پوزیشن لانگ LONG و شورت SHORT در معاملات فیوچرز چیست؟
مدت طولانی نیست که قسمت فیوچرز صرافی بایننس فعال شده است و کاربران زیادی در این قسمت می توانند ترید و فعالیت کنند. دو مبحث کلی که در فیوچرز بایننس و یا بخش فیوچرز صرافی بیتمکس با آن سر و کار داریم لانگ LONG/buy و شورت SHORT/sell است. در این مقاله قصد داریم به صورت کامل به بررسی این دو پوزیشن و نحوه کسب سود از آن ها بپردازیم.
در مارکت و بازار معمولی شما تنها می توانستید چیزی را در قیمتی بخرید و با افزایش قیمت آن دارایی سود دریافت می کردید. اما این موضوع تنها مال زمانی است که قیمت افزایش می یابد. ممکن است زمانی شود که شما پیش بینی می کنید قیمت پایین میاید زیرا طبیعتا هر بالا رفتن قیمتی پایین آمدن و اصلاحی هم دارد، شاید در این زمان یک تریدر تصمیم بگیرد از پایین آمدن قیمت هم سود دریافت کند اینجاست که معاملات دو طرفه وارد می شوند معاملاتی تحت عنوان لانگ LONG و شورت SHORT که به ما این امکان را می دهد هم در بازار اصلاحی و اصلاحا بازار خرسی سود دریافت کنیم و هم در بازار صعودی و گاوی.
پوزیشن لانگ LONG چیست؟
برای توضیح دادن پوزیشن لانگ و شورت ترجیح دادیم آن را در قالب مثالی مطرح کنیم:
حالت لانگ همانند مارکت سنتی است، به این شکل که مثلا بیت کوین را در قیمت فعلی آن یعنی 60 هزار دلار می خرید و اعتقاد دارید قیمت تا 70 هزار دلار می رود. این میان شما با یک حساب کتاب ساده %16.6 سود دریافت می کنید. یعنی اگر 1000 دلار بیت کوین روی قیمت 60 هزار دلار خریده باشید در قیمت 70 هزار دلار دارایی شما ارزشی معادل 1166 دلار دارد، یعنی 166 دلار سود. حال این میان مبحث دیگری به نام اهرم وجود دارد که ریسک معامله شما را بالاتر می برد و هنگامی که از اهرم استفاده می کنید در اصل دارید از صرافی مذکور پول قرض می گیرید. به طور خلاصه در پوزیشن لانگ شما بر روی رشد قیمت ترید می کنید و اعتقاد دارید قیمت بیشتر می شود و به ازای هر درصد رشد قیمت شما نیز سود دریافت خواهید کرد.
پوزیشن شورت SHORT چیست؟
گفتیم که بازار فیوچرز یک بازار دو طرفه است و در آن شما می توانید هم از پایین اومدن قیمت و هم از بالا رفتن آن سود دریافت کنید. حال فرض کنید ارزی را تحلیل کرده اید و اعتقاد دارید قیمت افت می کند. به طور مثال بیت کوین را تصور کنید که قیمت آن 60 هزار دلار است و اعتقاد دارید قیمت تا حدود 50 هزار دلار کاهش می یابد. در این زمان شما یک پوزیشن شورت باز می کنید. از اینجا به بعد جالب می شود، موقع پوزیشن لانگ گرفتن که خب همه چیز شفاف است. مقدار دارایی را در نقطه پایین می خرید و در نقطه بالا می فروشید. اما در هنگام شورت گرفتن چطور؟ مقدار دارایی را بالا می خرید و پایین می فروشید؟ این که ضرر است.
شیوه کار به هنگام شورت گرفتن متفاوت تر است. شما در قیمت 60 هزار دلار بیت کوینی که ندارید و از صرافی به صورت قرض می گیرید را می فروشید، و در قیمت 50 هزار دلار بیت کوین می خرید و قرض صرافی را پس می دهید و این میان 20 درصد سود دریافت می کنید، مثلا اگر اندازه 1000 دلار پوزیشن باز کنید دارایی شما ارزشی معادل 1200 دلار پیدا می کند که در آخر 1000 دلار آن را به صرافی باز می گردانید و 200 دلار سود خود را بر میدارید.
نکته:
تمام مثال های بالا در حالتی گفته شد که اهرم کار 1 باشد با بالا رفتن ضریب اهرم سود شما هم در آن عدد ضرب می شود مثلا اگر 20 درصد سود کنید و اهرم شما 2 باشد سود شما برابر 400 دلار می شود. در مقاله بعدی به صورت کامل در رابطه با اهرم یا همان لوریج در معاملات فیوچرز صحبت خواهیم کرد.
ضرر سنگین یا سود کلان در فیوچرز؟
تا به اینجای کار هر چه گفتیم روی خوش سکه بود و در صورتی بود که بازار با تحلیل های شما پیش می رود، اما این هم یک مارکت است و ممکن است بریزد و شرایط را تغییر دهد. در این میان اگر لانگ گرفته باشید و اعتقاد به رشد داشتید طبیعتا به ازای هر درصدی که قیمت از ورودی شما پایین تر می رود ضرر می کنید و هر چه اهرم شما بیشتر باشد ضرر شما نیز بیشتر می شود. یا اگر اعتقاد به شورت داشته باشید و مارکت به سمت صعود برود به ازای هر درصدی که از قیمت ورودی شما بالاتر برود شما ضرر می کنید.
قیمت ورودی چیست؟
پوزیشن شما از هر قیمتی که باز شود قیمت و نقطه ورود شما آن منطقه است و اگر لانگ buy گرفته باشید هر درصدی که قیمت بالا برود سود می کنید و اگر شورت sell گرفته باشید، هر درصدی که قیمت از قیمت ورودی شما پایین تر بیاید نیز، شما سود خواهید کرد.
ریسک سرمایه در فیوچرز
صمیمانه تقاضا می کنم بدون آموزش دیدن و کسب اطلاعات به هیچ وجه وارد مارکت فیوچرز نشوید زیرا مارکت فیوچرز در کنار تمام سودهایی که می دهد می تواند ضرری را به شما تحمیل کند که نتوانید تصور کنید. مبالغ سنگینی در نوسانات مارکت فیوچرز بایننس از بین رفت، در اینجا یک اصطلاح دیگر به نام لیکوئیدیشن وجود دارد. مبالغ سنگینی در مارکت فیوچرز لیکویید شد، دقیقا در تاریخ 30 ژانویه و زمانی که بیت کوین سعی داشت تا سقف 40 هزار دلار خود را بشکند، پوزیشن شورت زیادی بر روی بیت کوین بسته شده بود تا اینکه ایلان ماسک وارد شد و بازی را عوض کرد، به محض اینکه ایلان ماسک کلمه بیت کوین را به بیوگرافی خود اضافه کرد باعث لیکوئید شدن 387 میلیون دلار شد. تنها در صورتی می توانید در فیوچرز سود کنید که:
- مدیریت سرمایه را رعایت کنید.
- اخبار فاندامنتال مارکت را دنبال کنید.
- تبدیل به یک تحلیلگر تکنیکال زبردست شوید.
- از اهرم های سنگین و با ریسک زیاد استفاده نکنید.
- استراتژی داشته باشید.
تفاوت های مارکت سنتی با مارکت فیوچرز
در اینجا تصمیم گرفتیم تفاوت های مارکت سنتی را با مارکت فیوچرز برای شما بررسی کنیم.
مارکت فیوچرز | مارکت سنتی |
---|---|
ریسک بالا | ریسک کم |
نیاز به علم تکنیکال | نیاز به علم تکنیکال |
نیاز به مدیریت سرمایه | نیاز به مدیریت سرمایه |
سود بیشتر | سود معقولانه |
ضرر بیشتر | ضرر معقولانه |
دو طرفه بودن مارکت | یک طرفه بودن مارکت |
وجود خطر لیکوئید شدن | عدم جود لیکوئید شدن |
استرس بالاتر | استرس کمتر |
مهمترین تفاوت بالا یعنی لیکوئید شدن را بررسی خواهیم کرد:
(در رابطه با ضرر کمتر بیشتر تنها لازم است بگیم هر چه اهرم بالاتر باشد ضرر و سود شما بیشتر می شود.)
- خطر لیکوئید شدن:
در فیوچرز خطر لیکوئید شدن شما را تهدید می کند، البته اگر مدیریت سرمایه نکرده باشید و ورود تکنیکال خوبی نداشته باشید در غیر این صورت خیر، اما در مارکت سنتی لیکوئید شدن و از بین رفتن تمام دارایی تنها در صورتی امکان پذیر است که ارزش سهام خریداری شده توسط شما به صفر برسد. به طور مثال شما در فیوچرز یک پوزیشن لانگ buy با اهرم 2 و با یک مقدار مشخصی دارایی باز می کنید، پوزیشن شما در قیمت 5 باز می شود و قصد دارید در قیمت 7.5 با 100درصد ( در حالت معمول 50 درصد سود است اما چون از اهرم 2 استفاده کرده اید 100 درصد سود می شود ) سود خارج شوید، با توجه به موجودیتان سطح لیکوییدی شما عدد 2.5 است، ( هر چه موجودی شما بیشتر باشد سطح لیکوئیدی شما پایین تر می رود.) حال تصور کنید شما 100 دلار بر روی این پوزیشن قرار داده اید، اگر قیمت به 7.5 برسد 100 دلار شما تبدیل به 200 دلار می شود. قیمت متاسفانه از 5 به 2.5 می رسد یعنی 50 درصد ضرر اما چون شما با اهرم 2 وارد پوزیشن شده اید ضرر شما 100 درصد می شود و در نهایت در رقم 2.5 شما لیکوئید می شوید. و پایان داستان. حال اگر همین پوزیشن را در بازار سنتی باز کرده باشید، در صورت رسید قیمت به 2.5 ارزش 100 دلار شما 50 دلار می شود و تنها در صورتی ارزش دارایی شما از بین می رود که ارزش سهامتان 0 شود.
خلاصه:
به طور خلاصه متوجه شدیم که شورت گرفتن و لانگ گرفتن در فیوچرز به چه معنی است، و چگونه می توانیم از آن ها کسب سود کنیم، تنها باید با یک تکنیکال قوی متوجه حرکت ارز شویم و بر روی حرکت آن چه به پایین و چه به بالا سرمایه گذاری کنیم زیرا همانطور که گفتیم مارکت فیوچرز یک مارکت دو طرفه است که هم از ریزش آن و هم از صعود آن می توانیم سود کسب کنیم. در انتها لازم به ذکر است در کنار تمام زیبایی که مارکت فیوچرز نسبت به مارکت سنتی دارد ریسک آن نیز بیشتر است زیرا خطر لیکوئید شدن وجود دارد پس حتما مدیریت سرمایه در آن باید رعایت شود.