آموزش صرافی ارز دیجیتال

تفاوت معامله فیوچرز Futures Trading و معامله اسپات Spot Trading

تفاوت اصلی بین معامله فیوچرز Futures Trading و معامله اسپات Spot Trading این است که فیوچرز آینده ترید است ولی اسپات یک نوع معامله سنتی است. پس با ما در این مقاله همراه باشید تا شما را با مزایا و معایت این دو نوع معامله بیشتر آشنا کنیم. معاملات فیوچرز رمز ارزها و باز کردن قرارداد آتی خرید (Long) و فروش (Short) در بازار معاملات مشتقه یکی از ابزارهای مورد علاقه تریدرهای ریسک‌پذیر در بازار ارزهای دیجیتال است.

بهترین ویژگی فیوچرز کسب سود در جهت معکوس و با اهرم در بازار اصلاحی و ریزشی است.

فیوچرز (Futures) چیست؟

تاریخچه فیوچرز از سال ۲۰۱۸ که صرافی بایننس شروع به کار کرد با توجه به سادگی و سرعت بالایی که در انجام معاملات داشت توانست بسیاری از رقبای خود مانند کراکن و poloniex crypto را کنار بزند. سال 2020 به دنیای توسعه بازارهای مالی و فایننشوال بایننس تصمیم ورود به معاملات آتی نمود که اصطلاحا با نام فیوچرز Futures معروف شد.

بایننس اخیراً یک پلت فرم معاملات آتی – Binance Futures – راه اندازی کرده است که به معامله گران اجازه می دهد از اهرم (leverage) استفاده کنند و پوزیشن های کوتاه و بلند مدت باز کنند. استفاده از اهرم های سنگین تر و عدم مدیریت سرمایه به معنی ریسک بالاتر و مواجه شدن با خطر لیکوئیدی می باشد. پس پیشنهاد می کنیم خط به خط مطالب را بخوانید تا با چشمانی باز و آگاهی کامل وارد دنیای فیوچرز شوید و سرمایه خودتون از دست ندهید. در صورتی که علاقمند به مطالعه تاریخچه فیوچرز هستید مطلب زیر رو مطالعه کنید.

کسب سودهای بزرگ از حرکت‌های کوچک بازار؛ برای مثال اگر یک تریدر یک قرارداد آتی لانگ با لوریج ۱۰ بر روی بیت کوین باز کند، در صورتی که قیمت بیت کوین ۱ درصد افزایش پیدا کند، این تریدر ۱۰ درصد سود خواهد کرد. این ویژگی باعث شده تا معامله‌گران بسیاری به این بازار علاقه‌مند شوند.

اسپات (Spot) چیست؟

اسپات تریدینگ در مقایسه با سایر روش‌های ترید کردن به‌عنوان ساده‌ترین روش ثبت سفارش در صرافی‌های دیجیتال شناخته شده است. اسپات تریدینگ که به‌عنوان معامله نقطه‌ای یا نقدی نیز نامیده می‌شود،از آنجا که در معاملات اسپات یا همان اسپات تریدینگ پس از انجام یک معامله، کالای مورد مبادله در همان لحظه به نقطه مقابل انتقال میابد این مبادله را در نقطه مقابل معاملات فیوچرز قرار می‌گیرد. تمامی صرافی‌های ارز دیجیتال ایران، جزو دسته بازارهای اسپات قرار می‌گیرند. پس تقریبا تمامی معاملاتی که در ایران و در زمینه ارزهای رمزنگاری شده انجام می‌شود به صورت معاملات اسپات است.

تفاوت اصلی فیوچرز و اسپات

بازار معاملات اسپات جایی است که در آن خریداران و فروشندگان با یکدیگر به تبادل رمزارزهای خود می‌پردازند. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های معاملات اسپات این است که سفارشات به صورت آنی و لحظه‌ای و به محض اینکه یک درخواست خرید یا فروش متناسب با درخواست شما وجود داشته باشد، صورت می‌گیرد.

بر خلاف معاملات فیوچرز، در معاملات اسپات، معاملات برای خرید یا فروش یک رمزارز یا دارایی به صورت حقیقی و در همان زمانِ ثبت سفارش صورت می‌گیرد و مانند معاملات فیوچرز، خرید یا فروش بر اساس پیش‌بینی قیمت در آینده و زمانی در آینده ثبت نمی‌شوند.

بر خلاف معاملات فیوچرز که در آن معاملات بر اساس پیش‌بینی افراد از زمان آینده و بر اساس قیمت یک دارایی در زمان آینده بدون در دست داشتن مالکیت حقیقی آن دارایی صورت می‌پذیرد، در معاملات اسپات مالکیت دارایی به صورت حقیقی و در زمان ثبت معامله در اختیار شخص خریدار قرار می‌گیرد.

هنگامی‌که بیت کوین را در بازارهای اسپات خریداری می‌کنید، تنها در صورت بالا رفتن قیمت سود کسب می‌کنید. با این حال در بازار خرسی نمی‌توانید درآمد کسب کنید. البته قراردادهای فیوچر به شما این امکان را می‌دهند تا بدون توجه به نوسانات، از حرکت‌های کوتاه مدت قیمت سود ببرید. حتی وقتی قیمت بیت کوین کاهش می‌یابد، شما می‌توانید در حرکت نزولی شرکت کرده و همزمان با آن معامله کنید.

لوریج یا اهرم کار در فیوچرز

همانطور که می دانید لوریج یکی از مهمترین مباحث در معاملات فیوچرز است. با کمک لوریج می توانیم با سرمایه ای که نداریم کار کنیم و سود کنیم، حال اینکه خود لوریج هم نکاتی دارد و باید مورد مطالعه قرار گیرد مبحثی جداست که در مقاله لوریج چیست آن را بررسی کرده ایم و پیشنهاد می کنم حتما مطالعه کنید تا همه چیز را در رابطه با ماهیت و نحوه کار با لوریج آموزش ببینید.

زمانی که شما از اهرم ۲ استفاده می کنید یعنی سرمایتان ۲ برابر می شود، سودتان ۲ برابر می شود و همچنین ضررتان نیز ۲ برابر می شود. وقتی از اهرم ۲۰ استفاده می کنید، سرمایتان ۲۰ برابر می شود، سودتان ۲۰ برابر می شود و در کنار آن ضررتان هم ۲۰ برابر می شود و این موضوع برای همه لوریچ ها یکسان است. هنگامی که از لوریج استفاده می کنید درصدی از سرمایه مورد نیاز را خودتان فراهم می کنید و مابقی را صرافی به شما قرض می دهد.

لوریج یا اهرم در بخش اسپات استفاده نمی شود. فقط شما می توانید از مارجین و توکن‌های down و up استفاده کنید.

تفاوت مارجین و فیوچرز در بایننس

در بیش تر صرافی ها همچون بایننس هر دوی این معاملات وجود دارند. اما باید بدانید در قراردادهای آتی یا همان فیوچرز شما می توانید از اهرم ها استفاده کنید. اما در معامله های مارجین فقط می توانید با توجه به دارایی تان مقداری هم دارایی در دوره ی معینی قرض بگیرید.

سفارش لانگ LONG و شورت SHORT در معاملات فیوچرز

حالت لانگ همانند مارکت سنتی است، به این شکل که مثلا بیت کوین را در قیمت فعلی آن یعنی ۶۰ هزار دلار می خرید و اعتقاد دارید قیمت تا ۷۰ هزار دلار می رود. این میان شما با یک حساب کتاب ساده %۱۶.۶ سود دریافت می کنید. یعنی اگر ۱۰۰۰ دلار بیت کوین روی قیمت ۶۰ هزار دلار خریده باشید در قیمت ۷۰ هزار دلار دارایی شما ارزشی معادل ۱۱۶۶ دلار دارد، یعنی ۱۶۶ دلار سود. (تا اینجا دقیقا مثل اسپات است) حال این میان مبحث دیگری به نام اهرم وجود دارد که ریسک معامله شما را بالاتر می برد و هنگامی که از اهرم استفاده می کنید در اصل دارید از صرافی مذکور پول قرض می گیرید. به طور خلاصه در پوزیشن لانگ شما بر روی رشد قیمت ترید می کنید و اعتقاد دارید قیمت بیشتر می شود و به ازای هر درصد رشد قیمت شما نیز سود دریافت خواهید کرد. (ویژگی برتر فیوچرز)

(بهترین ویژگی فیوچرز کسب سود در جهت معکوس و با اهرم در بازار اصلاحی و ریزشی است. )گفتیم که بازار فیوچرز یک بازار دو طرفه است و در آن شما می توانید هم از پایین اومدن قیمت و هم از بالا رفتن آن سود دریافت کنید. حال فرض کنید ارزی را تحلیل کرده اید و اعتقاد دارید قیمت افت می کند. به طور مثال بیت کوین را تصور کنید که قیمت آن ۶۰ هزار دلار است و اعتقاد دارید قیمت تا حدود ۵۰ هزار دلار کاهش می یابد. در این زمان شما یک پوزیشن شورت باز می کنید. از اینجا به بعد جالب می شود، موقع پوزیشن لانگ گرفتن که خب همه چیز شفاف است. مقدار دارایی را در نقطه پایین می خرید و در نقطه بالا می فروشید. اما در هنگام شورت گرفتن چطور؟ مقدار دارایی را بالا می خرید و پایین می فروشید؟ این که ضرر است.
شیوه کار به هنگام شورت گرفتن متفاوت تر است. شما در قیمت ۶۰ هزار دلار بیت کوینی که ندارید و از صرافی به صورت قرض می گیرید را می فروشید، و در قیمت ۵۰ هزار دلار بیت کوین می خرید و قرض صرافی را پس می دهید و این میان ۲۰ درصد سود دریافت می کنید، مثلا اگر اندازه ۱۰۰۰ دلار پوزیشن باز کنید دارایی شما ارزشی معادل ۱۲۰۰ دلار پیدا می کند که در آخر ۱۰۰۰ دلار آن را به صرافی باز می گردانید و ۲۰۰ دلار سود خود را بر میدارید.

لیکوئید شدن Liquidation

متاسفانه یکی از بزرگترین مشکلاتی که اعضای خانواده دنیای ارزهای دیجیتال دارند عدم آشنایی با لیکوئید شدن یا همان Liquidation و بی اطلاعی از خطر آن است و اغلب باعث می شود با تجربه سنگین و تلخ لیکوئید شدن را بیاموزیم، پس چه بهتر بدون اینکه ضرر مالی سنگینی بخوریم با لیکوئید شدن و خطر آن آشنا شویم.

کلمه لیکوئید شدن در ارزهای دیجیتال به معنی این است که موجودی شما تماما به اتمام رسید و سرمایه شما تمام شد. اما این موضوع کمکی نمی کند. مبحث اصلی تر این است که چگونه از این اتفاق جلوگیری کنیم و لیکوئید نشویم.

لیکوئید شدن تنها در حالت مارکت فیوچرز رخ می دهد و کسانی که در این حالت مارکت فعال می کنند با این خطر رو به رو هستند و نه کسانی که در حالت اسپات (Spot) فعالیت می کنند.

نقدینگی در بازار فیوچرز

بازارهای فیوچر نقدینگی زیاد با حجم تریلیون دلاری ماهانه ارائه می‌دهند. به عنوان مثال، بازار معاملات فیوچرز بیت کوین به طور متوسط ماهانه دو تریلیون دلار گردش مالی دارد. این بسیار بیشتر از حجم معاملات بازارهای اسپات بیت کوین است. نقدینگی قوی آن از روند کشف قیمت پشتیبانی می‌کند. این به معامله گران امکان انجام معاملات در بازار را به سرعت می‌دهد. بازار با نقدینگی بالا معمولاً با ریسک کمتری همراه است. در این بازارها همیشه شخصی وجود دارد که طرف دیگر موقعیت معین را در اختیار داشته باشد. در این بازارها معامله گران کمتر دچار لغزش می‌شوند.

5/5 - (2 امتیاز)

میلاد دهقان

من تلاش می‌کند تا به عنوان یک نماینده از جامعه تریدرها و سرمایه‌گذاران فعال در حوزه ترید ارز دیجیتال و فارکس، دانش و تجربیات خود را به بهترین شکل ممکن به اشتراک بگذارد و افراد را در رسیدن به اهداف مالی و حرفه‌ای خود یاری نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button