انجمن بلاکچین ایران ؛ بررسی انجمن فناوران زنجیره بلوک
انجمن بلاکچین ایران که اخیراً در ایران تأسیس شده است، زیر نظر اتاق بازرگانی این کشور فعالیت خود را آغاز کرده است. مدیریت آن امیدوار است ضمن تسهیل اجرای فناوری بلاکچین در اقتصاد این کشور تحریم شده، به رفع موانعی که اعضای خود را به چالش میکشد، کمک کند.
انجمن تازه راه اندازی شده اولین انجمن وابسته به ICCIMA است که با اکوسیستم بلاکچین در ایران سر و کار دارد.
راه اندازی انجمن بلاکچین ایران
طبق گزارش روزنامه انگلیسی زبان فایننشال تریبیون انجمن تازه تاسیس بلاکچین و ارزهای دیجیتال ایران (IBCA) زیر نظر اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران (ICCIMA) فعالیت خود را آغاز کرده است. طبق این نشریه، IBCA اولین سازمان وابسته به اتاق است که با چالشهای پیش روی اکوسیستم بلاکچین رو به رشد ایران مقابله میکند.
تاریخچه انجمن
انجمن زنجیره بلوک در تاریخ 6 خرداد 1396 و در جریان جلساتی که در سایت میتاپ آگهی که در حوزه بلاکچین از سال 1392 در تهران برگزار میشد، شروع به فعالیت کرد. حاضرین این جلسه که همگی از فعالان صنعت بلاکچین ایران بودند، تصمیم گرفتند برای جامعه بلاکچین ایران این سازمان را ایجاد کنند. لذا انتخاباتی در این راستا جهت تعیین اعضای هیئت موسس تعیین گردیدند و پس از رایزنی در تاریخ 9 تیر 1396 این سازمان با نام “انجمن بلاکچین ایران” فعالیت خود را آغاز کرد. سپس هیئت موسس اقدام به تهیه و تدوین چارچوب اساسنامه این انجمن نمود و اقدامات اولیه جهت راه اندازی سایت، گروهها و کانالهای ارتباطی در شبکههای اجتماعی را انجام داد.
انجمن بلاکچین ایران در راستای ترویج فناوری بلاکچین رویدادهای متعددی در تهران و دیگر شهرهای کشور برگزار کرد و برای رشد و توسعه شبکه متخصصین و علاقهمندان فناوری این فناوری به همکاری با نهادهای علمی از جمله دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان روی آورد.
انجمن بلاکچین ایران سعی در ثبت رسمی و قانونی بودن خود کرد تا در نهایت در تاریخ 16 اردیبهشت 1398 موفق شد مجوز خود را از وزارت کشور دریافت نماید و با نام “انجمن فناوران زنجیره بلوک” به عنوان سازمان مردم نهاد در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری و انجمنی علمی و غیرانتفاعی به ثبت رسد و برای عموم مردم آگهی گردد.
راهاندازی انجمن بلاکچین ایران توسط محمدرضا شرفی، عضو هیئت مدیره انجمن اعلام شد و ابراز امیدواری کرد که IBCA بتواند موانع پیش روی کسب و کارها در فضای رمزارزها را برطرف کند و از فناوری بلاکچین به نفع اقتصاد ایران استفاده کند. عضو هیئت مدیره انجمن در گفتگو با پرتال وب سایت Way2pay همچنین توضیح داد:
مسائل مختلفی در رابطه با توسعه فناوری نوآورانه در ایران وجود دارد. تلاشهای هماهنگی برای به حداکثر رساندن مزایای این بخش برای اقتصاد انجام شده است. ما باید برای اطمینان از استفاده پتانسیل فناوری بدون انحصار آن، از نزدیک کار کنیم.
محمدرضا شرفی
نماینده این سازمان افزود: ICCIMA مجوز تأسیس گروه جدید را در سال گذشته صادر کرد. با این حال، به دلایل مختلف، از جمله تغییر دولت در تهران، راه اندازی به تعویق افتاد. محمدرضا شرفی متقاعد شده است که کار تحت نظارت اتاق فرصتهایی را برای رسیدگی به چالش های کلیدی در این بخش، به ویژه چالشهای مربوط به مقررات ایجاد میکند.
اهداف انجمن
اهداف انجمن عبارتنداز:
کلیات
هدف انجمن فناوران زنجیره بلوک، آشناسازی هر چه بیشتر اقشار جامه (اعم از کاربران، استارت آپها، شرکتها، دانشگاهیان، سازمانها و موسسات دولتی و غیر دولتی) با کارایی و فرصت های علمی، اقتصادی و حقوقی نهفته در فناوری بلاکچین و همچنین بومی کردن آن در ابعاد گوناگون، مانند کمک به تحقیقات در حال انجام و شناسایی و ایجاد هم افزایی استعدادهایی که به صورت پراکنده فعالیت میکنند و شناسایی و تشویق و ترویج تولید دانش و فناوری در این حوزه در میان اقشار جامعه است. این انجمن تلاش میکند، هماهنگی و ارتباط میان فعالان این عرصه را آسانتر، سریعتر و بهرهورتر نماید. همچنین شناسایی بهتر این فناوری، اعضا و مخاطبان انجمن را، در استفاده بهینه از آن و جلوگیری از مشكلات احتمالی، یاری خواهد کرد.
روش اجرای هدف
- انجمن مبادرت به برگزاری سمینار و همایش های علمی در سطح کشور با حضور فعالان این عرصه و اساتید دانشگاه مینماید.
- انجمن به وسیله تارنمای اختصاصی اطلاعات روز و اخبارمربوط به این شاخه را در اختیار بازدیدکنندگان قرار میدهد.
- انجمن به واسطه تعامل با دانشگاهها سعی در بومی سازی و تبادل اطلاعات با نخبگان دانشگاهی را دارد.
- انجمن تلاش میکند قابلیتهای این فناوری را به نهادهای دولتی نشان دهد تا از ثمره آن بهرهمندشوند.
- انجمن سعی در شناسایی و هماهنگی میان فعالان در این زمینه در سرتاسر کشور را دارد.
اعضای انجمن
با مراجعه به آدرس اعضای-فعال-انجمن/iranblockchain.org/view لیستی از اعضای فعال این انجمن را مشاهده کنید.
در این لیست اطلاعاتی اعم از نام و نام خانوادگی، شماره تماس، آیدی تلگرام و پست الکترونیکی آورده شده است که در صورت تمایل میتوان به برقراری ارتباط با اعضای فعال انجمن اقدام کرد.
حمایت از حقوق مبتکران ایرانی
محمد رضا شرفی، عضو هیئت مدیره انجمن با اشاره به اقدام آکادمی ConsenSys مبنی بر حذف 50 دانشجوی ایرانی از دورههای آنلاین خود به دلیل تحریم های یک جانبه اقتصادی آمریکا، گفت: ICCIMA می تواند به ما در حمایت از حقوق مبتکران ایرانی در سطح بین المللی کمک کند.
به گزارش Coindesk، دانشجویان ایرانی در اواسط نوامبر 2021 در ایمیلی از ConsenSys با وجود اینکه اکثر دورههای خود را تکمیل کرده بودند، مطلع شدند که گواهی پایان کار را دریافت نخواهند کرد.
در این ایمیل آمده است: «بررسی اخیر ما نشان میدهد که شما نشان دادهاید که در کشوری قرار دارید که طبق قوانین ایالات متحده از ارائه کالا یا خدمات به آن منع شدهایم.»
الو گیمنز، رئیس روابط عمومی جهانی ConsenSys گفت: “ConsenSys متعهد به ساختن اقتصاد دیجیتال فردا و همچنین پیروی از قوانین ایالات متحده در تمام جنبههای آن است. این تعهد در شرایط خدمات ما منعکس شده است.”
تعلیق انجمن بلاکچین ایران
انجمن بلاکچین ایران (IBA) که قبلاً فعال بود، در سال 2017 به عنوان یک جامعه غیرانتفاعی و خودگردان متشکل از کارآفرینان، کارشناسان و فعالان دخیل در توسعه فناوری به سرعت در حال رشد تأسیس شد. فعالیت IBA در ژوئن سال 2021 توسط وزارت کشور به اتهام نقض اساسنامه خود به حالت تعلیق درآمد.
واکنشها به تعلیق انجمن
این اقدام پس از آن صورت گرفت که رحیم زارع، نماینده مجلس ایران، سازمانهای غیردولتی رمزارز را به انتقال وجوه ارزی به خارج از جمهوری اسلامی متهم کرد. IBA این ادعاها را که توسط هیچ مدرکی تأیید نشده بود رد کرد.
IBA به شدت این اتهامات را رد کرد و گفت که تمام تلاشهایش بر روی ترویج فناوری بلاکچین متمرکز شده است.”اطلاع رسانی به مردم و مقامات در مورد وب سایتهای مخاطره آمیز و موارد کلاهبرداری [احتمالی] از اهداف IBA است.”
راه اندازی مجدد انجمن
پس از گذشت 28 روز تعلیق در تاریخ 22 تیرماه سال 1400، «انجمن بلاکچین ایران» فعالیت خود را مجدداً با تایید وزارت کشور از سر گرفت. بخشی از بیانیهای که انجمن بلاکچین ایران آن را منتشر کردهاست به این شرح ذیل است:
امروز و پس از نزدیک یک ماه توقف فعالیتهای انجمن از تاریخ ۲۵ خرداد، و پس از حدود دو هفته از ارائه مستندات متعدد درخواستی از سوی وزارت کشور، با دریافت تأیید از سوی وزارت کشور، انجمن فعالیت معمول خود را مجدداً آغاز کرد.
از نظر وزارت کشور درج نام «انجمن بلاکچین» در سایت انجمن تخلف این انجمن محسوب شدهاست و برای اصلاح سریع آن دستور دادهاند.
همچنین از انجمن خواسته شدهاست که لیست هشدار را از سایت خود بردارد، که این کار قبلاً و به صورت داوطلبانه انجام شده بود.
لیست هشدار
در تاریخ 9 خرداد 1400 طی انتشار یک بیانیه، «انجمن بلاکچین ایران» با هماهنگی «معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه» و «معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد اسلامی» از همه رسانهها درخواست کرد به لیست هشداری که توسط این انجمن منتشر شده و دائما در حال به روزرسانی است مراجعه کنند و از انتشار آگهی و تبلیغات پروژههای ذکرشده در این لیست خودداری کنند.
انتشار این لیست با توجه به فعالیتهای پانزی و کلاهبرداریهای مختلف در حوزه رمزارزها مانند صرافی «کریپتولند» که منجر به دستگیری موسس آن شد انجام شد. پس از آن وزارت کشور با ارسال نامهای این لیست هشدار انجمن را به حالت تعلیق درآورد که منجر به واکنشهای بسیاری از رسانههای داخلی و خارجی عمومی و تخصصی در حوزه بلاکچین گردید. انجمن بلاکچین ایران با انتشار بیانیهای از اینکه چگونه بدون رعایت تشریفات قانونی، چنین نامهای بدون تذکر شفاهی و کتبی، بدون دعوت نماینده این انجمن و نماینده معاونت علمی ریاست جمهور برای مشورت، پیش از ابلاغ، تصویر نامه ارسالی از وزارت کشور در رسانهها نقل شده است ابراز تعجب کرد.
نگرانی انجمن بلاکچین ایران برای تنظیم مقررات رمزارزها
عباس آشتیانی، رئیس انجمن بلاکچین ایران (IBA) گفت که تنظیم کنندههای ایرانی مانند بانک مرکزی ایران (CBI) قادر به تنظیم داراییهای دیجیتال نیستند. بر اساس گزارش فایننشال تریبون، IBA درخواست ایجاد یک “وکیل مستقل” برای قبول مسئولیت کرده است.
آشتیانی در نشست خبری توضیح داد؛
ما به یک شورای ویژه از نمایندگان ارگانهای دولتی و شرکتهای خصوصی برای ایجاد مقررات برای ارزهای دیجیتال نیاز داریم. CBI یا سازمان امنیت و تبادل صلاحیت [به اندازه کافی] برای تعیین قوانین برای ارزهای دیجیتال با توجه به چند موضوع بعدی وجود ندارد.
عباس آشتیانی
به گفته سازمان اصلی بلاکچین ایران، مقامات در اجرای قوانین ارزهای دیجیتال کوتاهی کردهاند. این انجمن نگران عدم فعالیت دولت است و کمک خود را به تنظیم کنندههایی ارائه میدهد که احساس میکند آمادگی کافی برای رسیدگی به چنین وظیفه چالش برانگیزی ندارند.
خدمات انجمن بلاکچین ایران به جامعه
تبادل اطلاعات: ایجاد بستر علمی جهت تبادل دانش و هدایت گفتمانها
توسعه و تحقیق: رصد بازار، تحلیل استارتآپها و ICOها، برگزاری نظرسنجی و ارائه گزارشات
مشاوره و اجرا: مشاوره و تحلیل پروژههای مبتنی بر فناوری بلاکچین و ارائه تسهیلات
آموزش و ترویج: برگزاری دورههای آموزشی، ارائه منابع علمی، تحلیل و تولید مقاله
دعوت به مشارکت در رویدادهای انجمن
انجمن بلاکچین ایران هر ماه از اعضا و علاقهمندان حوزه رمزارزها با ترتیب دادن گردهمایی دعوت میکند تا در مورد جدیدترین مسائل مربوط به دنیای کریپتو و بلاکچین گفتگو کنند. هر مبحثی میتواند مطرح گردد و اعضا میتوانند اطلاعاتشان را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. محتوای این رویدادها میتواند در قالب مقاله، نتیجه پژوهش و تحقیق و یا با محوریت آموزشی باشد که توسط کارشناسان و سخنرانان همراه انجمن، ارائه میشود.
از این رو علاقهمندان و کارشناسان این حوزه میتوانند جهت شرکت در این رویدادها جهت ارائه مطالب و سخنرانی با ثبت نام سایت انجمن اعلام آمادگی کنند تا در اولین رویداد پیش رو در لیست سخنرانان قرار گیرند.
آموزش انجمن بلاکچین ایران
انجمن فناوران زنجیره بلوک در راستای اهداف ترویجی، دورههای مقدماتی و پیشرفته برگزار میکند تا ضمن انجام وظیفه خود، به فراگیر شدن فناوری بلاکچین در ایران سرعت دهد.
علاقهمندان میتوانند در صورت تمایل به شرکت در دوره های آموزشی حوزه رمزارزها و بلاکچین انجمن فناوران زنجیره بلوک وارد سایت انجمن بلاکچین ایران به آدرس iranblockchain.org شده و اقدام به پرکردن فرم مورد نظر کنند.
عضویت در انجمن بلاکچین ایران
انجمن فناوری زنجیره بلوک اقدام به عضوگیری برای رشد صنعت بلاکچین در کشور میکند.
عضویت در این انجمن دو نوع است:
رسمی (فناور): افرادی که دارای شرایط عضویت هستند که دارای حق رای و کاندیداتوری میباشند.
غیر رسمی: افرادی که فاقد شرایط عضویت هستند که میتوانند در پیشبرد اهداف این انجمن مثمر ثمر واقع شوند و فاقد حق رای و کاندیداتوری میباشند.
حق عضویت حقیقی در این مجموعه به شرح ذیل میباشد:
رسمی: ۵,۰۰۰,۰۰۰ ریال
غیر رسمی: ۱,۰۰۰,۰۰۰ ریال
شرایط عضویت:
- پذیرش اساسنامه
- تابعیت ایران
- داشتن حداقل 18 سال سن
- دریافت گواهی از پنج عضو انجمن (فقط برای عضو فناور)
- موافقت هیئت مدیره
اعضای رسمی (عضو فناور)
- حق رای در مجامع و انتخابات
- حق عضویت و حق رای در کارگروهها
- حق انتخاب در هیئت مدیره
- حق انتخاب در هیئت رئیسه کارگروهها و کمیته شهرها
- حق عضویت و حق رای در کمیته شهرها
- دریافت تخفیف برای شرکت در رویدادها
- دریافت کارت عضویت
- امکان استعلام آنلاین عضویت
اعضای غیررسمی (عضو عادی)
- حق عضویت در کارگروهها
- حق عضویت در کمیته شهرها
- حق رای در انتخابات کارگروهها در صورت احراز شرایط تخصصی
- کسب تخفیف برای شرکت در رویدادها
لینک ورود به انجمن بلاکچین ایران: iranblockchain.org
بلاگ و نوشتهها در انجمن بلاکچین ایران
سایت انجمن بلاکچین ایران در سربرگ بلاگ و نوشتهها به انتشار اخبار و معرفی پروژهها و توکنهای میپردازد.
در این قسمت مقالاتی در زمینه صنعت رمزارزها و تاثیر آن بر کشور نیز یافت میشود.
قوانین و مقررات در انجمن بلاکچین ایران
در سربرگ قوانین و مقررات سایت انجمن بلاکچین ایران میتوان از قوانین و مقررات مربوط به حوزه رمزارزها و بلاکچین و همچنین مبانی قانونی و فقهی تملک و خرید و فروش رمزارزها در کشور اطلاع پیدا کرد.
شما عزیزان میتوانید در این قسمت قوانین و مقررات مربوط به حوزه استخراج، تبادل، تامین مالی جمعی، افشای اطلاعات، پولشویی و حسابداری و مالیات را مطالعه فرمایید.
کریپتو در ایران
فضای کریپتو ایران تا حد زیادی بدون نظارت باقی مانده است. در ماه آوریل 2021، بانک مرکزی ایران (CBI) به بانکها و صرافیهای داخلی اجازه داد تا از ارزهای دیجیتال استخراج شده محلی برای پرداخت هزینه واردات به این کشور تحریمشده استفاده کنند، اما مقامات به دنبال تجارت کوینها و پرداختهای رمزارزی در کشور هستند.
شرکتهای فینتک محلی در اوایل سال 2021 هشدار دادند که محدودیتها در تجارت ارزهای دیجیتال ایران را از فرصتها محروم میکند و مخالفت خود را با تلاشهای دولت برای محدود کردن عملیات مبادلات داراییهای دیجیتال ابراز میکرد. استخراج کریپتو در حال حاضر از زمانی که تهران آن را به عنوان یک فعالیت صنعتی قانونی در سال 2019 به رسمیت شناخته است، تحت نظارتترین بخش است.
در حالی که استخراج بیت کوین (BTC) در ایران مجاز است، استفاده از رمزارز برای پرداخت مجاز نیست. با این حال، بانکها و صرافیهای دارای مجوز مجاز به استفاده از ارز دیجیتال تولید شده توسط ماینرهای مجاز در ایران برای پرداخت هزینه واردات هستند.
ماینرها باید از وزارت صنایع مجوز بگیرند و قبوض برق خود را که بر اساس قیمت گذاری صادراتی است پرداخت کنند. بر اساس آخرین دادههای اوایل سال جاری، حدود 30 کسب و کار مجوز استخراج معدن را در کشور دریافت کردهاند.
با این حال، نگرانیهای مربوط به ماینرهای زیرزمینی همچنان در کشور مطرح است. همانطور که کوین تلگراف در 29 سپتامبر 2021 گزارش داد، مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران پس از کشف ماینرهای بیت کوین زیرزمینی از سمت خود استعفا داد.
در حالی که استخراج بیت کوین (BTC) در ایران مجاز است، استفاده از رمزارز برای پرداخت مجاز نیست. با این حال، بانکها و صرافیهای دارای مجوز مجاز به استفاده از ارز دیجیتال تولید شده توسط ماینرهای مجاز در ایران برای پرداخت هزینه واردات هستند.