مقالات آموزش ارز دیجیتال

شبکه اتریوم چیست؟ معرفی استاندارد توکن های ERC-20, ERC-721 و ERC-1155

امکان نداره در دنیای کریپتو فعالیت کرده باشید و چیزی درباره شبکه اتریوم نشنیده باشید. شبکه هایی قدرتمند با قابلیت هایی فوق العاده. در این مقاله باهم انواع شبکه های اتریوم از جمله ERC-20, ERC-721 و ERC-1155 صحبت خواهیم کرد. تک به تک بررسی و مقایسشون می کنیم همراه ما باشید.

استاندارد توکن چیست؟

پیش از آنکه سر اصل مطلب بریم لازمه که توکن استاندارد رو باهم بررسی کنیم و بشناسیمش. در دنیای کریپتوکارنسی هر ارزی که ساخته میشه احتیاج به یک بستر داره تا تمام اطلاعات رو اونجا بارگذاری کنه. که بهش میگیم بلاکچین. پس تمام ارزها نیاز به یک بلاکچین دارند. اما استاندارد توکن چیست؟
ERC مخفف عبارت Ethereum Request for Comments است. وقتی پروژه ای روی بستر اتریوم Ethereum ساخته میشه باید از قوانین یا همون پروتکل اتریوم هم پیروی کنه. این استاندارد توکن ها همون قوانین پروتکل هستند که وقتی پروژه ای ساخته میشه باید یکی از این استاندارد Tokenهارو از آن خود کنه. مثلا پروژه Sand روی بلاکچین اتریومه و از توکن های Sand دارای استاندارد ERC-20 هستند. یعنی پروژه Sand از قوانین استاندارد ERC-20 تبعیت می کنه.

اگر ارزی هم روی شبکه بلاکچین BNB قرار بگیره باید یکی از دو استاندارد BEP2 یا BEP20 رو در اختیار بگیره.

در ابتدا تنها یک ERC-20 وجود داشت اما توسعه دهنده های شبکه اتریوم متوجه شدند که این استاندارد توکن کافی و خالی از نقص نیست پس تصمیم گرفتند که نقاط ضعف ERC-20 رو با استاندارد توکن دیگر رفع کنند از این رو ابتدا استاندر توکن خودشونو یعنی الگوریتم و قوانینشو به صورت یک “پروپوزال بهبود” یا EIP ارائه میدهد. زمانی که EIP توسط کمیته اتریوم تایید شد اونو به صورت یک استاندارد توکن در میاورند. پیشنهاد های زیادی میشه اما طبیعتا همه تایید نمیشه ولی اون پیشنهادی که تایید بشه شماره اون پیشنهاد بعد عبارت ERC ظاهر میشه مثلا پیشنهاد 223 مورد قبول کمیته واقع میشه بنابراین ERC-223 تبدیل به یک استاندارد Token می شود و این دلیل شماره بعد از ERC می باشد.

شبکه اتریوم چند تا استاندارد توکن دارد؟

شبکه اتریوم دارای ۷ تا استاندارد Token است که عبارتند از:

  1. ERC-20
  2. ERC-223
  3. ERC-621
  4. ERC-721
  5. ERC-777
  6. ERC-1155
  7. ERC-1400

تک به تک این استاندارد هارو باهم بررسی می کنیم.

تفاوت شبکه های اتریوم

معرفی استاندارد توکن ERC-20

استاندارد توکن ERC-20 بیستمین پیشنهادی بود که مورد پذیرش واقع شد. این پیشنهاد در سال ۲۰۱۵ مطرح شد و در سال ۲۰۱۷ به طور رسمی تایید شد. این استاندارد با وجود مشکلاتی که داره محبوب ترین استاندارد Token شبکه اتریوم است که اکثر ارزهای روی شبکه اتریوم از این استاندارد توکن بهره می برند. دو نمونه از پروژه هایی که از این استاندارد Token بهره می برند عبارتند از EOS و SAND

عملکردهای استاندارد توکن ERC-20

استاندارد توکن ERC-20 شش عملکرد مناسب دارد:

