اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (Dapps) چیست؟ توزیع قدرت بین کاربران
یادتون میاد زمانی که سردار دلها حاج قاسم سلیمانی رو ترور کردن اینستاگرام همه ی پست های مربوط بهش رو پاک کرد؟ خیلی از ایرانی ها از این اقدام اینستاگرام به شدت ناراحت شدند ولی خب توانایی کاری رو نداشتن. ای کاش می شد یک اپلیکیشنی اختراع می شد که اختیارش دست یک نفر یا گروه یا دولت نباشه تا همه بتونن براحتی پست و مطالبشون رو بزارن بدون فیلتر کردن یا حذف کردن مطالبشون!
خدا رو شکر ما در قرن 21 هستیم و این مشکل به برکت بلاک چین حل شده است راه حل مشکل بالا هم استفاده از اپلیکیشن های غیر متمرکز یا DApp هستش که چقدر خوبن اینا. در این مقاله میخوام بهتون بگم دنیا به کمک این Dapp ها چقدر خوشگل تر و درست تر میشه پس با من همراه باشید و ازین مطلب جذاب لذت ببرید. خواهشا قبلش مطالب زیر رو کامل مطالعه کنین
اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (Dapps) چیست؟
اول بزارین بهتون بگم که Dapp (Application Decentralized) همون app خودمونه که دیسنترالایز شده(غیر متمرکز شده) و بهش میگیم اپلیکیشن های غیر متمرکز که هیچ واسطه ای بین کاربران و سازنده اپ وجود نداره و طبق یه قراردادهوشمند کل کارا و خدمات واضح و مبرهن وجود دارن. دپ ها روی یک شبکه ی همتا به همتا اجرا میشن مثه شبکه بلاکچین. البته دو نکته رو باید حتما درنظر بگیرید.
1- منبع باز بودن اپلیکیشن: اطلاعات و اسنادی که راجع به این اپلیکیشن وجود داره باید برای همه در دسترس باشه و حتما باید از توکن های رمزنگاری شده برای حفظ امنیت کاربران استفاده بشه.
2- عدم نظارت توسط فرد یا گروه خاصی: هیچ کسی نباید در توسعه اپلیکیشن توی راس امور قرار بگیره و به فعالیت ها نظارت داشته باشه.
مزایا و معایب استفاده از اپلیکیشن های غیر متمرکز Dapp ها
مزایا | معایب |
سانسور بی سانسور | خطر هک شدن(حمله 51%) |
فعالیت همیشگی شبکه بدون تمرکز واحد | زیادی ساده و راحت(جذابیت کمتر) |
مبتنی بر شبکه بلاکچین و قراردادهای هوشمند | تعداد اعضا کمتر |
منبع باز و دسترس عموم | اقبال عمومی هنوز کمه |
عملکرد اپلیکیشن های غیر متمرکز Dapp ها
خب همینطوری که در قسمت بالا گفتیم هنوز دپ ها خیلی جای رشد دارن و یه رقابت سنگین با رقبای خودشون دارن مثلا یه دپ مثه اینستاگرام مدت زمان نسبتا طولانی لازمه که بتونه این قدر کاربر جذب کنه و همچنین وقتی تعداد اعضا کم باشه یعنی تعداد تایید کنندگان توی شبکه کمتره و این کم بودن تعداد کاربران باعث میشه امنیت اپلیکیشن غیر متمرکز رو به خطر میندازه چرا؟ چون اگه 51% تایید کنندگان سیستم یه انتخاب خاص رو درنظر بگیره بقیه اعضا هم مجبورن قبول کنن و همین داستان امکان هک شدن رو فراهم می کنه. پس هرچی تعداد کاربران سیستم بیشتر بشه به نفع همه میشه و امنیت و کیفیت و عملکرد اون دپ بهتر میشه.
اپلیکیشن های غیر متمرکز Dapp ها و دنیای ارزهای رمزنگاری شده
برای اینکه ببینید چقدر این دپ ها زیادن یه سر به سایت State Of The Dapps بزنید و می بینید که بیش از 2500 تا دپ روی شبکه های اتریم و ترون و EOS و … قرار داره که مهم ترین و محبوب ترین دپ رو می تونم صرافی غیر متمرکز یا همون DEXها به شما معرفی کنم.
احتمالا تا حالا بایننس دکس رو شنیدید که خودش نوعی دپ هستش و روال کارش اینجوری که هیچ تایید کننده تراکنشی وجود نداره. در حقیقت حتی ثبت نام هم لازم نداره و فقط با ادرس والت و اوردر گذاشتن یک خریدار پیدا میشه و پول از والت شما به والت خریدار منتقل میشه و هیچ احد و ناسی حق تایید بلاک و هر اتفاق دیگه ای در معامله شما رو نداره.
نمونه ای از یک دپ موفق
پروژه کیتی Cryptokitiies یک پروژه خیلی باحال که بر روی شبکه بلاکچین اتریم بود که تبدیل به دپ شده که فقط 13% از تراکنشات اتریم رو همین دپ به خودش اختصاص داد بود و چون حجم تراکنش ها خیلی زیاد بود و هزینه فی اتریم هم که سرسام آور بود به شبکه بلاکچین FLOW منتقل کرد.