استاندارد توکن BRC-20 چیست؟ ترند جدید دنیای کریپتو
با سلام خدمت ایران ریچی های عزیز و دوست داشتنی امیدوارم هر جا هستین حالتون خوب باشه. امروز قراره درباره ترند جدید این روزهای دنیای کریپتو یعنی استاندارد توکن BRC-20 صحبت کنیم. برای بهرهمند شدن از ویژگی های استاندارد توکن BRC-20 با ما تا آخر مقاله همراه باشین.
استاندارد توکن BRC-20 یک استاندارد آزمایشی برای ساخت توکنهای تعویضپذیر روی بلاک چین بیت کوین است. این استاندارد، قوانین و رویههایی را برای ایجاد و مدیریت توکنهای قابل تبدیل و قابل تعویض در شبکه بیت کوین تعیین میکند. با استفاده از استاندارد توکن BRC-20 توسعهدهندگان میتوانند توکنهای دلخواه خود را با برخی ویژگیهای از پیش تعیین شده و مشخصات فنی مد نظر خود ایجاد کنند.
استاندارد توکن BRC-20 چیست؟
استانداردهای کریپتویی مجموعهای از قوانین، عملکردهای مختلف هستند که نحوه عملکرد یک توکن را نشان میدهند. BRC-20 یک استاندارد تستی است که روی شبکهی بیت کوین راهاندازی شده و با الگوبرداری از اتریوم Ethereum فعالیت میکند.
استاندارد توکن BRC-20 در ماه مارس 2023 راه اندازی شد. این استاندارد که توسط یک کاربر ناشناس به نام “Domo” پیشنهاد شده است، استاندارد توکن BRC-20 به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا توکن هایی را در بالای بلاک چین بیت کوین ایجاد کنند. توکن های ایجاد شده از طریق این استاندارد به توکن های BRC-20 معروف هستند.
این شخص با نام کاربری domdata در توئیتر فعالیت میکند. هدف وی از این کار امکان راهاندازی و جابهجایی توکنهای مختلف در بلاکچین بیت کوین بود. به بیان دیگر دومو بیت کوین را از حالت سنتی خارج کرد.
رشد توکنهای BRC-20 در روزهای اخیر، منجر به افزایش ازدحام شبکه بیت کوین و همچنین کارمزد تراکنشها شد. توکنهای ZBIT،ORDI ،PEPE ،PIZA ،MEME ،OSHI و MOON معروفترین نمونههایی هستند که با استاندارد BRC-20 ساخته شدهاند. در ماه گذشته شاهد رشد ناگهانی قیمت میمکوین پپه PEPE بودیم که باعث ایجاد تغییر و تحولاتی در کارمزد شبکه و تراکنشهای Bitcoin بیت کوین شد.
استاندارد توکنهای BRC-20 از نظر عملکرد بسیار شبیه به توکنهای ERC-20 هستند که مبتنی بر بلاک چین اتریوم هستند. آنها را می توان در کیف پول ذخیره کرد، برای سایر کاربران ارسال کرد و در صرافی های رمزنگاری معامله کرد.
این استاندارد از ایجاد و انتقال توکنهای قابل تعویض از طریق پروتکل اوردینالز Ordinals پشتیبانی میکند. پروتکل اوردینالز Ordinals سیستمی برای شماره گذاری ساتوشیها است و به کاربران اجازه میدهد تا دادههای اضافی را در فرآیندی به نام کتیبه inscription به ساتوشیها متصل کنند. با این حال، توکنهای BRC-20 هیچ گونه عملکرد قرارداد هوشمندی ندارند و بنابراین در عملکرد خود بسیار محدودتر از توکنهای ERC-20 هستند.
