مدیریت ریسک و سرمایه ارزهای دیجیتال
مدیریت ریسک و سرمایه بحثی داغ در بازار ارزهای دیجیتال است یعنی چطور حد ضرر و سود خود را کنترل کنیم و چطور یک برنامه دقیق برای انجام این کار داشته باشیم.
حال با ما در ایران ریچ همراه باشید تا بصورت کامل از مطالب آگاهی بیابید تا بتوانید خودتان مدیریت ریسک و سرمایه خود را در دست بگیرید.
اختلالات بازار و نیازمندی به مدیران ریسک
بانکهای سنتی و حتی تریدرها، باید در حوزه ارز دیجیتال برنامهریزی کنند تا هم ریسکها را کاهش دهند و هم از فرصتهایی که ارزهای دیجیتال میتوانند فراهم کنند، استفاده کنند. که از افراد حرفه ای و کاربلد در حوزه ارز دیجیتال میتوانند کمک بگیرند تا مدیریت ریسک بهتر و با ضرر کمتری داشته باشند.
بنابراین، رهبران کسبوکار میتوانند از طریق تخصیص مناسب سرمایهگذاریها در دادههای رمزنگاری، ابزارها و مدلهای کاهش ریسک، تصمیم بگیرند که چگونه مؤسسات خود را برای آینده به بهترین شکل قرار دهند.
حد سود و حد ضرر خود را مشخص کنید!
حد ضرر یعنی وقتی که قیمت به یک مقدار خاص کاهش مییابد، پوزیشن معاملاتی باز را میبندد. و حد سود یعنی این که با افزایش قیمتها به سطح معینی، سفارشات باز را تسویه میکند. هر دو برای مدیریت ریسک روش خوبی هستند. حد ضرر شما را از معامله در معاملات غیر سودآور نجات میدهد، در حالی که حد سود به شما امکان میدهد قبل از اینکه بازار بتواند برخلاف تحلیل شما معکوس شود، از معامله خارج شوید.
حال، با توجه به توضیح حد سود و ضرر مطالب فوق را بهتر درک خواهید کرد.
مدیریت سرمایه در بازار ارزهای دیجیتال
منظور از مدیریت سرمایه در ارزهای دیجیتال همان مدیریت ریسک، اصل سرمایه و سبد ارز دیجیتال است. تمامی این موارد به تنهایی میتوانند تاثیر مهمی در سرمایهگذاری در حوزه ارز دیجیتال داشته باشند. مدیریت سبد ارز دیجیتال مهمترین عامل در مدیریت سرمایه است. اصل قضیه اینکه باید به صورت کامل در حوزه ارز دیجیتال کار بلد باشید تا با حد سود و حد ضرر خود آشنایی کامل داشته باشید و متضرر نشوید و هرگز قبل از یادگیری کامل پا در این حوزه ارز دیجیتال نگذارید. هرچه در حوزه ارز دیجیتال فرد ریسک پذیری باشید سود بیشتری را نیز به دست میآورید و داشتن یک برنامه مدیریت ریسک کمک شایانی میکند. حال یک مثال از روش مدیریت سبد ارز دیجیتالی یک فرد ریسکپذیر را باهم ببینیم:
- 10 درصد، سرمایهگذاری بلندمدت 5 ساله
- 30 درصد، سرمایهگذاری بلندمدت 1 الی 3 ساله
- 20 درصد، سرمایهگذاری میانمدت 3 الی 6 ماهه
- 30 درصد، نوسانگیری روزانه و بازار اسپات
- 10درصد، سرمایهگذاری در معاملات اهرمی و فیوچرز.
مدیریت اصل سرمایه، مهمترین نکته در مورد اصل سرمایه این است که ضرری به شما وارد نکند. حال، مهمترین نکتهای که قبل از تریدکردن در بازار ارزهای دیجیتال باید درنظر گرفته شود:
یونیتهای سبد ارز دیجیتال
به هر یک از داراییهایی که در سبد ارز دیجیتال قرار میگیرد، در اصطلاح یونیت سبد ارز دیجیتال گفته میشود. در زیر مواردی هستند که میتوانند به شما در مدیریت ریسک کمک کنند.
