مقالات آموزش بازی کریپتویی

تصورات اشتباه در مورد گیم‌فای

اصطلاح گیم‌فای “GameFi” اولین بار در توییتی از آندره کرونژ، پدر دیفای (DeFi)، در 10 سپتامبر 2020 ظاهر شد. با معرفی این اصطلاح، بازی موانع ورود خود را به حوزه ارزهای دیجیتال و بلاکچین کاهش داد و انقلابی در بازی های سنتی ایجاد شد. تصورات اشتباه بسیاری در مورد گیم‌فای وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌‌کنیم.

گیم فای “GameFi” چیست؟

واژه گیم‌فای به بازی‌های بلاک‌چینی به همراه کسب درآمد اشاره دارد. GameFi که به عنوان بازی های P2E نیز شناخته می شود، همگرایی دنیای بازی و دنیای DeFi است.

مفهوم GameFi متکی بر تلاقی فناوری بلاک چین، بازی و انواع مختلفی از محصولات مالی غیرمتمرکز، مانند توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT)، وام‌گیری و وام، و استیبل کوین‌های الگوریتمی و غیره است.

طی 18 ماه گذشته، صنعت GameFi که شامل عناصر بازی برای کسب درآمد (P2E) و توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) می‌شود، در حوزه ارزهای دیجیتال و بلاک چین نفوذ قابل توجهی به دست آورده است. بازی برای کسب درآمد و بازی های دارای دارایی متعلق به بازیکن.

گیم فای “GameFi” چگونه کار می‌کند؟

در بازی‌های معمولی، دارایی‌های درون بازی که خریداری می‌کنید هیچ ارزشی در خارج از دنیای بازی ندارند. بازیکنان برای تهیه این دارایی ها، پول سرمایه گذاری می کنند، اما کنترل کاملی بر آنها ندارند. گیم‌فای (GameFi) این مفهوم را از طریق فناوری بلاک چین، ارزهای دیجیتال و محصولات دیفای (DeFi) تغییر می دهد.

تقریباً همه این بازی‌های مبتنی بر بلاک چین با یک ارز درون بازی، یک بازار و یک اقتصاد توکن همراه هستند که معمولاً توسط جامعه مدیریت و اداره می‌شود. بازیکنان به جای توسعه دهندگان با این مدل، مالک آیتم های درون بازی خود هستند. در نتیجه نیاز به هر نوع زیرساخت سرور را از بین می برند و از احتمال هک یا تقلب بازی جلوگیری می کنند.

با توسعه یک مدل اقتصادی برای کسب درآمد در حین بازی، مفهوم GameFi جهان را در معرض استفاده جدیدی از ارزهای دیجیتال قرار داده است. یکی از دلایل مهم محبوبیت GameFi این است که برخلاف بازی‌های سنتی، هیچ مرجع متمرکزی اکوسیستم را کنترل نمی‌کند. علاوه بر این، فناوری بلاک چین زیربنایی امکان تراکنش‌های بدون کارمزد را فراهم می‌کند تا بازیکنان بتوانند دارایی‌های دیجیتالی را بدون پرداخت هزینه بخرند، بفروشند و معامله کنند.

روش های مختلف کسب درآمد از گیم‌فای

ارز درون بازی ارائه شده توسط بازی های GameFi را می توان با سایر ارزهای دیجیتال و پول فیات تعویض کرد. بازیکنان همچنین می توانند NFT های درون بازی را خریداری کنند (سرمایه گذاری کنند) و آنها را در بازارهای باز تجارت، اجاره دهند یا بفروشند تا سود کسب کنند. به عنوان مثال، می توانید یک قطعه در بازی بخرید و آن را با قیمت تعیین شده خود به بازیکن دیگری بفروشید. یا می‌توانید زره سطح 100 را به بازیکنان دیگر اجاره دهید و درآمد اضافی کسب کنید.

بسته به بازی، بازیکنان می‌توانند با انجام وظایف، نبرد با بازیکنان دیگر، یا ساختن سازه‌هایی برای فروش در قطعه زمین خود درآمد کسب کنند. یکی دیگر از روش‌هایی که کاربران از طریق آن می‌توانند کسب درآمد داشته باشند، استیک کردن توکن‌های NFT است. برخی پلتفرم‌ها به کاربران اجازه می‌دهند تا با قفل کردن دارایی‌های غیر‌قابل تعویض خود در قراردادهای هوشمند، سود استیکینگ دریافت کنند.

برخی از پروژه‌های گیم‌فای نیز محصولات و ویژگی‌های (امور مالی غیرمتمرکز) یا همان  DeFi را ارائه می‌کنند، مانند سهامداری، استخراج نقدینگی و ییلد فارمینگ. به طور معمول، بازیکنان می‌توانند توکن‌های درون بازی خود را برای کسب جوایز، باز کردن آیتم‌های پریمیوم یا دسترسی به سطوح جدید بازی به اشتراک بگذارند.

معرفی عناصر DeFi همچنین می‌تواند بازی‌های کریپتو را غیرمتمرکزتر کند. برخلاف استودیوهای بازی‌سازی سنتی که کنترل متمرکز بر به‌روز‌رسانی‌های بازی خود را دارند، برخی از پروژه‌های گیم‌فای به جامعه این پلتفرم اجازه می‌دهد تا در فرآیند تصمیم‌گیری شرکت کند. آن‌ها می‌توانند از طریق سازمان‌های مستقل غیرمتمرکز (DAO) در مورد به‌روزرسانی‌های آتی رأی دهند.

تصورات اشتباه در مورد گیم‌فای

برخی از تصورات اشتباه درمورد گیم‌فای

بازی‌های گیم‌فای همیشه بهترین شهرت را در بین عموم مردم و گیمر‌ها ندارند. منتقدان این ژانر به گرافیک متوسط، عدم خلاقیت در مکانیک بازی و به طور کلی کمبود سرگرمی اشاره می‌کنند. حتی منتقدان مطرح می‌کنند که، حفظ عناصر توکن‌شده بازی‌های GameFi در درازمدت دشوار است، دارایی‌های درون بازی یا همان NFTها در بلندمدت دوام نمی‌آورند و ارزش مالی خود را حفظ نمی‌کنند. اما اگر به متخصصان این صنعت اعتقاد داشته باشیم، GameFi ممکن است یک تغییر کامل داشته باشد. در ادامه به برخی از تصورات اشتباه در مورد گیم‌فای می‌پردازیم.

پانزی بودن پروژه‌ها

یکی از تصورات اشتباه در مورد گیم‌فای پانزی بودن پروژه‌ها می‌باشد که به یکی از چالش های مهم این صنعت تبدیل شده است.

در ابتدا به مفهوم طرح پانزی می‌پردازیم. طرح پانزی که در انگلیسی به آن Ponzi scheme گفته می‌شود، شیوه‌ای برای کلاهبرداری است که اساس آن وعده‌ی سود کلان در قبال مدیریت سرمایه شماست. کلاهبردار یا طراح پانزی طی این طرح به سرمایه‌‌گذاران وعده سودهای کلان می‌دهد.

برای جلب اعتماد سرمایه‌گذاران ناآگاه، در این سیستم سود سرمایه‌گذارانی که زودتر اعتماد کرده‌اند از سرمایه افراد جدید پرداخت می‌شود. وقتی طراح پانزی به اندازه کافی سرمایه دیگران را جمع کرد ناگهان از چشم همه ناپدید می‌شود.

طرح‌های پانزی دو مشخصه دارند که آن‌ها را می توان به راحتی تشخیص داد. دو ویژگی مهم این طرح‌ها نخست وعده سودهای کلان و سپس ناشناس بودن آن‌ها است. می‌دانیم که اساس کار رمز ارزها ناشناس بودن است. پس این بستر مناسبی برای رشد پانزی در دنیای کریپتو است.

چهار مرحله در طرح‌های پانزی:

تبلیغات وسوسه انگیز، واریز سودهای اولیه، ورود حجم اولیه سرمایه به طرح از طرف سرمایه گذاران ناآگاه و در نهایت؛ فروپاشی طرح و فرار سرمایه گذاران اولیه و تیم پروژه.

اولگ فومنکو (Oleg Fomenko) یکی از بنیانگذاران سوییت اکونومی (Sweat Economy) که پلتفرمی مبتنی بر حرکت برای کسب درآمد (Move To Earn) است، نگاه خوشبینانه‌ای به چشم‌انداز گیمفای در سال آینده ندارد. او با این استدلال که کل ماجرا از پایه اشتباه است، معتقد است که گیمفای هرگز نمی‌تواند بازی‌های سنتی را به چالش بکشد و سلطه آن‌ها را به‌دست بیاورد.

همچنین فومنکو اشاره می‌کند:

«این باور که یک بازی صرفا به‌خاطر اینکه از عناصر وب ۳ استفاده می‌کند در دسته گیمفای قرار بگیرد، اشتباه است. اکسی اینفینیتی (Axie Infinity) و استپن (StepN) در ابتدا اینطور تلقین کردند که یک دنیای بازی کاملا جدید ساخته‌اند و بازیکنان می‌توانند از درآمد حاصل از بازی مخارج زندگی خود را تامین کنند. اما فقط یک پدیده موقت و بی‌حاصل بودند؛ آن‌ها صرفا طرح‌های پانزی بودند و فقط به نفع کاربرانی تمام شدند که زودتر از بقیه سرمایه خود را از پروژه خارج کردند.»

مارک لانگ (Mark Long) مدیر عامل شرکت شرپنل (Shrapnel)، ارائه‌دهنده یک بازی تیراندازی بلاکچینی در رده AAA، او چشم‌انداز روشنی را برای گیمفای متصور شده است و معتقد است که موج بعدی بازی‌های بلاکچینی منتقدان را حیرت زده می‌کند و بازی های سنتی را تحت سلطه خود در می‌آورد. او همچنین افزود که: «GameFi به گیمرهای Web2 فرصتی جدید و هیجان انگیز می دهد تا کاری را که همیشه می خواستند انجام دهند: بخشی از ساخت بازی باشند.

لانگ می‌گوید:

«یکی از ترندهای مورد انتظار من در سال آینده، تغییراتی است که در بازی‌های وب ۳ اتفاق می‌افتد. تصور عامه این است که پشت ‎پرده بازی‌های بلاکچینی، طرح‌های پانزی هستند که برای رسیدن به اهداف خود به حضور کاربران نیاز دارند.»

لانگ با تصوراتی که در مورد شرایط فعلی گیمفای شکل گرفته است موافق نیست و معتقد است که انتشار چندین بازی «مبتکرانه» باعث تغییر تصورات عمومی در مورد گیم‌فای از جمله پانزی بودن آن می‌شود.

اولویت بخشی به ترفند‌های دیفای

لس بورسای (Les Borsai) یکی از بنیانگذاران و مدیر ارشد شرکت ویو فایننشال (Wave Financial) می‌باشد. او عقیده دارد گیم‌فای برای پیشرفت و توسعه نیازمند تغییر تصورات اشتباه موجود در این صنعت می‌باشد.

بورسای می‌گوید:

«گیمفای در مقطع حساسی قرار دارد؛ وضعیت فعلی آن رضایت‌بخش نیست و اغلب به دلیل اولویت بخشیدن به ترفندهای بلاکچین و دیفای نسبت به کیفیت گیم‌پلی مورد انتقاد می‌گیرد. این رویکرد موجب واکنش شدید کامیونیتی گیمینگ شده است؛ زیرا آن‌ها احساس می‌کنند که ماهیت بازی‌سازی تحت‌الشعاع روش‌های درآمدزایی قرار گرفته و جنبه سرگرم‌کنندگی خود را از دست داده است.»

بورسای معتقد است که گیم‌فای باید از ترندهای فناوری مانند هوش مصنوعی و تکنولوژی دوقلوی دیجیتال (برنامه‌های رایانه‌ای که می‌توانند یک کپی دیجیتال را از اشیای فیزیکی بسازند) استفاده کند. البته فقط استفاده از فناوری‌های پیشرفته کافی نیست و گیمفای برای بقا باید همه عناصر را به‌طور یکپارچه در بازی‌ها ادغام کند. اگر گیمفای بتواند این تعادل را ایجاد کند، نه‌تنها می‌تواند رشد کند، بلکه می‌تواند تصور عامه از بازی‌های یکپارچه‌شده با امور مالی را تغییر دهد.

نتیجه گیری

گیمفای یکی از ترندهای احتمالی کریپتویی در سال ۲۰۲۴ است که موافقین و مخالفین آن، استدلال‌های خودشان را دارند. از یک طرف عده‌ای معتقد هستند که به دلیل عملکرد‌های گذشته، اعتماد عامه کاربران به گیمفای خدشه‌دار شده است. به‌طور مثال بازی‌های وب ۳ بر خلاف وعده‌هایشان، درآمدزایی چندانی برای کاربران نداشتند و موج آن‌ها بعد از مدتی فروکش کرد.

برای برخی این موضوع جدی‌تر است و بازی‌های وب ۳ را شبیه به پروژه‌های پانزی می‌دانند. به‌علاوه طولانی‌بودن و دشواری‌های فرآیند توسعه از مشکلات گیمفای محسوب می‌شوند. اما از طرف دیگر چشم‌اندازهای مثبت هم برای گیمفای وجود دارد. این عده معتقد هستند که گیمفای در صورت تغییر تصورات موجود، استفاده از فناوری‌های پیشرفته و اولویت دادن به جنبه سرگرمی به‌جای امور مالی می‌تواند به یکی از ترندهای ۲۰۲۴ تبدیل شود.

در بهبود کیفیت مقالات کمک کنید
صرافی اکسولو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا