کاربران شود.
شبکهای همتابههمتا و خصوصی
در سیستم ذخیرهسازی ابری اکاش هر کاربر میتواند به صورت مسقتیم و بدون دخالت اشخاص ثالث با ارائهدهنده فضای ابری خود ارتباط داشته باشد. این ویژگی باعث حفظ امنیت و حریم خصوصی دادهها میشود و هیچکس نمیتواند بخشی از وجوه پرداختی کاربر را مطالبه کند یا اتفاقات فضای ابر او را رصد کند. علاوه بر این، عدم وجود یک واحد کنترل مرکزی، اکاش را به یک پلتفرم قابل اعتماد تبدیل میکند که در صورت بروز مشکل برای یکی از نودها و ارائهدهندگان سرویس ابری، کل شبکه با مشکل مواجه نمیشود.
هویت مستعار
پروتکل اکاش ضمن محافظت از هویت کاربر، سطح بالایی از حریم خصوصی و امنیت را فراهم میکند. کاربران میتوانند بهصورت ناشناس برنامههای خود را روی اکاش مستقر کنند.
پروتکل لایه ۱
اکاش یک پروتکل لایه ۱ است. اکاش نتورک یا آکاش نتورک با استفاده از کیت توسعه نرمافزار کازموس (Cosmos SDK) ساخته شده و برای تامین امنیت شبکه نودهای اعتبارسنجی غیرمتمرکز، از اجماع مبتنی بر اثبات سهام (PoS) استفاده میکند. اعتبارسنجی شبکه را میتوان بدون مجوز انجام داد و امنیت آن بهوسیله استیک ارز دیجیتال بومی AKT تامین میشود.
قابل همکاری با IBC
اکاش اولین بلاکچینی است که تراکنش ارتباط میان بلاکچینی (IBC) با هاب کازموس را با موفقیت به انجام رسانده است. به این ترتیب، شبکه Akash میتواند بهصورت بومی با بلاکچینهای سازگار با IBC ارتباط برقرار کند.
پروتکل ارتباط بین بلاک چینی یا همان IBC
«در وب 2 شبکه بزرگتر و در وب 3 کسی که بزرگترین شبکه مشترک را بسازد برنده خواهد شد.» این جملهای است که هری آلفورد، مدیر کسب و کار صرافی کوین بیس در یکی از گزارشهای جدید خود بیان کرده است. جملهای که به نظر با پیشبینیهای آینده بلاک چین منطقی و درست به نظر میرسد.
اکوسیستم کازماس
اکوسیستم کازماس چند سال پیش اعلام کرد که قصد دارد در برنامه جدید خود از شبکهای از مجموع بلاک چینهای مستقل رونمایی کند که این شبکههای بلاک چینی بتوانند به طور غیرمتمرکز و مستقیم با هم ارتباط برقرار کنند و به این شکل از فعالیت یک طرفه و بدون تعامل بین شبکهها جلوگیری شود. پروتکل ارتباط بین بلاک چینی یا همان IBC با چنین هدفی توسط کازماس طراحی شده است. با IBC بلاک چینهای مستقل قادر خواهند بود دادهها (توکنها) را به صورت مستقیم به یکدیگر ارسال کنند و در قالب شبکه بلاک چین با هم ارتباط برقرار کنند.
از آن جایی که بیشتر پلهای بین زنجیرهای که ما میشناسیم توسط اشخاص و شرکتهای ثالث مستقل ساخته شدهاند و براساس پروتکل خود از درجه امنیت و بلوغ متفاوتی برخوردارند، شاهد کاهش امنیت و تجربههای ماخوشایند در نقل و انتقالات بین شبکهای بلاک چین پس از خرید اتریوم و سایر توکنها هستیم. این قضیه باعث شده که IBC روی کار بیاید و دادهها را بدون نیاز به Trustless توسط لایه و با کانال اختصاصی ارسال کند و دادههایی که در طول این فرایند تایید شدهاند، به مقصد برسند.
تکنولوژی IBC در مارس سال 2021 راه اندازی و در ماه نوامبر همان سال در 22 شبکه فعال شد. تا به امروز بیش از 1.5 میلیون تراکنش از طریق این تکنولوژی در هر ماه انجام میگیرد. دارندگان ارزهای دیجیتال برای کار با سواپ، استیکینگ و اتباط بین بلاک چینی از شبکه موسیس که IBC در آن فعال است، استفاده میکنند. علاوه بر این اهمیت فعال سازی IBC به این جا ختم نمیشود و در قراردادهای هوشمند، انتقالات NFT، پیام رسانها، فید داده و غیره در ساخت اپلیکیشن میان زنجیرهای، میتوان از این فناوری استفاده کرد.
آشنایی با شبکههای سازگار با IBC
تعداد پروژههای سازگار با تکنولوژی IBC بسیار زیادند و اکثر این پروژهها مطابق Cosmos SDK طراحی و توسعه یافتهاند. برخی از برجستهترین و معروفترین بلاک چینهایی که با IBC سازگار هستند، عبارتند از:
برای مشاهده و بررسی لیست کامل پروژههای سازگار با تکنولوژی IBC میتوانید به برنامههای شبکه کازماس سر بزنید.
روش قیمتگذاری فضایابری در شبکه آکاش
در شبکه آکاش (Akash) کاربران پس از خرید فضایابری خود و راهاندازی زیرساختهای ابری، مازاد این منابع محاسباتی را به دیگران میفروشند یا اجاره میدهند. قیمتگذاری این منابع محاسباتی ابری با روش مزایده معکوس انجام میشود. به این صورت که برای تعیین قیمت یک فضایابری، این خریداران هستند که قیمت موردنظر خود را اعلام میکنند و فروشندگان باید برای به دست آوردن مشتری رقابت کنند. این مکانیزم قیمتدهی باعث کاهش چشمگیر قیمت فضایابری در این شبکه شده است. این موضوع یکی از علتهای تمایز این شبکه با دیگر شرکتهای ارائهدهنده خدمات ابری مانند گوگل کلود یا آمازون است. پروژه Akash همچنین ادعا میکند که ۸۵٪ ارزونتر از بقیه پلتفرمها است.
بازار آکاش و بلاک چین آکاش
شبکه Akash پلتفرمی است که به ارائه دهندگان ابری کمک می کند تا با کاربران تشنه محاسبات در یک پلت فرم یکپارچه هماهنگ شوند. بازار به کاربران این امکان را می دهد که قیمتی را تعیین کنند که مایل به پرداخت برای استقرار نرم افزار خود هستند.
Akash برای توابع محاسباتی کم استفاده به روشی مشابه بازارهای محبوب web2 مانند Airbnb و Uber، که اساساً به عنوان یک موتور منطبق بین ارائه دهندگان و کاربران عمل می کند.
بازار استقرار اکاش (Akash Deployment Marketplace) پلتفرمی برای اجاره منابع محاسباتی از ارائهدهندگان مختلف است. این بازار از طریق پلتفرم کانتینر، استقرار یکپارچه کانتینرهای داکر (Docker) را آسان میکند. کانتینر داکر به مجموعهای از پلتفرمها در قالب محصولات خدماتی گفته میشود که برای ارائه نرمافزار در کانتینرها از رویکرد مجازیسازی در لایه سیستمعامل بهره میبرد. امنیت و شفافیت تمام دادههایی که در زنجیره ذخیره میشوند از جمله درخواستها، پیشنهادها، اجاره و تسویه حساب، با استفاده از کوین بومی AKT تضمین میشود.
بازار دیپلویمنت یا همان استقرار اکاش نتورک زیرساخت مستحکمی دارد؛ زیرا روی بلاکچینی ساخته شده که مبتنی بر پروتکل تندرمینت (Tindermint) است و تندرمینت با استفاده از کیت توسعه نرمافزار اثباتشده و قابل اعتماد کازموس ساخته شده است. انتخاب چنین فناوریهای پیشرفتهای تضمینکننده این اکوسیستم مقیاسپذیر و انعطافپذیر برای مدیریت ارتباطات پیچیده در بازار است.
اکاش نتورک با استفاده از فناوری بلاکچین و ارز دیجیتال Akash شرایطی را فراهم میکند تا کاربران بتوانند با اطمینان خاطر با ارائهدهندگان فضای ابری تعامل داشته باشند و به منابع محاسباتی مورد نیاز برای استقرار کانتینر داکر دسترسی یکپارچهای پیدا کنند.
