آموزش کیف پول ارز دیجیتالمقالات آموزش ارز دیجیتال

کیف پول های ارز دیجیتال چیست؟ آشنایی با مفاهیم و انواع کیف پول های ارز دیجیتال

کیف پول های ارز دیجیتال، از زمان های قدیم همیشه یک وسیله ای وجود داشت تا از دارایی های افراد محافظت کنه. در زمان های قدیم این ابزار ممکن بود نگهبان باشه، ممکن بود یک سگ باشه به تدریج بشر پیشرفته تر شد و با کلید و قفل آشنا شد پس دیگه دارایی هاشو به نگهبان یا سگ نمی سپرد یا زیر بالشت قایم نمی کرد، دارایی هاشو داخل یک صندوقچه قرار میداد و در اون صندوقچرو قفل می کرد. زمان رفت جلوتر و افراد دارایی ها و اسنادشونو داخل یک گاو صندوق قرار می دادند. اما کم کم اعتماد به بانک ها شکل گرفت و دارایی هاشونو داخل خزانه بانک قرار می دادند و بانک هم یک کارت در ازای حسابشون بهشون میداد.

تاریخچه کیف پول های ارز دیجیتال

همه این مطالب بالا رو گفتیم تا بگیم از همون زمان های قدیم بشر همیشه به فکر حفظ امنیت دارایی های شخصیش بوده و این موضوع کماکان ادامه داره. پس از شکل گیری بانک ها افراد پولشونو داخل بانک قرار میدادند و یک کارت بانکی در ازای حسابشون دریافت می کردند تا با استفاده از اون کارت واریز و برداشت داشته باشند. اما بشر با یک چالش رو به رو شد، با یک انقلاب بزرگ در زمینه دارایی و سرمایه گذاری. این انقلاب بزرگ همین دنیای کریپتو و ارز دیجیتالیه که هممون باهاش آشنا شدیم، و اما این چالش چی بود؟ حفظ امنیت دارایی مجازی چالش بشر بود.

تا اینجای کار مشکلی نبود، دارایی فیزیکی بود شما هر جا دوست داشتی پنهانش می کردی اما چیزی که نمی بینی و قابل لمس نیست چطور میخای امنیتشو فراهم کنی؟ چطور میخای باهاش کار کنی؟ واریز کنی بهش برداشت کنی ازش؟

اینجاست که پای کیف پول های ارز دیجیتال به دنیای ما باز میشه کیف پول هایی مخصوص حفظ دارایی مجازی. در ادامه این مطلب با موارد زیر آشنا خواهیم شد:

  1. کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
  2. کیف پول ارز دیجیتال چطوری کار می کنه؟
  3. امنیت کیف پول های ارز دیجیتالی چطوری تامین میشه؟
  4. انواع کیف پول های ارز دیجیتال
  5. مزایا و معایب کیف پول های ارز دیجیتال

1. کیف پول ارز دیجیتال چیست؟

کیف پول ارز دیجیتال به اون دسته از کیف پول هایی گفته میشه که دارایی های دیجیتال ما نظیر بیت کوین، اتریوم، دوج کوین، کاردانو و … رو داخل خودش ذخیره می کنه و امنیت اونارو برطرف می کنه. چیزی شبیه به کیف پول های معمولی که دارایی های فیزیکیمون نظیر پول، کارت و … رو داخل خودش قرار میده اما کیف پول های ارز دیجیتال یک سری مزیت های فوق العاده نسبت به نه تنها کیف پول معمولی بلکه تمام روش های امنیتی دارایی داره که در ادامه بررسی می کنیم.

کیف پول های ارز دیجیتال مخصوص این کار طراحی شده اند که دارایی های مارو ذخیره کنند.
دقیقا همینجا می رسیم به اولین تفاوت کیف پول ارز دیجیتالی با کیف پول معمولی فیزیکی. شما وقتی دارایی هاتونو داخل یک کیف پول فیزیکی می ریزید اگر کیف پول شما دزدیده بشه یا گمش کنید باید با داراییتونم خداحافظی کنید، منظور اینکه دارایی شما داخل اون کیف پول قرار داره. اما در کیف پول ارز دیجیتال این موضوع یکم متفاوته و تو بخش بعدی باهاش اشنا می شید.

2. کیف پول های ارز دیجیتال چطوری کار می کنند؟

کارکرد این کیف پول ها به این شکله که چیزی رو داخل خودش ذخیره نمی کنه، حتی یک ساتوشی هم داخل این کیف پول ها ذخیره نمیشه. این کیف پول ها تنها رابط هستند. رابط بین چی و چی؟ رابط بین شما و شبکه بلاکچین. تمام دارایی شما داخل شبکه بلاکچین ذخیره می شه و کیف پول های ارز دیجیتال تنها رابط و دری هستند بین شما و دارایی هاتون که داخل شبکه بلاکچین ذخیره شده است.

وقتی شما کیف پولی باز می کنید تصور کنید یک دفتر حسابرسی به نام شما باز میشه و از این پس تمام ورودی و خروجی ها به حساب شما در دفتر بلاکچین ثبت میشه. شما 100 عدد کاردانو از کیف پول خودتون منتقل می کنید برای دوستتون، داخل شبکه بلاکچین این عملیات ثبت میشه و 100 عدد کاردانو از دفتر حساب شما خارج میشه و به دفتر دوستتون اضافه میشه. کیف پول ارز دیجیتال هم این اتفاق رو به شما نمایش میده. این کلیت کارکرد یک کیف پول ارز دیجیتالی بود.

کیف پول های ارز دیجیتال چیست؟ آشنایی با مفاهیم و انواع کیف پول های ارز دیجیتال

3. امنیت کیف پول های ارز دیجیتالی چطوری تامین میشه؟

هر کیف پول ارز دیجیتالی ای که ساخته میشه از 2 کلید برخوردار میشه.

  1. کلید عمومی
  2. کلید خصوصی

اگر بخواهیم مثالی بزنیم برای درک این موضوع کلید عمومی میشه شماره کارت بانکی شما که وقتی می خواهید پول واریز کنید برای اون شخص می فرستید و کلید خصوصی میشه رمز کارت بانکی شما. حالا برای اینکه امنیت حساب بانکیتونو تامین کنید رمز بانکیتونو به کسی می گید؟ خیر چون در این صورت اون شخص کنترل حساب شمارو از آن خودش می کنه. در کیف پول های ارز دیجیتال هم دقیقا همینطوره.

کلید عمومی

این کلید شماره ولت شما برای واریز است، مثلا می خواهید بیت کوین واریز کنید یا اتریوم واریز کنید شماره Deposit میشه کلید عمومی شما.

کلید خصوصی

اما این کلید رمز عبور شما برای کیف پول است. وقتی یک کیف پول می سازید باید یک رمز هم براش ایجاد کنید این رمزی که شما برای ورود به کیف پولتون و برداشت از کیف پولتون قرار میدید در پشت قضیه به صورت یک رشته ترکیبی از عدد و حرف ساخته میشه که حجمی 256 بیتی داره. یعنی شما یک رمز مشخص قرار میدید اما پشت قضیه رمز شما وارد یک تابعی میشه و خروجی یک رشته عدد 256 بیتی میده.

شاید عده ای از Face ID یا اثر انگشت استفاده کنند و رمز نزارند. فرقی نمیکنه تمام این رفتارها در پشت قضیه به صورت کد ساخته می شوند.

مثال:

  1. Password
  2. پسورد شما وارد تابع میشه و خروجی میشه این
  3. KxhgeYuESuJKAsot۲ovQLjuxcTJMF۹Hbs۲cxdmmx۱jy۲cqTk۳۱on

و این (KxhgeYuESuJKAsot۲ovQLjuxcTJMF۹Hbs۲cxdmmx۱jy۲cqTk۳۱on) چیزیه که ما نمی بینیم و پشت داستان ساخته میشه. هر چی پسورد سخت تر باشه احتمال هک شدن این عبارت هم سخت تر خواهد شد.