- داشتن یک استراتژی استاندارد
- یونیتهای سبد بهصورت ثابت و برابر و یا به صورت متغیر و نابرابر.
یونیتهای ثابت و برابر
تعداد ارزهای دیجیتالی که میخرید باید یک تعداد ثابت و با درصدهای برابر باشد.
یونیتهای نابرابر و متغیر
یعنی داراییهایی که ریسک بیشتری دارند را درصد کمتری بخرید و معاملاتی که ریسک کمتری دارند را درصد بالاتری بخرید.
مدیریت ریسک و انواع ریسک چالشی
مدیریت ریسک به مراحل شناسایی، تحلیل و پاسخ به عوامل خطرساز گفته میشود. که بروز این عوامل میتواند باعث ایجاد ضررهای جبران ناپذیری شود. در این مواقع افراد و تریدرها میتوانند با یک برنامه مدیریت ریسک این ضررها را به حداقل برسانند و خود را به سمت سود سوق دهند.
در اینجا هفت ریسک چالش برانگیز برای ارزهای دیجیتال وجود دارد که افراد و مدیران ریسک باید از آنها آگاهی داشته باشند:
1. دشوار بودن کارهای نظارتی و حقوقی ارزهای رمزنگاری شده
مدیران ریسک باید درنظر داشته باشند که برخلاف ابزارهای مالی، ارزهای رمزنگاریشده محصولات تحت نظارت نیستند و از حمایتهای قانونی در ابزارهای مالی معامله شده، بهره نمیبرند. این منجر به ریسکهای حقوقی پیچیده و عدم اطمینان میشود که میتواند تاثیر بسزایی بر سرمایهگذاری و مدیریت ریسک بگذارد.
2. بازدارندگی در مدلسازی و دادهها
مدیران ریسک نیاز به مدلسازی ریسکهای ارز دیجیتال دارند تا در آینده به مشکل برنخورند؛ گاهی ممکن است دادههای لازم را نداشته باشند. در واقع، دادههای اندک، توانایی فرد را برای مدلسازی عوامل ریسک پذیر و پربازده ارزهای دیجیتال و محاسبه معیارهای اندازهگیری اساسی را محدود میکند.
ارزهای دیجیتال نوسانات زیادی دارند و مجموعه دادههای دقیق اما محدود قیمتهای معاملات واقعی، که بازارهای ارزهای دیجیتال ارائه میکنند، برای اهداف مدلسازی ناکافی بهنظر میرسد. در واقع، مدلسازی و پیشبینی داراییهای ارز دیجیتال شبیه به یک بازی حدسزنی است.
بسیاری از مدیران ریسک از ابزارهای آماری، برای مدلسازی، قرار گرفتن در معرض ارزهای دیجیتال، شناسایی عواملی از قبیل قیمتگذاری، ریسک و معاملات استفاده میکنند.
قیمتهای مدلسازی شده، قیمتهای واقعی آنها نیست و اهداف آن بیشتر برای تست استرس سودمند است.
3. داراییهای نقدی در بازار ارز دیجیتال
بازار ارزهای دیجیتال نقدینگی کمتر و گرانتر از بازارهای سنتی را داراست. عرضه بسیاری از ارزهای رمزپایه کنترل شده است یعنی، براساس جدول زمانی از پیش تعیین شده منتشر میشوند و بنابراین نوسانات بالای قیمت ارزهای دیجیتال ناشی از نقدینگی است.
شکافهای بازار باعث میشوند که توانایی سرمایهگذاران برای خروج از موقعیت ارزهای دیجیتال محدود شود.
بنابراین مهمترین چیز این است که مدیران ریسک مکانیزم مکانهای معاملاتی خاص را درک کنند.
یعنی مسئله این است که هیچ یکنواختی در نحوه برخورد با معاملات ارزهای دیجیتال وجود ندارد. بعضی از صرافیها ویژگیهای ذاتی ارزهای دیجیتال را دارا هستند، بعضیا معاملات دوجانبه ارائه میکنند، بعضی دیگر ویژگیهای اصلی پلتفرمهای معاملات الکترونیکی را تکرار میکنند.
4.تنوع و متنوع سازی از نظر کیفی
مدیران ریسک باید بدانند که ارزهای دیجیتال از نظر کیفی تنوع دارند و قابل تعویض نیستند. بنابراین، باید تفاوت ارزهای دیجیتال را از نظر اندازهگیری، مدیریت و نظارت بر ریسکها، در نظر گرفت.
دقیقتر که توضیح دهیم:
تنوع یا متنوع سازی نوعی استراتژی برای مدیریت ریسکهای سرمایهگذاری است. که با سرمایهگذاری کردن برروی داراییهای مختلف، میتوان ریسک یک دارایی را تا حد زیادی محدود، و از بین برد.
داراییهای متنوع، در بلند مدت دارای سود بیشتر و بهتری هستند که هدف محدود کردن ریسکهای غیر سیستماتیک است.
5.مشکلات قیمتگذاری در ابزار مالی ارز دیجیتال
مدیریت ریسک هر ابزار مالی، یعنی تعیین کمیت و تعیین میزان مواجهه آن، در سطح بازار است. اما ارزهای رمزنگاری شده متفاوت هستند؛ هیچ رویکرد ارزیابی اجماع وجود ندارد و اطلاعات قیمت در مکان های مختلف متفاوت است.
تحلیلگران با تلقی ارزهای دیجیتال به عنوان ارز در گردش یا پولهای فیات مانند دلار یا یورو، چالش ارزشگذاری را از لحاظ عملکردی بررسی میکنند.
فرضی است که به خوبی تفاوتهای قانونی اساسی بین ارزهای دیجیتال و ابزارهای مالی سنتی را پنهان میکند. ارزهای دیجیتال از تدابیر قانونی یا حمایت ضمنی یا صریح دولت بهره نمیبرند، بنابراین نمیتوانند به طور قانونی برای تسویه معاملات با قطعیت استفاده شوند.
بهترین راه برای ارزشگذاری ارزهای دیجیتال، تخمین بازار آدرس پذیر یا سرمایه فعلی بازار برای هر ارز دیجیتال است. در نتیجه، برخی از تحلیلگران با ارزش گذاری ارزهای دیجیتال از منظر شبکه، فرآیند را یک گام فراتر می برند.
دیگر تحلیلگران بخش نهادی، این داراییهای دیجیتال را با هزینه مصرف برق مورد نیاز برای ایجاد، ذخیره و تأیید هر ارز دیجیتال، متفاوت ارزیابی میکنند.فرضی است که به خوبی تفاوتهای قانونی اساسی بین ارزهای دیجیتال و ابزارهای مالی سنتی را پنهان میکند. ارزهای دیجیتال از تدابیر قانونی یا حمایت ضمنی یا صریح دولت بهره نمیبرند، بنابراین نمیتوانند به طور قانونی برای تسویه معاملات با قطعیت استفاده شوند.
بهترین راه برای ارزشگذاری ارزهای دیجیتال، تخمین بازار آدرس پذیر یا سرمایه فعلی بازار برای هر ارز دیجیتال است. در نتیجه، برخی از تحلیلگران با ارزش گذاری ارزهای دیجیتال از منظر شبکه، فرآیند را یک گام فراتر می برند.
دیگر تحلیلگران بخش نهادی، این داراییهای دیجیتال را با هزینه مصرف برق مورد نیاز برای ایجاد، ذخیره و تأیید هر ارز دیجیتال، متفاوت ارزیابی میکنند.
6. مشکلات نگهداری، تسویه و تسویهحساب
نگهبانی سازمانی ارزهای دیجیتال از نظر قانونی و هم از نظر فنی پیچیده هستند. رمزگذاری کلید عمومی و خصوصی بخشی از پیچیدگی است که سیستمها از آن برای ردیابی و تأیید تراکنشها به صورت رمزنگاری استفاده میکنند.
بنابراین نگهبانی باید شامل ویژگیهای امنیتی چندلایه باشند که نحوه دسترسی، استفاده و تأیید این کلیدها توسط سیستمهای نگهبانی را مدیریت و کنترل کنند. اگر نگهبانی به درستی انجام نشود فاجعه به بار میاید.
وقتی سیستم تراکنش را احرازهویت(فوری یا با تاخیر) کرد، پرداختهای ارزهای دیجیتال تسویه میشوند.در نتیجه تسویه به ویژگیهای ارز دیجیتال، صرافی که تراکنش در آن انجام میشود و ویژگیهای راهحلهای نگهداری، بستگی دارد.
ارزهای دیجیتال چون پول قانونی نیستند و نمیتوانند از نظر قانونی برای تسویه معاملهای که شامل ارزهای رمزنگاریشده است، استفاده شوند، باید با ارز قانونی تسویه حساب و مبادله شوند.
هزینه واقعی مبادله ارزهای رمزنگاری شده با پول فیات میتواند تأثیر قابل توجهی بر نحوه ارزشگذاری و مدیریت و قرار گرفتن در معرض خطر، و همچنین ریسکهای اضافی در هنگام تعیین کمیت قرار گرفتن در معرض ارزهای دیجیتال داشته باشد.
7. خطر مشتقات ارزهای دیجیتال
معاملات ارزهای دیجیتال جذابیت خاصی را در بین سرمایهگذاران و معاملهگران ایجاد کرده است و باعث توسعه ارزهای دیجیتال شده است.
مشتقات در ابزارهای مالی یا کالاها و مشتقات ارزهای دیجیتال، معمولاً برای قرارنگرفتن در معرض خطر، به جای کاهش ریسک استفاده میشوند.
نوع خدمات ارزهای دیجیتال در قراردادهای مبادلهای متفاوت هستند.
CFDها قراردادهایی هستند که بین سرمایهگذاران و کارگزاران است که براساس ارزش داراییپایه به صورت نقدی تسویه میشوند.
سرمایهگذاران معمولاً از CFDها برای شرطبندی قیمت درمورد افزایش، کاهش قیمت دارایی یا اوراقبهادار اساسی استفاده میکنند.
8. افکار فراق
افزایش درخواستها مستلزم ارزیابی حرفهایتری از منابع زیربنایی ریسکها و فرصتها است. درخواستها برای مدیریت ریسک بهتر قسمتی از رشد بازار است که در آخر باید شامل جایگزینی خودتنظیمی و حکمرانیخودکار با ساختارهای نظارتی، مؤثر باشد.
ما فقط زمانیکه نوبت به درک کامل عواقب احتمالی یک سیستم مالی دیجیتال میرسد، سطح را خراشیدهایم. در واقع، پیامدهای خطر (بهعنوان مثال، حفظ حریمخصوصی، امنیت، نگرانیهای نظارتی، فرصتها) برای سیاست پولی هنوز به طور کامل درک نشدهاند.
همانطور که فهمیدیم، نباید یک روند نوظهور را صرفاً به این دلیل که کوچک شروع میشود، کاهش دهیم و اینکه مدیران ریسک باید از خطراتی که مختص این طبقه دارایی های نوظهور هستند آگاه باشند.
در نتیجه در مدیریت ریسک و سرمایه خود موفق شوید با این نکات کلیدی:
- سعی کنید اگر در حوزهای شکست میخورید و ضرر میکنید آن را بپذیرید و تمام تمرکز خود را برای سود در آینده صرف کنید.
- اطلاعاتی کامل از کارمزدهای برداشت، کارمزدهای لوریج و دیگر کارمزدها داشته باشید و آن را جزئی از برنامهی مدیریت ریسک خود قرار دهید.
- از تعداد دفعات موفقیتتان نگرشی مثبت به آینده داشته باشید تا بتوانید از آن به بهترین وجه ممکن بهره ببرید.
- با افت سرمایه، سرمایه شما نیز کاهش مییابد پس باید یک محاسبه دقیق از افت سرمایهتان داشته باشید تا در صورت کمبود آن را جبران کنید و به آن سرمایه تزریق کنید.
- چون بازار ارزهای دیجیتال پرنوسان است سعی کنید همیشه درصدی را به صورت استیبل کوین نگهداری کنید که در صورت نیاز میتوانید آن را به ارز فیات تبدیل کرد که ترجیها 30٪ مقدار معقولی است.
- هیچگاه برخلاف روند معامله نکنید اگر یک روند صعودی بود، پوزیشن فروش باز نکنید. منتظر اصلاح قیمت باشید و بعد خرید کنید.