Staking بخشی جدایی ناپذیر از شبکه Akash
این فرآیندی است که در آن دارندگان AKT میتوانند با اعتبارسنجی تراکنشها و بلوکها در شبکه، پاداش کسب کنند. اعتبار سنجی ها باید مقدار معینی از AKT را به اشتراک بگذارند. و یک گره اعتبار سنجی را اجرا کنند تا در فرآیند شرط بندی شرکت کنند.
امنیت شبکه اکاش
مهمترین علت امنیت شبکه آکاش (Akash) غیرمتمرکز و متن باز بودن این شبکه است. متن باز بودن باعث ایجاد شفافیت در این پلتفرم میشود. در واقع هیچ نهاد واحدی فعالیتهای این شبکه را کنترل نمیکند و هیچ واسطی در این معاملات دخیل نیست. شبکه آکاش برای برقراری امنیت شبکه نودهای اعتبارسنجی غیرمتمرکز، از روش اثبات سهام (PoS) استفاده میکند و همچنین میتوان بدون مجوز، اعتبارسنجی شبکه آکاش را انجام داد. استیک کردن ارز بومی این شبکه که نام آن AKT است، باعث تامین امنیت میشود. شبکه آکاش از هویت کاربران خود محافظت میکند و حریم خصوصی قدرتمندی را برای کاربران خود طراحی کرده است. همچنین کاربران به صورت کاملاً ناشناس و بدون افشا هویت خود میتوانند برروی شبکه اکاش برنامههای خود را مستقر کنند.
علت دیگر امنیت بالای این شبکه استفاده از P2P است به این صورت که کاربران میتوانند به صورت کاملاً مستقیم و بدون دخالت شخص ثالثی، با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این مزیت عالی باعث میشود که یک واحد کنترل مرکزی موجود نباشد که شاهد اتفاقات فضایابری کسی باشد یا بخشی از مبالغ پرداختی کاربران را مطالبه کند. این مورد باعث حفظ امنیت بالای این شبکه و ایجاد حریم خصوصی برای کاربران می شود.
(AKT) توکن شبکه آکاش
اکاش (AKT)، کوین بومی شبکه اکاش است. از ارز دیجیتال AKT بهعنوان ابزاری برای حاکمیت شبکه، امنیت بلاکچین، تشویق شرکتکنندگان و ایجاد یک مکانیزم پیشفرض برای ذخیره و تبادل ارزش استفاده میشود.
کاربرد های توکن (AKT)
- امنیت
امنیت شبکه Akash با استفاده از اجماع اثبات سهام و استیک کوین AKT تامین میشود. استیکینگ ارز دیجیتال آکاش علاوهبر اینکه امنیت شبکه را افزایش میدهد، جریان درآمد منفعلانه را برای سپردهگذاران فراهم میکند.
- حاکمیت
اکاش نتورک تحت مالکیت کامیونیتی قرار دارد و هولدرهای کوین AKT بر همه جوانب شبکه حاکمیت میکنند. دارندگان ارز دیجیتال AKT میتوانند برای بهبود شبکه به پروپزالها رای بدهند و پارامترهای مهمی مانند نرخ تورم و قیمتها را مدیریت کنند.
- تبادل ارزش
رمزارز اکاش مکانیسم پیشفرضی را برای ذخیره و تبادل ارزش ارائه میدهد و در اکوسیستم چندارزی و چندزنجیرهای کازموس بهعنوان یک ارز ذخیره عمل میکند.
- مشوق
از کوین AKT برای تشویق فروشندگان به ارائه خدمات با قیمتهای پایینتر و تشویق سپردهگذاران به مشارکت طولانیمدت در شبکه استفاده میشود.
کاربرد اصلی AKT در شرط بندی (که امنیت شبکه را تامین می کند) و عمل به عنوان واحد اندازه گیری قیمت تمام ارزهای پشتیبانی شده توسط بازار است. انتظار می رود AKT نقدینگی بسیار پایینی داشته باشد زیرا پتانسیل بالایی برای دریافت پاداش دارد.
اگرچه می توان از این ارز برای تسویه معاملات در بازار استفاده کرد ، اما به دلیل ماهیت بسیار غیر نقدشوندگی آن ، برای پرداخت هزینه یا استفاده از آن به عنوان ارز استفاده نمی شود. با این حال ،هزینه های معامله و پاداش های بلاکی در AKT نشان داده می شود. درآمدهایی که سهامداران کسب می کنند متناسب با توکن های واریز شده و طول تعهد سهام است.
