سولانا چیست و چگونه کار میکند؟
سولانا یک ارز دیجیتال است که برای عملکرد مشابه و بهبود اتریوم طراحی شده است. سولانا که از نام یک شهر ساحلی جنوبی کالیفرنیا نام گذاری شده است، زاییده فکر توسعه دهنده نرم افزار آناتولی یاکوونکو است.
یاکوونکو برای اولین بار در سال 2017 بلاکچین نوآورانه را پیشنهاد کرد و سولانا در مارس 2020 راه اندازی شد. این رمزارز به سرعت تبدیل به یک رمزارز محبوب شد و در بین 10 ارز دیجیتال برتر بر اساس ارزش بازار قرار گرفت.
در اخبار اخیر، اکوسیستم Solana در 2 آگوست هک شد. محققان بلاکچین و سرمایه گذاران رمزارز ادعا میکنند که یک مصالحه با کلید خصوصی وجود دارد که به هکرها اجازه میداد توکنهای Solana، معروف به SOL، را از Slope، Phantom و TrustWallet بدزدند. کاربران گزارش دادند که وجوه آنها از این کیف پولهای «متصل به اینترنت» تخلیه شده است.
Solana Status که توسط بنیاد سولانا اداره میشود، درباره این حادثه توییت کرد:« پس از بررسی توسعهدهندگان، تیمهای اکوسیستم و حسابرسان امنیتی، به نظر میرسد آدرسهای آسیبدیده در یک نقطه ایجاد، وارد یا در برنامههای کیف پول موبایلی Slope استفاده شدهاند. این اکسپلویت در سولانا به یک کیف پول جدا شد و کیف پولهای سخت افزاری مورد استفاده Slope امن باقی میمانند. در حالی که جزئیات دقیقاً چگونگی وقوع این اتفاق هنوز در دست بررسی است، اما اطلاعات کلید خصوصی به طور ناخواسته به یک سرویس نظارت بر برنامه منتقل شد.
برآوردهای خسارت متفاوت است و گزارشهایی مبنی بر دزدیده شدن بیش از 6 میلیون دلار دارایی دیجیتال وجود دارد.
سولانا چیست؟
سولانا یک بلاکچین است که به سرعت در حال رشد است و شباهتهای قابل توجهی به اتریوم دارد که اغلب از آن به عنوان «قاتل اتریوم» یاد میشود.
مانند اتریوم، توکن SOL را میتوان در اکثر صرافیهای بزرگ خریداری کرد. ارزش واقعی توکن در انجام تراکنشها در شبکه Solana است که دارای مزایای منحصر به فردی است.
بلاکچین سولانا از مکانیزم اجماع اثبات تاریخ استفاده میکند. این الگوریتم از مهرهای زمانی برای تعریف بلاک بعدی در زنجیره سولانا استفاده میکند.
اکثر ارزهای دیجیتال اولیه، مانند بیت کوین و لایت کوین، از الگوریتم اثبات کار برای تعریف بلاک های زنجیره خود استفاده میکنند. اثبات کار از مکانیزم اجماع استفاده میکند که برای تعیین بلاک بعدی به ماینرها متکی است.
با این حال، این سیستم اثبات کار آهسته و دارای منابع سنگین است که منجر به استفاده از مقادیر زیادی انرژی میشود. این یکی از دلایل ادغام آتی اتریوم است که در آن شبکه به یک سیستم اثبات سهام تبدیل میشود.
برخلاف مکانیسم اثبات کار قبلی، اثبات سهام از استیکینگ برای تعریف بلوک بعدی استفاده میکند. توکنهای استیک شده به عنوان وثیقه توسط بلاکچین نگهداری میشوند تا زمانی که اعتبار سنجیها درباره بلاک بعدی زنجیره به اجماع برسند.
به گفته کنستانتین انیسیموف، مدیر عامل در صرافی CEX.IO، سولانا از «ترکیبی از استراتژیهای رمزنگاری تستشده و نوآوریهای تازه برای رفع کاستیهای راهحلهای موج اول کریپتو استفاده میکند».
مشکل اصلی که سولانا در تلاش برای حل آن بود، مشکلات مقیاس پذیری اتریوم بود. اثبات سهام واگذار شده، نوعی از الگوریتم سنتی اثبات سهام است.
برای کسانی که به تجدید نظر نیاز دارند، مکانیسم اثبات سهام فرآیندی از تراکنشها برای ایجاد بلاکهای جدید در یک بلاکچین با استفاده از سیستم اعتبار سنجی است.
سولانا با مکانیسم اثبات سهام واگذار شده خود مزایای متعددی را برای کاربران به ارمغان میآورد.
کریستین حزیم، تحلیلگر در ETF Global X میگوید که الگوریتم تاریخ یک لایه امنیتی به شبکه اضافه میکند.
در اصل، سولانا به دو موضوع از سه موضوعی که توسط ویتالیک بوترین، یکی از بنیانگذاران اتریوم در سهگانه بلاکچین که مقیاسپذیری، امنیت و عدم تمرکز شناسایی شده است، میپردازد.
اگرچه بوترین در ابتدا ادعا کرد که اتریوم به هر سه جنبه این سه گانه میپردازد، اکثر کارشناسان بر این باورند که شبکه تنها به دو عامل میپردازد: امنیت و عدم تمرکز.
با این حال، سولانا برای پرداختن به دو بخش سهگانه طراحی شده است: امنیت و مقیاسپذیری. الگوریتم اثبات تاریخچه SOL امنیت منحصر به فردی را برای شبکه فراهم میکند. در حالی که سرعتی که پلتفرم Solana محاسبات را انجام میدهد، امکان افزایش مقیاس پذیری را فراهم میکند.
چه چیزی سولانا را منحصر به فرد میکند؟
انیسیموف میگوید: با استفاده از ترکیب منحصر به فردی از اثبات تاریخ و اثبات سهام، سولانا با استفاده از ترکیبی منحصر به فرد از اثبات، سرعت تراکنشهای بسیار سریعتری را نسبت به نزدیکترین رقبای خود، اتریوم و کاردانو (ADA) با کسری از هزینه ارائه میکند.
بر خلاف اثبات کار، که از خود ماینرها برای تعریف بلاک بعدی در زنجیره استفاده میکند، یا اثبات سهام، که از توکنهای استیک شده برای تعریف بلاک بعدی استفاده میکند، اثبات تاریخ از مهر زمانی در تعریف بلاکهای زنجیره سولانا استفاده میکند.
این سیستم نوآورانه به تایید کنندگان در بلاکچین اجازه میدهد تا به مهرهای زمانی بلاکهای مختلف در زنجیره رای دهند. این امر زنجیره را نسبتاً غیرمتمرکز نگه میدارد و در عین حال امکان محاسبات سریعتر و ایمنتر را فراهم میکند.
سولانا چگونه کار میکند؟
سولانا روی ترکیبی از پروتکلهای اثبات تاریخ و اثبات سهام کار میکند.
برایان راتلج، دانشیار دانشکده بازرگانی تپر در دانشگاه کارنگی ملون، درباره دلیل این ترکیب از پروتکلها میگوید که سولانا تلاش میکند «بسیاری از تراکنشها را به سرعت پردازش کند».
روتلج اشاره میکند که تلاش برای پردازش سریع تراکنشها معمولاً مستلزم تمرکز است. به عنوان مثال، ویزا از شبکه عظیمی از رایانهها برای حفظ سرعت پردازش خود استفاده میکند. از سوی دیگر، راتلج میگوید بیت کوین، معاملات را بسیار کند پردازش میکند تا غیرمتمرکز بماند.
از آنجایی که تمام هدف فناوری بلاکچین ارائه سیستمهای غیرمتمرکز است، سولانا تلاش میکند تا تراکنشها را با سرعتی شبیه به یک شرکت بزرگ و متمرکز مانند ویزا پردازش کند و در عین حال تمرکززدایی بیت کوین را حفظ کند. این سرعت امکان افزایش مقیاس پذیری را فراهم میکند زیرا هزینههای زیست محیطی و پولی سیستمهای Solana کمتر است.
سرعت اضافه شدن بلاکها به بلاکچین سولانا به سطوح امنیتی بیشتری برای بلاکچین نیاز دارد. اینجاست که الگوریتم اثبات تاریخ سولانا به کار میرود. این الگوریتم هر بلاک را به گونهای علامت گذاری میکند که امنیت سیستم را حفظ کند.
سپس توکنهای SOL سولانا به عنوان وثیقه برای پردازش تراکنشهای شبکه مورد استفاده قرار میگیرند. این تراکنشها شامل همه چیز از اعتبار قراردادهای هوشمند گرفته تا استفاده از سولانا به عنوان بازار توکن غیر قابل تعویض (NFT) است.
یکی از وقفههای بزرگ سولانا در آگوست 2021 اتفاق افتاد، بیش از یک سال پس از راه اندازی سولانا، زمانی که آکادمی Degenerate Ape به اولین پروژه بزرگ NFT در بازار NFT Solana تبدیل شد. در سه هفته اول آن ماه، قیمت سولانا از حدود 30 دلار به 75 دلار افزایش یافت.
بالاترین رکورد سولانا در نوامبر 2021 بود، زمانی که در اوج رشد ارزهای دیجیتال به 260 دلار رسید.
مقایسه با اتریوم
سولانا و اتریوم دارای ویژگیهای مشترک هستند، اما تفاوتهای فاحشی نیز دارند. در اینجا یک تفکیک کوتاه از محل همپوشانی دو پلتفرم و محل واگرایی آنها آورده شده است:
ویژگی | سولانا | اتریوم |
---|---|---|
راهاندازی | 2020 | 2015 |
توکن | SOL | ETH |
حداکثر عرضه | نامشخص | نامشخص |
پلتفرم | متن باز | متن باز |
قراردادهای هوشمند | دارد | دارد |
برنامههای غیرمتمرکز مالی (dApps) | دارد | دارد |
توکنهای غیر قابل تعویض (NFT) | دارد | دارد |
تعداد dApps | بیش از 350 | نزدیک به 3000 |
علاوه بر این، حازیم اشاره میکند که توجه به این نکته مهم است که آزمایشگاه سولانا، شرکت فناوری سولانا، روی چندین محصول جالب کار میکند که شامل Solana Pay است که امکان تراکنشهای ارزانتر، ایمنتر و سریعتر را فراهم میکند.
Solana Labs همچنین Solana Mobile Stack را راهاندازی کرده است. این جعبه ابزار اندروید امکان توسعه موبایل را باز میکند. سولانا انتظار دارد تلفن همراه خود به نام Solana Saga را در اوایل سال 2023 عرضه کند.
سرمایهگذاری
مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال بزرگ جهان، توکنهای SOL را میتوان در هر تعداد پلتفرم معامله کرد. این پلتفرمها شامل صرافیهای متمرکز مانند Binance ،Coinbase و Kraken میشود. در برخی از شهرهای سراسر جهان، توکنهای SOL حتی در دستگاههای خودپرداز کریپتو و NFT در دسترس هستند.
پس از خرید توکنهای SOL، سرمایهگذاران میخواهند توکنهای SOL را پس از خرید در یک کیف پول کریپتو ذخیره کنند. بر خلاف نامش مشخص است، کیف پولهای کریپتو جایی نیستند که خود ارزهای دیجیتال ذخیره شوند. در عوض، آنها جایی هستند که مالکان کلیدهای ارزهای دیجیتال خود را ذخیره میکنند. این کیف پولها را می توان به صورت آنلاین یا آفلاین ذخیره کرد. (ایمنترین گزینه برای ذخیره سازی، آفلاین با کیف پول سرد است.)
توکن های SOL نیز موارد استفاده زیادی دارند. از جمله، میتوان از آنها برای پرداختهای همتا به همتا، تجارت و به عنوان انگیزهای برای ایمن سازی شبکه Solana به عنوان اعتبار سنجی استفاده کرد.
اما مانند همه ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاران باید قبل از سرمایهگذاری در Solana با یک مشاور مالی صحبت کنند.
ارزهای دیجیتال ابزارهای سرمایهگذاری بسیار پرنوسان و بسیار پرخطر هستند. سرمایهگذاران باید مطمئن باشند که میتوانند پولی را که در SOL سرمایهگذاری میکنند از دست بدهند، حتی اگر به پتانسیل سولانا اعتقاد داشته باشند.