این پسورد با عبارات بازیابی شما هم رابطه داره. وقتی یک کیف پول می سازید در مرحله سوم بهتون 12 یا 24 تا کلید واژه میده که برای بازیابی کیف پولتون لازمه این کلید واژه هارو حتما باید یک جا ذخیره کنید و یادداشت کنید تا اگر گوشیتون گم شد، سوخت، دزدیده شد یا هرچیز دیگه (البته خدایی نکرده 🙂 بتونید با این عبارات بازیابی دوباره کیف پول و دارایی تونو داخل یک گوشی دیگه بازیابی کنید. این 12 یا 24 تا کلید واژه هم در پشت داستان عبارت رمزی هستند که به رمز عبور شما مرتبط اند. اینجوری بلاکچین متوجه میشه که این عبارات بازیابی مال چه شخص و کیف پولیه.

امنیت کیف پول:

برای تامین امنیت کیف پول خودتون دو عامل رو همیشه مواظب باشید.

  1. رمز عبور: فراموش نکنید و در اختیار هیچ کس هم قرارش ندید و هیچ جای مجازی هم مثل گوشی یا رایانه شخصی یادداشتش نکنید. کاملا سنتی روی کاغذ نهایت.
  2. عبارات بازیابی: اینم یک جا کاملا سنتی یادداشت کنید و در اختیار کسی قرار ندید. هر شخصی با داشتن این عبارات بازیابی صاحب کیف پول شما میشه.

نگران سایر موارد هم نباشید. امنیت دارایی شما تحت اختیار شبکه بلاکچینه. شما فقط باید امنیت در ورودی رو تامین کنید.

4. انواع کیف پول های ارز دیجیتال

می رسیم به اینکه کیف پول های ارز دیجیتال چند نوع هستند و کدوم نوعش بهترینه و امنیت بالایی داره. بالاخره برقراره دارایی هامون داخل این کیف پپول ها ذخیره بشه.

ولت ارز دیجیتال به طور کلی دو دسته هستند.

  1. کیف پول های سخت افزاری که ازشون به نام Cold Wallet یاد می کنیم.
  2. کیف پول های نرم افزاری که ازشون به عنوان Hot Wallet یاد می کنیم.

کیف پول سرد Cold Wallet چیست؟

کیف پول های سرد “Cold Wallet” به اون دسته از کیف پول ها میگن که آفلاینن و ماهیتی فیزیکی دارند. امنیت این دسته از کیف پول ها به مراتب بالاتر از کیف پول های گرم است. قابلیت جا به جایی اونا راحته و در آخر از کوین و توکن های زیادی هم پشتیبانی می کنند، البته بستگی به نوعش داره.

خود کیف پول های سرد به سه دسته تقسیم میشند.

  1. کیف پول سخت افزاری
  2. کیف پول کاغذی
  3. کیف پول ذهنی

کیف پول گرم Hot Wallet چیست؟

کیف پول های گرم اون دسته از کیف پولای ارز دیجیتالی هستند که روی گوشی نصب میشند و می تونیم ازشون استفاده کنیم امنیت بالایی دارند اما نه در کیف پول های سرد، رابط کاربری بسیار خوب و راحتی دارند و از کوین و توکن های زیادی پشتیبانی می کنند حتی بیشتر از ولت های سرد.

خود کیف پول های گرم هم به 4 دسته تقسیم میشند.

  1. کیف پول موبایلی
  2. کیف پول دسکتاپ
  3. کیف پول تحت وب
  4. کیف پول کلاینت بیت کوینی

در جدول زیر لیستی از کیف پول های برتر و محبوبی که بیشترین استفاده رو بین کاربران دارند چه ولت گرم و چه ولت سرد قرار دادیم.

کیف پول سردنوع کیف پولکیف پول گرمنوع کیف پول
کیف پول دیجیتال لجر “Ledger”سخت افزاریتراست والتنرم افزاری
کیف پول دیجیتال ترزور “Trezor”سخت افزاریاتومیک والتنرم افزاری
کیف پول دیجیتال کیپ کی “Keep Key”سخت افزاریکوینومی والتنرم افزاری
کیف پول دیجیتال کول والت “Cool Wallet”سخت افزاریسیف پال والتنرم افزاری
کیف پول دیجیتال بیت باکس 2 “BitBox02”سخت افزاریبایننس چین والتنرم افزاری
Coin98 والتنرم افزاری
کیف پول Enjinنرم افزاری
کیف پول گاردانرم افزاری
کیف پول اگزودوسنرم افزاری
کیف پول متامسکنرم افزاری

کیف پول هایی که در بالا معرفی کردیم تماما جزو محبوب ترین، بهترین، ایمن ترین و کاربردی ترین والت های ارز دیجیتال محسوب میشن. با مراجعه به مقاله هر کدوم می تونید به راحتی با اون کیف پول و نحوه استفاده ازش آشنا بشید.

کیف پول های ارز دیجیتال چیست؟ آشنایی با مفاهیم و انواع کیف پول های ارز دیجیتال

5. مزایا و معایب کیف پول های ارز دیجیتال

طبیعتا مزایای کیف پول های ارز دیجیتال بیشتر از معایب اوناست.

مزایا:
خب این مدل کیف پول ها مارو به دارایی های دیجیتالمون متصل می کنند در غیر این صورت چطوری می خواستیم اونارو ذخیره کنیم؟ داخل صرافی نگه داریم؟ کیف پول صرافی ها نوعی کیف پول تحت وب است پس در معرض خطر قرار داره، البته که صرافی ها امنیت اونو تضمین میدن اما فراموش نکنید دارایی های دیجیتال داخل صرافی مثل نگهداری پول داخل بانکه. شما روی کاغذ صاحب دارایی هستید و اگر صرافی مشکلی براش پیش بیاد یا درخواست احراز هویت کنه و به کاربران احراز نشده خدمات نده، یا بدتر دارایی های ما به هر دلیل بلاک بشه باید چی کار کنیم؟ در حقیقت کیف پول های صرافی متمرکز هستند و این بر خلاف ماهیت دنیای ارزهای دیجیتال یعنی از بین بردن واسطه است.
پس با وجود کیف پول های دیجیتال دارایی ما داخل خود شبکه بلاکچین، بدون واسطه، بدون ترس و با امنیت کامل ذخیره میشن و کنترل تمام و کمال دارایی دست خودمونه.


معایب:
اگر بخواهیم از معایب کیف پول های ارز دیجیتال بگیم، البته به صورت کلی، می تونیم به بازگشت ناپذیری اون اشاره کنیم.
پیش اومده خیلی از عزیزان دارایی خودشونو از دست دادن چرا؟ چون 12 کلمه بازیابی یا رمز عبور خودشونو فراموش کردن و یادداشت نکردن. در دنیای ارزهای دیجیتال به علت نبود واسطه کنترل وحفظ دارایی هاتون تماما در اختیار خودتونه. اگر کلمات بازیابی رو فراموش کنید و گوشیتون گم بشه دیگه نمی تونید ولتتونو بازیابی کنید و هیچ راهی نیست متاسفانه. که حل این مشکل خیلی سادست، کلمات بازیابی و رمز عبور خدودتونو رو یادداشت کنید.

جمع بندی و پایان:

در این مقاله سعی کردیم تا شمارو تماما با کیف پول ارز دیجیتال، نحوه کار آن، نحوه برقراری امنیت در آن و انواع کیف پول های دیجیتال آشنا کنیم، امیدواریم که مقاله براتون موثر بوده باشه. سوالی داشتید که تو مقاله بهش پاسخ داده نشده، حتما برام کامنت بزارید.

در بهبود کیفیت مقالات کمک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button