با این وجود ، AKT سه عملکرد اصلی را انجام می دهد: حل ، پاداش و ذخیره.
مزایای ارز دیجیتال آکاش نتورک
- حریم خصوصی بالا: شبکه آکاش به کمک تکنولوژی بلاک چین توانسته بستری غیر متمرکز برای پردازش و ذخیره دادهها ایجاد کند. این شبکه با حذف واسطهها و ایجاد شفافیت بالا در فرآیندها، حریم خصوصی و امنیت بالایی را برای کاربران فراهم کرده است.
- کاهش هزینه: شرکتها و کسب و کارها برای دریافت منابع محاسباتی ابری، مجبور هستند هزینه زیادی را به شرکتهای گوگل و آمازون پرداخت کنند. آکاش نتورک توانسته با مشارکت کاربران خود، بستری غیر متمرکز و شفاف برای خرید و فروش منابع محاسباتی ابری فراهم کند. به کمک akash network شرکتها و توسعه دهندگان میتوانند با هزینه مناسبی، پایگاههای داده و سرورهای مدنظر خود را خریداری کنند.
- مقیاس پذیری بالا: ساختار شبکه آکاش توسط الگوریتمهای بلاک چین کازماس (cosmos) طراحی و پیاده سازی شده است. این الگوریتمها به دلیل سرعت بالا، مقیاس پذیری مناسبی را برای شبکه آکاش فراهم کردهاند.
- استفاده ساده: برنامهها و محصولات موجود در آکاش نتورک به سادگی قابل استفاده و راه اندازی هستند. کاربران با مراجعه به وب سایت این پروژه به آدرس akash network به سادگی میتوانند محصولات این شبکه را دانلود و در سیستم خود راه اندازی کند. این وب سایت مقالههای متنوعی را برای کاربران مبتدی آماده کرده تا آنها نیز بتوانند از خدمات این شبکه بهرهمند شوند.
معایب ارز دیجیتال آکاش نتورک
- عمق پایین بازار: شبکه آکاش یک پروژه جوان است که فعالیت خود را در سال 2020 آغاز کرد. اگرچه این شبکه مورد حمایت بسیاری از سرمایه گذاران قرار گرفته؛ اما به دلیل عمق پایین بازار نهنگهای مارکت کریپتوکارنسی به راحتی میتوانند قیمت ارز AKT را پامپ و دامپ کنند. این موضوع باعث میشود تا سرمایه گذاران ریسک گریز نتوانند به سادگی به این پروژه اعتماد کنند.
- پیچیدگی فنی بالا: ساختار رایانشهای ابری غیر متمرکز پیچیدگی بالاتری نسبت به سرورهای ابری متمرکز دارد. این موضوع باعث میشود تا کاربران به سادگی نتوانند با این شبکه ارتباط برقرار کنند.
- رقابت با کمپانیهای بزرگ: در حال حاضر بیشتر سرورهای ابری موجود در شرکتها و کسب و کارها توسط کمپانیهای بزرگی همچن گوگل و آمازون تامین میشوند. آکاش نتورک برای رشد شبکه خود مجبور است با این شرکتها رقابت کند. در این حالت ممکن است این کمپانیها با ارائه محصول بهتر، به سادگی شبکه آکاش را از رقابت حذف کنند.
سخن پایانی
آکاش قصد دارد به کمک تکنولوژی بلاک چین و الگوریتمهای موجود در شبکه کازماس، بستری مقیاس پذیر برای سرورهای ابری فراهم کند. در این شبکه کاربران میتوانند سرورها و منابع محاسباتی خود را به صورت ابری در بازار آزاد آکاش عرضه کنند. این بازار تحت نظارت هیچ نهادی نیست و قیمت حق اشتراک سرورها از طریق عرضه و تقاضا تعیین میشود.
این شبکه دارای یک توکن بومی با نماد AKT است. ارز AKT برای استیکینگ، حاکمیت و پرداخت کارمزدهای شبکه استفاده میشود. اگر در سال 2024 شبکه آکاش بتواند تعداد کاربران بیشتری را به خود جذب کند، ارز AKT میتواند با رشد خوبی همراه شود.