تفاوت بین واقعیت مجازی و واقعیت افزوده
با پیشرفت علم، تکنولوژی های بسیاری ابداع شده اند که به انسان به روش های مختلف کمک میکنند. از این ابداعات میتوان به فناوری واقعیت افزوده و فناوری واقعیت مجازی اشاره کرد. این دو فناوری به دلیل داشتن اسامی مشابه اکثر اوقات با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند. در این مقاله قصد داریم تا با این دو فناوری آشنا شویم و تفاوت واقعیت مجازی و افزوده را متوجه شویم.
واقعیت افزوده (AR)
نحوه کار واقعیت افزوده به این صورت است که به دنیای واقعی، کمی محتوای دیجیتال اضافه میکند. به معنای دیگر، واقعیت افزوده، ترکیبی از دنیای واقعی پیرامون ما به همراه المان ها و محتویات دیجیتالی است که بر روی آن نمایش داده میشود. این عناصر مجازی نیز بر اساس تولید های کامپیوتری که به وسیله دریافت و پردازش اطلاعات کاربر توسط سنسورهای ورودی مثل صدا، ویدئو، تصاویر گرافیکی یا داده های GPS هست، به وجود میآید و به محیط اطراف دنیای واقعی افراد اضافی میشود.
به طور مثال «بازی گو پوکمون» را در نظر بگیرید. در این بازی شما از دوربین گوشی موبایل خود استفاده میکنید. با استفاده از این دوربین شما میتوانید پوکمون ها را ببینید که محتوایی دیجیتالی هستند، اما بر روی دنیای واقعی نمایش داده میشوند.
بسیاری از برنامه های واقعیت افزوده بر روی گوشیهای هوشمند نیز قابلیت اجرا دارند. علاوه بر این شما با استفاده از هدست های مناسب این فناوری هم میتوانید استفاده کنید و واقعیت افزوده را تجربه کنید.
واقعیت افزوده کاربرد های مختلفی دارد. مانند: استفاده از واقعیت افزوده به عنوان نشانگر نقشه بر روی تلفن همراه، استفاده از فناوری واقعیت افزوده در زمینه های آموزشی، پزشکی، تحقیقاتی، سرگرمی (مانند هولوگرام) و … .
از واقعیت افزوده میتوان در فروشگاه های آنلاین نیز کمک گرفت. به عنوان مثال افراد میتوانند قبل از سفارش محصول مورد نظر، تصویر آن را به کمک این فناوری در محلی از منزل که میخواهند آن را قرار دهند، ببینند.
تا اینجا با زبانی ساده با واقعیت افزوده آشنا شدیم و موارد استفاده از آن و نحوه عملکرد آن را شناختیم. در ادامه به بررسی فناوری واقعیت مجازی میپردازیم.
واقعیت مجازی (VR)
برای واقعیت مجازی میتوان اینطور گفت که از هدستی استفاده میشود که میدان دید شما را به طور کامل پوشش میدهد. هنگامی که چیزی میدان دید شما را به طور کامل پوشش میدهد، به این معناست که میتواند حس بینایی شما را به طور کامل تحریک کند و شما را وارد یک دنیای مجازی و کاملا جدید کند.
بعضی از هدست های واقعیت مجازی و بازی های این فناوری، کنترل هایی نیز ممکن است داشته باشند. این کنترل ها به شما کمک میکنند تا بعضی از المان هایی را که به کمک هدست میبینید را بتوانید کنترل کنید و در دنیای مجازی ای که میبینید به جستجو بپردازید.
به کمک فناوری واقعیت مجازی، شما به طور کامل وارد یک دنیای جدید و مجازی میشوید. این ویژگی واقعیت مجازی که کلا محدوده دید شما را در بر میگیرد و هر چیزی را میبینید با چیز دیگری عوض میکند. به این کمک میکند تا شما به عنوان یک کاربر که از واقعیت مجازی استفاده میکند در به طور ملموس تری با جریان بازی همراه شوید. در واقع پس از مدتی ذهن شما این را قبول میکند که شما در یک محیط واقعی قرار گرفته اید.
برخی از این محیط ها از تصاویر گرافیکی و یا 3 بعدی استفاده میکنند و برخی دیگر از تصاویر 360 درجه که قبلا از محیط های واقعی گرفته شده اند.
با فناوری واقعیت مجازی هم آشنا شدیم. حالا که اطلاعات کافی را در مورد هر دو فناوری واقعیت مجازی و واقعیت افزوده پیدا کردیم، بهتر است که به بررسی این دو بپردازیم و با تفاوت های آن ها آشنا شویم.
تفاوت های واقعیت افزوده و واقعیت مجازی
یکی از تفاوت های عمده بین واقعیت افزوده و واقعیت مجازی در این است که وسعت و دامنه واقعیت مجازی بسیار بیشتر از فناوری واقعیت افزوده است.
در واقعیت مجازی تمام دیده شما توسط یک هدست محدود میشود و شما فقط میتوانید تصاویری را ببینید که توسط آن هدست به شما نمایش داده میشود. در حالی که در فناوری واقعیت افزوده چیزی از محیط واقعی اطرافتان کم نمیشود. بلکه کمی محتوای دیجیتالی به آن اضافه میشود. و برای استفاده از واقعیت افزوده شما نیازی به استفاده از هدست ندارید. یعنی در واقعیت افزوده، تمام دید شما توسط تصاویر غیر واقعی پر نمیشود.
در واقعیت افزوده، کامپیوتر ها از الگوریتم ها و سنسورهایی که وجود دارد، برای تعیین موقعیت و جهت یابی استفاده میکنند. در مرحلهی بعدی، تصاویری که به کمک سنسور ها و الگوریتم های کامپیوتری تولید شده است را بر روی تصویر دنیای واقعی قرار میدهد. یعنی در واقعیت افزوده شما امکان ارتباط با دنیای واقعی را دارید، در صورتی که در واقعیت مجازی این امکان وجود ندارد.
فناوری واقعیت افزوده بر اساس زندگی واقعی ساخته شده است. در حالی که فناوری واقعیت مجازی دنیای غیر واقعی را ارائه میدهد و شمارا به طور کامل از دنیای واقعی جدا میکند. برای استفاده از وفناوری واقعیت افزوده برخلاف فناوری واقعیت مجازی، شما نیازی به استفاده از سخت افزار های دیگری ندارید.
این دو واقعیت را در واقع میتوان به نوعی معکوس یکدیگر دانست.
تشابه های واقعیت افزوده و واقعیت مجازی
هر دو فناوری واقعیت مجازی و واقعیت افزوده نیاز به محتوای 3 بعدی دارند. هر دو فناوری در بعضی موارد نیاز به هدست های خاصی دارند. اجسامی که به وسیله هر دو فناوری نشان داده میشود، اندازه ای مشابه با اندازه آن اجسام در دنیای واقعی دارند.
در هر دو فناوری از اسمارت فون ها، هدست های مخصوص، تبلت، آیپد، لنز و سایر وسیله های جانبی استفاده میشود.
چگونه واقعیت مجازی و واقعیت افزوده با هم کار میکنند؟
این تصور که واقعیت افزوده و واقعیت مجازی به طور جداگانه کار میکنند اشتباه است. در اکثر مواقع این دو با هم ترکیب میشوند و تجربه ای عالی به کاربر ارائه میدهند. هنگامی که این دو تکنولوژِ با هم ادغام میشوند، کاربر را به دنیای خیالی میبرند و تجربه ای جدید از دنیای واقعی و مجازی را همزمان ارائه میدهند.