چالش های سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال و بیت کوین

مهم ترین بحث در فرایند سیاست گذاری یک پدیده نوظهور، شناخت چالش های سرمایه گذاری ناشی از آن است لذا قانون گذار و سیاست گذار باید تسلط جامعی بر تمامی ابعاد چالشی ارزهای دیجیتال داشته باشد.
طی چند سال اخیر ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده بسیاری همچون بیتکوین، مونرو، ریپل و اتریوم از محبوبیت و استقبال بینظیری برخوردار شده و کاربران بسیاری در جهان بهدنبال استخراج و تبدیل پولهای خود به ارزهای دیجیتالی هستند؛ چراکه این روزها بسیاری از افراد با خرید و استخراج این ارز توانستهاند به پول زیادی دست پیدا کنند. چندی پیش بود که کارشناسان پیشبینی کرده بودند با شکوفایی فناوری بلاکچین، روند استخراج ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده نیز صعودی خواهد شد و رشد قابل ملاحظهای را تجربه خواهد کرد.
چالش ارز دیجیتال و بیت کوین
از آنجا که بیت کوین در این چند سال دارای رشد شدیدی بوده است بیشتر افراد در تلاش هستند تا در این ارز دیجیتال با ارزش سرمایه گذاری کنند ولی شما باید اول با چالش ها و ریسک های سرمایه گذاری در این ارز دیجیتال آشنا شوید. پس با ما همراه باشید.
فقدان قوانین و مقررات مشخص
پول مجازی برعکس پول های سنتی از قوانین و مقررات شفاف برخوردار نبوده و این می تواند به یک چالش جدید برای هر دولتی تبدیل شود، زیرا راه را برای انجام کارهای مجرمانه، پولشویی و… باز می کند و این مشکل به دلیل ماهیت رمزگذاری شده این پول است که در آن هویت واقعی فرستنده و گیرنده ناشناخته باقی می ماند.
بهدلیل نوپا بودن این فضا و عدم وجود زیرساختهای اساسی بدیهی است که رویکرد دولتهای سراسر دنیا در مورد بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال شفاف و قطعی نیست. بیت کوین در ایران هنوز بهطور کامل به رسمیت شناخته نشده است، اما سرمایهگذاری، نگهداری یا استفاده از بیت کوین در کشور جرم هم نیست.
برگشت ناپذیری تراکنش های اشتباهی
در سیستم کنونی بانک محور اگر مبلغی به طور اشتباه واریز شود، بانک با وکالتی که از سوی سپرده گذار دارد می تواند وجه را به راحتی باز گرداند. اما در ارزهای دیجیتال چون هیچ نهاد مرکزی و واسطی وجود ندارد و همچنین هویت دارندگان کیف پول مشخص نیست، چنان چه وجهی به طور اشتباه به یک کیف پول الکترونیکی دیگر واریز شود، به هیچ عنوان قابل شناسایی و بازگشت نیست.
به همین سبب، ضروریست که هنگام ارسال احتیاط کنید. همیشه پیشنهاد می شود که آدرس ارسالی را جهت همخوانی با آدرس گیرنده پیش از ارسال، مجددا مرور کنید.
مشخص نبودن هویت فرستنده و گیرنده
همان گونه که بیان شد این پول از ساز و کار رمزنگاری شده برای ایجاد امنیت در شبکه استفاده می کند؛ لذا، هیچ فرستنده و گیرندهای قابل شناسایی نیست و این به اقدامات مجرمانه منجر خواهد شد. این مورد می تواند برای ایران در دوران تحریم یک مزیت و فرصت محسوب شود و تبادلات مالی خود را از این طریق بدون آنکه شناسایی شود صورت دهد.
ارزهای دیجیتال نظیر «مونرو»، «زی کش» و «ورج» ازجمله ارزهایی هستند که با تمرکز بر روی حریم خصوصی کاربران سعی دارند تا هویت واقعی شما را بیشازپیش پنهان نمایند.
مشکل ارث
در نظام بانکی موجود در صورتی که صاحب حساب فوت کند، این امکان برای ورثه وجود خواهد داشت تا بعد از طی مراحل قانونی، دسترسی به حساب فرد متوفی داشته باشند. در حالی که در نظام پولی رمزارزها دسترسی به حساب شخص صرفا با داشتن آدرس کیف پول الکترونیکی و رمز عبور آن امکان پذیر است. در صورتی که این اطلاعات تنها در اختیار متوفی بوده باشد، هیچ ساز و کاری برای دستیابی ورثه به ارث خود وجود نخواهد داشت.
اگر شما هم مالک رمزارز هستید، بهتر است از همین حالا به فکر آینده آن باشید، بهویژه اگر تصور میکنید داراییهایتان میتواند بعد از مرگ برای بازماندگان و نزدیکانتان ارزشمند و کمککننده باشد. در حال حاضر تصور میشود معادل میلیاردها دلار بیتکوین در بستر اینترنت بدون مالک ماندهاند، بخش عمدهای از این بیتکوینها به این دلیل که مالکان آن فوت کردهاند و برای انتقال آن پیش از مرگ نیندیشیده بودند، در اختیار هیچ کسی قرار ندارد.
تضعیف بانک مرکزی و نهادهای واسط
با رواج پول های مجازی نقش نهادهای واسط و بانک مرکزی در تراکنش های کشور کمرنگ می شود و این امر می تواند خطر بسیار جدی برای سیستم پولی و مالی کشور باشد، زیرا در این صورت جایی برای اعمال سیاستهای پولی نمی ماند و هیچ نظارتی بر تراکنش های روزانه وجود نخواهد داشت.
امکان فرار مالیاتی، پولشویی و گسترش بخش غیررسمی اقتصاد
به دلیل ماهیت رمزنگاری شده این پول و عدم شناسایی طرفین معامله، انگیزه برای انتقال بخشی از معاملات و نگهداری در آمد و ثروت توسط این سیستم وجود داشته و در نتیجه فرار مالیاتی امکان پذیر خواهد بود. این فرار مالیاتی به کاهش درآمد دولت ها منجر شده و زمینه را برای گسترش اقتصاد غیررسمی فراهم می کند. علاوه بر این با توجه به سازوکار ارزهای دیجیتال این امکان برای متخلفان فراهم می شود تا پول غير مشروع را از طریق فرایند پولشویی وارد سیستم مالی کشور کنند.
از آنجا که بیت کوین یک رمزارز است، بسیاری از کلاهبرداران تصور میکنند که با انجام معاملات خود توسط بیت کوین دیگر کسی امکان رهگیری و ردیابی آنها را نخواهد داشت و به همین دلیل تا حد ممکن تراکنشهای مالی خود را از طریق بیت کوین انجام میدهند. آنها از بیت کوین برای تامین مالی گروههای تروریستی، خرید و فروش اسلحه، قتل و دیگر جرمهای سنگین استفاده میکنند.
بروز مشکلات امنیتی
الکترونیکی بودن رمزینه ارزها چالش های امنیتی مانند گم شدن، هک شدن حساب کاربر و سرقت را به همراه دارد به علاوه اگر اطلاعات حساب و رمز عبور خود را فراموش کند، پول های او برای همیشه از بین می رود. در سیستم بانکداری متداول کنونی اگر فردی کارت عابر بانک خود را گم کند و یا رمز آن را فراموش کند، می تواند به راحتی با مدارک شناسایی خود به بانک مراجعه کرده و رمز کارت خود را بازیابی کند، اما در ارزهای دیجیتال اگر فردی کلید خصوصی خود را فراموش کند به هیچ عنوان قابل بازیابی نیست، زیرا حساب او نزد هیچ نهادی ثبت نیست که بتواند به آن مراجعه کند؛ لذا سرمایه او کاملا از بین می رود به این مسئله اصطلاحا گم شدن می گویند.