توکن BRC-20 چگونه کار میکند؟
توکن BRC-20 یک استاندارد برگرفته شده از توکن ERC-20 شبکه اتریوم Ethereum است که بهصورت آزمایشی برای شبکه بیتکوین ساخته شد. این به توسعهدهندگان اجازه میدهد توکنهای قابل تعویض را با استفاده از پروتکل اوردینالز ایجاد و همچنین منتقل کنند. انجام این کار قبلتر به دلیل عدم پشتیبانی بلاکچین بیت کوین از قراردادهای هوشمند وجود نداشت. توکن BRC-20 از فرمت دادههای جیسون برای تعریف قراردادهای توکن یا دیپلوی، مینت و انتقال توکن استفاده میکند.
استاندارد توکن BRC-20 یک راه برای ذخیره فایلهای اسکریپ در بیت کوین و استفاده از آنها برای نسبتدادن توکنها به ساتوشی است و امکان جابهجایی و انتقال از یک کاربر به کاربری دیگر را فراهم میکند.
توکنهای BRC-20 چه تفاوتی با توکنهای ERC-20 دارند؟
ERC-20 درواقع یک استاندارد در بلاک چین اتریوم است، افرادی که میخواهند بدون ایجاد بلاک چین یک ارز دیجیتال ایجاد کنند و قصد به کار گرفتن بلاک چین اتریوم را داشته باشند میتوانند از این استاندارد برای ایجاد توکن استفاده کنند. شبکه بلاک چین اتریوم دومین شبکه بلاکچین محبوب در میان شبکههای موجود است که یکی از امکاناتی که دارد این است که امکان ساخت توکن بر روی شبکه بلاکچین آن وجود دارد.
در استاندارد ERC-20 از قرارداد هوشمند، و در BRC-20 از پروتکل اوردینالز Ordinals برای توکنها استفاده میشود. امنیت قراردادهای هوشمند ERC-20 از طریق الگوریتم اثبات سهام Proof Of Stake تامین میشود، اما در BRC-20، ماینرها هستند که امنیت شبکه را تامین میکنند.
توکن های BRC-20 در بلاکچین بیت کوین و توکن های ERC-20 در بلاک چین اتریوم ایجاد می شوند. توکن ها در شبکه بیت کوین با مکانیزم اجماع اثبات کار Proof of work ایمن می شوند ، ولی در شبکه اتریوم براساس پروتکل اجماع اثبات سهام Proof Of Stake است. BRC-20 برای عملیات روی پروتکل اوردینالز Ordinals تکیه میکند اما توکن ERC-20 به قراردادهای هوشمند متکی است.
هم اکنون استاندارد BRC-20 در مقایسه با ERC-20 عملکرد بسیار محدودی دارد. در حال حاضر کاربران فقط میتوانند فرایندهای استخراج، استقرار و انتقال توکنها را با استفاده از استاندارد BRC-20 پیاده سازی کنند.
مزایای استاندارد توکن BRC-20 چیست؟
توسعه استاندارد توکن BRC-20 چندین مزیت را برای توسعه دهندگان و کاربران ارائه میدهد که به پیشرفت ترقی آن کمک کرده است. در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
سازگاری با شبکه بیت کوین در استاندارد توکن BRC-20
مزیت اصلی استاندارد توکن BRC-20 سازگاری با شبکه بیت کوین است که این به این معنی است که توکنهای BRC-20 را می توان به راحتی در صرافی ها و کیف پول هایی که برای بیت کوین طراحی شده اند، ذخیره و تبادل کرد. این سازگاری باعث می شود که توکن های BRC-20 بتوانند با سایر ارزهای دیجیتال قابل مبادله باشند و در اکوسیستم بلاکچین احساس وجود کنند. به علاوه، امکان استفاده از توکن های BRC-20 برای پرداخت و تسویه حساب در فروشگاه ها و سایر سرویس ها که بیت کوین را قبول می کنند، امکان پذیر است. مزیت سازگاری توکن BRC-20 با شبکه بیت کوین در این است که توکن های ایجاد شده با استفاده از استاندارد BRC-20 را می توان به راحتی در اکوسیستم بیتکوین استفاده کرد و به طور مستقیم مبادله، ذخیره و استفاده کرد.
امنیت بالا در استاندارد توکن BRC-20
بلاک چین بیت کوین به دلیل استفاده از پروتکل اجماع اثبات کار، امنیت بسیار بالایی دارد و در نتیجه توکنهایی که در بلاک چین بیت کوین ساخته میشوند از امنیت بسیار بالایی برخوردارند. توکن BRC20 به دلیل استفاده از بلاک چین بیت کوین، که ثابت کرده است یکی از امن ترین پلتفرمها در صنعت است، از امنیت بالاتری برخوردار است.
ماهیت غیرمتمرکز، فناوریهای الگوریتمی و الگوریتم اجماع اثبات کار به تقویت امنیت کلی سیستم کمک میکند. عدم تمرکز هم در بلاک چین بیت کوین بسیار قطعی است و در نتیجه اهمیت بسیار زیادی دارد. علاوه بر این شبکه بیت کوین به استاندارد BRC-20 اجازه میدهد برای خود پروتکلهای امنیتی مختلفی ایجاد کند.
پتانسیل رشد بالا در استاندارد توکن BRC-20
از آنجایی که پروژههای بیشتری از استاندارد توکن BRC-20 استقبال میکنند، نوآوریها و موارد استفاده جدید به وجود میآیند. این عامل، همراه با پایگاه گسترده و متنوع کاربران شبکه، باید توجه توسعه دهندگان، سرمایه گذاران و کاربران را به خود جلب کند و به گسترش استاندارد توکن BRC-20 در طول زمان کمک کند.
با توجه به اشتیاق کاربران و استقبال آنها از BRC-20 در حال حاضر، میتوان پیشبینی کرد که این استاندارد روز به روز مقبولیت بیشتری پیدا کند. در نهایت پلتفرمهای مختلفی از آن استقبال خواهد کرد و با داشتن مقبولیت و محبوبیت، رشد چندین برابری خواهد داشت.
معایب استاندارد توکن BRC-20 چیست؟
در حالی که استاندارد توکن BRC-20 بدون شک دارای مزایای متعددی است، باید بدانیم که مانند هر تکنولوژیکی دیگر، دارای محدودیتهای ذاتی است. حال بیایید به بررسی معایب آن بپردازیم:
وابستگی به بلاک چین بیت کوین
توکن BRC-20 به بلاک چین بیت کوین وابسته است و این امر این توکن را در معرض محدودیتهایی شبکه قرار میدهد. معایب شامل مقیاس پذیری کم و سرعت پایین تراکنش است. با افزایش کاربرد بلاک چین BRC-20 و بدتر شدن ازدحام، این مشکلات برجستهتر میشوند.
این استاندارد فقط در زنجیره اصلی بیتکوین عمل میکند و این موضوع محدودیتهای زیادی برای استاندارد ایجاد میکند. اولین و مهمترین محدودیتی که وابستگی به بیت کوین ایجاد میکند، مقیاس پذیری است که نتیجه آن کاهش سرعت ثبت تراکنشها در بلاک چین بیت کوین است.
توسعه بلاک چین بیت کوین برای پذیرش استاندارد BRC-20 باعث شده هزینه تراکنشها به مراتب افزایش پیدا کند. در نتیجه این مسئله، با گذشت زمان، کارایی استاندارد BRC-20 کاهش پیدا خواهد کرد. این موضوع یکی از بزرگترین معایب استاندارد BRC-20 است.
عدم داشتن قرارداد هوشمند
برخلاف سایر استانداردهای توکن مانند استاندارد ERC-20 شبکه اتریوم، توکن BRC-20 از قراردادهای هوشمند پشتیبانی نمیکند؛ به این دلیل است که آنها را میتوان برای بهبود جنبههایی مانند اتوماسیون، شفافیت، امنیت و مدیریت دارایی پیکربندی کرد. به این ترتیب، عدم پشتیبانی قرارداد هوشمند در توکن BRC20 احتمالا قابلیتهای آن را در حوزههای بعدی محدود کند.
بر خلاف سایر استانداردهای توکن، مانند استاندارد ERC-20 شبکه اتریوم، استاندارد BRC-20 از قراردادهای هوشمند استفاده نمیکند. قراردادهای هوشمند از جنبههایی مانند اتوماسیون، شفافیت و امنیت برای کاربران و شبکه اهمیت دارند و نبود آن میتواند در آیندهی توکن BRC-20 تاثیر منفی بگذارد.
محدودیت همکاری
این استاندارد به صورت کلی برای شبکه بیت کوین ایجاد شده است و فقط در اکوسیستم بیت کوین عمل میکند. این موضوع باعث کاهش قابلیت همکاری میان استاندارد BRC20 و سایر بلاک چینها میشود. این موضوع بیشتر از همه برای کاربرانی مشکلساز خواهد شد که میخواهند از زنجیرههای جایگزین استفاده کنند.
انواع دیگر توکنها، مثلا توکنهای غیر قابل تعویض (NFT) و توکنهای انتقال مشروط نمیتوانند از این استاندارد استفاده کنند. این محدودیت برای بسیاری از افراد تفاوت میان استفاده از پروتکل BRC20 و استفاده از پروتکلهای دیگر است.
محدودیت عملکرد
علاوه بر این موضوع تعداد توسعهدهندگان این استاندارد بسیار کم است و در نتیجه زمان بسیار بیشتری برای انجام توسعه در آن نیاز است. این جنبه منجر به چالش های قابلیت همکاری، به ویژه برای کاربرانی میشود که مایل به استفاده از بلاک چینهای جایگزین هستند.
قابلیت همکاری بین بلاکچینها مهم است؛ زیرا انتقال توکنهای یکپارچه را در داخل شبکه کریپتو در سراسر شبکههای بلاکچین مختلف تسهیل میکند. این ویژگی به کاربران این امکان را میدهد که در صورت تمایل از شبکههای ارزانتر و کارآمدتر استفاده کنند.
پرسش های متداول درباره استاندارد توکن BRC-20
این استاندارد یک استاندارد آزمایشی برای ساخت توکنهای تعویضپذیر روی بلاکچین بیت کوین است. این استاندارد، قوانین و رویههایی را برای ایجاد و مدیریت توکنهای قابل تبدیل و قابل تعویض در شبکه بیت کوین تعیین میکند.
با استفاده از استاندارد توکن BRC-20، توسعهدهندگان میتوانند توکنهای دلخواه خود را با برخی ویژگیهای از پیش تعیین شده و مشخصات فنی مد نظر خود ایجاد کنند.
توکن های ایجاد شده از طریق استاندارد BRC-20 به توکن های BRC-20 معروف هستند. این شخص با نام کاربری domdata در توییتر فعالیت میکند.
هدف وی از اینکار امکان راهاندازی و جابهجایی توکنهای مختلف در بلاکچین بیت کوین بود. به بیان دیگر دومو بیت کوین را از حالت سنتی خارج کرد.
در استاندارد ERC-20 از قرارداد هوشمند، و در BRC-20 از پروتکل اوردینالز Ordinals برای توکنها استفاده میشود.
امنیت قراردادهای هوشمند ERC-20 از طریق الگوریتم اثبات سهام تامین میشود، اما در BRC-20، ماینرها هستند که امنیت شبکه را تامین میکنند.
توسعه استاندارد توکن BRC-20 چندین مزیت را برای توسعه دهندگان و کاربران ارائه میدهد که به پیشرفت آن کمک کرده است.
مزایای توکن BRC-20 شامل سازگاری با شبکه بیت کوین، امنیت و پتانسیل رشد بالای آن میباشد.