عملکردتوضیح
اجازه “Allowance”این عملکرد بررسی می کنه که آیا حساب کاربر دارای توکن کافی برای پرداخت تراکنش را داراست یا خیر.
تایید “Approve”این عملکرد موجودی توکن های تراکنش شده را در مقابل کل توکن های موجود شخص بررسی می کنه تا کسی کلاهبرداری نکنه.
موجودی حساب “Balance”عملکرد بسیار اساسی دارد و بیان می کنه چه مقدار توکن در حساب وجود دارد.
موجودی کل “Total supply”این عملکرد فقط یکبار و در شروع پیدایش توکن استفاده میشه. این عملکرد تعداد کل توکن هارو مشخص می کنه و هیچوقت قابل تغییر نیست.
انتقال “Transfer”این عملکرد امکان ارسال توکن ها از عرضه اولیه رو به کیف پول کاربرد میده.
انتقال از حساب “Transfer From”این عملکرد امکان انتقال توکن هارو از کیف پول به کیف پول یا صرافی میده.

اما طبیعتا ERC-20 دارای مشکلاتی بود که سایر استاندارد Token ها روی کار اومدن.

مشکلات استاندارد توکن ERC-20 چیست؟

زمانی که شما می خواهید انتقالی از حساب داشته باشید کاربرد انتقال مورد استفاده قرار می گیره اما اگر شما بخواهید یک انتقال به قرارداد هوشمند داشته باشید تراکنش موفقیت آمیز نشون داده میشه اما توکن ها منتقل نمیشن و میلیون ها دلار از دست رفت سر این مشکل از این رو باید از عملکرد تایید + انتقال استفاده بشه اما این نوع انتقال یعنی دو بار تراکنش و دو برابر هزینه تراکنش و زمان بیشتر جهت انتقال،

از این رو استاندارد توکن ERC-223 روی کار اومد.

معرفی استاندارد توکن ERC-223

استاندارد ERC-20 رو می تونیم زیرمجموعه ERC-223 بدونیم زیرا استاندارد ERC-223 علاوه بر اینکه تمامی کاربردهای ERC-20 را داراست یک سری امکانات اضافه نیز در بر داره و اون چیه؟ رفع مشکل انتقال به قرارداد هوشمند.
با توجه به اینکه تراکنش ها با استاندارد توکن ERC-20 منتقل نمی شوند با استاندارد ERC-223 منتقل می شوند و هیچ مشکلی ایجاد نمی کنه.

این استاندارد قبل تراکنش بررسی می کنه که آیا مقصد قرارداد هوشمند است یا خیر اگر باشه در این صورت مکانیزم Approve + TransferFrom فعال میشه و تراکنش عمل ذخیره توکن “tokenfallback” در قرارداد هوشمند فعال میشه این عملکرد باعث که توکن ها به کیف پول کاربر برگردند و سپس منتقل بشن.

این استاندارد Token به دو روش می تونه تراکنش هارو انجام بده!

  1. تابع Transfer
  2. مکانیزم Approve + Transferfrom

مزایای شبکه استاندارد ERC-223

  • هیچ توکنی از دست نمیره
  • توسعه دهندگان قراردادهوشمند می توانند انواع توکن های ورودی که پشتیبانی نمی شوند را نپذیرند.
  • تراکنش ها ارزان تر شدند.

با توجه به اینکه به کمک استاندارد ERC-223 دو تراکنش تبدیل به یک تراکنش می شود هزینه انتقال کاهش می یابد.

و اما می رسیم به استاندارد توکن ERC-621.

نمودار شبکه های اتریوم

معرفی شبکه استاندارد توکن ERC-621 اتریوم

می تونیم استاندارد ERC-621 رو داداش بزرگه استاندارد ERC-20 بدونیم. این استاندارد در سال ۲۰۱۷ ارائه شد. در اصل این استاندارد توسعه استاندارد ERC-20 بود. دو تابع increaseSupply و decreaseSupply به این استاندارد اضافه شده. با استفاده از این توابع می تواند مقدار کل توکن های در حال گردش را کاهش یا افزایش داد. استاندارد ERC-621 همین موضوع را حل کرده و تمامی مباحث دیگر مثل ERC-20 می باشد.

معرفی استاندارد توکن ERC-721

سلام بدید به بستر توکن های NFT. بین توکن های ERC-20 هیچ تفاوتی نیست و همه اونا مثل همند. اما استاندارد توکن ERC-721 یک امکانی ایجاد شد تا از این به بعد بین توکن ها تفاوت وجود داشته باشه و ارزش اونا با توجه به کم بودنشون سنجیده میشه. پس با کمک این استاندارد شما می تونید توکن های NFT که تنها یک دونه از اونا وجود داره ساخته میشه. یعنی هر توکن ERC-721 با توکن ERC-721 دیگه متفاوته و این قضیه برعکس توکن های ERC-20 است که تماما شبیه به یکدیگردند.

معرفی استاندارد توکن ERC-777

این استاندارد توسعه یافته دو استاندارد ERC-20 و ERC-223 است. در این استاندارد جای اینکه دو تراکنش صورت بگیره یک تراکنش تحت عنوان SEND صورت می گیره و چون یک تراکنش است هزینه معاملات کاهش پیدا می کنه.

فراتر از این مورد، هم‌چنین ارسال اطلاعات تراکنش به همراه خود توکن‌ها امکان‌پذیر می‌شود. در نتیجه می‌توان توکن‌ها را شخصی‌سازی کرد و به ترتیب مورد نظر ارسال کرد. با استفاده از عملکردی به اسم چنگک‌ ها “hooks” می‌توانید قبل از دریافت توکن ERC-777، اعلان آن را دریافت کنید. به علاوه، این عملکرد می‌تواند شرایط خاصی را به تراکنش اعمال کند. برای مثال، دریافت کننده را مجبور می‌کند تا مقدار مشخصی برای محصول یا سرویس خاص خرج کند.

کاربرد استاندارد ERC-777

به طور خلاصه با کمک این استاندارد امکان از دست دادن سرمایه در تراکنش ها به قراردادهای هوشمند وجود نداره و انعطاف پذیری تراکنش هارو بهتر و بیشتر می کنه.

معرفی استاندارد ERC-1155

استاندارد ERC-1155 برای ایجاد توکن های تعویض پذیر مورد استفاده قرار می گیره. منظور از توکن‌های تعویض‌پذیر همان کوین‌هایی هست که نقش ارز پلتفرم‌های مختلف را ایفا می‌کنند. مزیت اصلی استاندارد ERC-1155 نسبت به قرارداد ERC-20 (که لازم است برای هر توکنی قرارداد جدیدی بکار گرفته شود) این است که با استفاده از یک قرارداد امکان ایجاد توکن‌های بسیار متفاوتی را فراهم می‌کند. استاندارد ERC-1155 برای اقتصاد چند توکنی مناسب‌تر است؛ به عنوان مثال اگر پروژه‌ای دارای توکنی امنیتی باشد می تواند توکن دیگری به عنوان توکن کاربردی نیز داشته باشد.

همچنین استاندارد ERC-1155 در صنعت NFT هم مورد استفاده قرار می گیره و باعث ایجاد توکن هایی میشه که خاصیت NFT دارند اما در تعداد زیاد.

معرفی استاندارد توکن ERC-1400

این استاندارد، کتابخانه‌ای است که حاوی چندین استاندارد مختص به توکن های اوراق بهادار (Security Token) است. توکنی کردن اوراق بهادار موجود، موضوعی است که چندین سال است که کاربران و صاحب نظران منتظر آن هستند. بلاک چین علیرغم جایگزین شدن به جای شکل فعلی پول و ارز، می‌تواند به ثبت و تراکنش هرگونه اوراق بهادار در سراسر جهان کمک کند.

خلاصه و نتیجه گیری شبکه اتریوم

در این مقاله تلاش کردیم تا شمارو با استاندارد Token های مهم شبکه اتریوم آشنا کنیم و بررسی کنیم که هر یک به چه علت ایجاد شدند و چه کاربردی دارند. ممنون از وقت با ارزشتون.

3.6/5 - (5 امتیاز)
صرافی اکسولو

میلاد دهقان

من تلاش می‌کند تا به عنوان یک نماینده از جامعه تریدرها و سرمایه‌گذاران فعال در حوزه ترید ارز دیجیتال و فارکس، دانش و تجربیات خود را به بهترین شکل ممکن به اشتراک بگذارد و افراد را در رسیدن به اهداف مالی و حرفه‌ای خود یاری نماید.

نوشته های مشابه

‫4 دیدگاه

  1. من می خوام‌برای گرفتن nft ادرس er1155 بدم‌ولی نمی دونم‌این‌ ادرس باید از کجا بیارم‌میشه راهنمایی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا