مفهوم اقتصادی چارتالیسم Chartalism چیست؟

چارتالیسم Chartalism یک نظریه پولی است که پول را مخلوق دولت تعریف می کند که ارزش آن را از وضعیت آن به عنوان پول قانونی می گیرد. این موضوع استدلال می کند که پول در استفاده ارزشمند است زیرا دولت ها از شما می خواهند که بر روی آن پول مالیات بپردازید. چارتالیسم نظریه ای است که بر تأثیر سیاست ها و فعالیت های دولت بر منشاء و ارزش پول تأکید می کند.

پدر نظریه چارتالیسم

Chartalism اصطلاحی است که از کلمه لاتین Charta به معنای بلیط یا نشانه گرفته شده است. پول چارتال نشانه ای برای ارزش است، در حالی که پول متالیست خود چیز با ارزشی است.

گئورگ فردریش ناپ (Georg Friedrich Knapp)‏ (۷ مارس ۱۸۴۲ – ۲۰ فوریه ۱۹۲۶)، یک اقتصاددان آلمانی بود که در سال ۱۹۰۵ میلادی کتاب پول بر اساس نظریه دولت (The State Theory of Money) را تألیف کرده و مدرسه نظریهٔ پولی چارتالیستی را بنیان‌گذاری کرد، استدلال می‌کند که ارزش پول از صدور آن توسط سازمانی از حکومت ناشی می‌شود، نه خود به خود از طریق روابط مبادله

پول بر اساس نظریهٔ دولت

پول بر اساس نظریهٔ دولت (The State Theory of Money) در صدد ایجاد نظریه‌ای بود که بتواند نظام‌های مختلف پولی مبتنی بر فلزات قیمتی یا پول کاغذی را در بربگیرد. روی‌کرد ناپ طبیعت‌گرایانه است. به عنوان یک نظریه‌پرداز، او نمی‌خواهد توصیه کند که پول چه چیزی می‌تواند باشد، نه هم نحوه استفاده پول برای دسترسی به اهداف خاص را به بررسی می‌گیرد. او با استفاده کامل از نمونه‌های قرن نوزدهم اروپا، یک طبقه‌بندی جنتیکی و سپس طبقه‌بندی عملیاتی را استنباط می‌کند.

در این فرایند، این کتاب نشان می‌دهد که برخی از چیزهای که قبلاً پول «نوعی» پنداشته می‌شدند، صرفاً آنچه او «پول هیلوژنیک چارتال» می‌خواند، بوده‌اند. ناپ که یک چارتالیست مشهور بود، به‌صورت خالص و ساده از پول کاغذی دفاع نمی‌کرد. او به‌صورت مؤثر اشاره می‌کند که میتالیست‌ها با نظریه‌ای که دارند نمی‌توانند به‌صورت مؤثر برخی از پدیده‌های مشاهده شده که آن‌ها آن را «ناهنجاری» می‌خوانند را توضیح دهند. بر خلاف آن، ناپ فکر می‌کند که نظریهٔ او می‌تواند نظام‌های چندلایه‌ای پولی که در این کتاب ذکر شده‌است را توضیح دهد.

گئورگ فردریش ناپ
گئورگ فردریش ناپ

جدا از دیدگاه‌های نظری او، این کتاب به‌صورت ویژه به این دلیل جذاب است که یک منبع مفصل معلومات در مورد تاریخ پولی اروپای قرن نوزدهم است و بر کشورهای انگلستان، فرانسه، هلند، اتریش و آلمان تمرکز دارد. با توجه به نبود ابزار مالی، انجمن اقتصاد سلطنتی به‌صورت اختیاری ترجمه فصل چهارم که حاوی مرور تاریخی انگلستان، فرانسه، آلمان، اتریش و ضمایم حاوی مطالعات خاص موردی بود را حذف کرد. با این حال، حتی نسخه انگلیسی خلاصه شده کتاب The State Theory of Money به‌صورت دقیق تغییرات بسیاری را که در طول قرن نوزدهم اتفاق افتاده‌است، نشان می‌دهد:

یک حرکت کلی از دو فلزی به یک فلزی، ظهور و ناپدید شدن نظام‌های پول کاغذی (به‌صورت خاص اتریش سال ۱۸۶۶ میلادی)، استفاده تقریباً سیستماتیک پول کاغذی توسط دولت در خصوص جنگ در کنار وسایل پرداخت موجود، ظهور اسکناس‌ها و استفاده از پرداخت‌های جیرو و….

کنپ نظریه پولی خود را در مقابل متالیسم “فلزگرایی” قرار داد، همانطور که در آن زمان در استاندارد طلا تجسم یافته بود، جایی که ارزش یک واحد پول به مقدار فلز گرانبهای موجود در آن یا قابل مبادله بستگی داشت. او استدلال کرد که دولت می تواند پول کاغذی خالص ایجاد کند و با به رسمیت شناختن آن به عنوان پول قانونی، آن را قابل مبادله کند.

چارتالیسم در قرن بیستم بسیار تأثیرگذار شد، هم به این دلیل که دولت‌ ها در سراسر جهان ایده‌ های آن را حداقل به طور ضمنی در عمل اتخاذ کردند و هم به این دلیل که اساس مفهوم پول را در نظریه‌ های اقتصادی و مالی که غالب شدند، مانند اقتصاد کینزی و پول‌گرایی، شکل داد.

چارتالیسم و ارزهای دیجیتال

در سال های اخیر، ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی ها به عنوان یک چالش بالقوه برای چارتالیسم و MMT ظاهر شده است. ارزهای مجازی مانند بیت کوین در یک بازار آزاد منتشر می شوند و هیچ ارتباطی با هیچ دولتی ندارند. جدای از ارزش غالب (در حال حاضر) آنها به عنوان سرمایه گذاری های سفته بازانه با ریسک بالا، در شرایط خاص، در میان برخی از افرادی که آنها را به عنوان وسیله مبادله معامله می کنند، دارای ارزش هستند.

با این حال، این ممکن است در آینده تغییر کند. اگر بیت‌کوین یا سایر ارزهای دیجیتال مبتنی بر بازار به طور کلی در بازارها پذیرفته شوند، می‌توانند پول موجود را به چالش بکشند و می‌توانند به عنوان شواهد مستقیمی از نظریه مبدأ پول مبتنی بر بازار باشند. در این راستا، جنبش کریپتوکارنسی در تقابل با سیستم‌های پولی ملی و بانکی و همچنین پایه چارتالیسم قرار می‌گیرد. محبوبیت فزاینده آن نشان می دهد که بخشی از جمعیت جهان طرفدار یک سیستم پولی جایگزین عاری از حکومت هستند که به ریشه های پول باز می گردد.

صرافی اکسولو

میلاد دهقان

من تلاش می‌کند تا به عنوان یک نماینده از جامعه تریدرها و سرمایه‌گذاران فعال در حوزه ترید ارز دیجیتال و فارکس، دانش و تجربیات خود را به بهترین شکل ممکن به اشتراک بگذارد و افراد را در رسیدن به اهداف مالی و حرفه‌ای خود یاری نماید.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا