مقالات آموزش ارز دیجیتال

عرضه اولیه صرافی IEO چیست؟

پروژه های IEO یا ICO امروزه بیش از پیش مورد توجه کاربران هستند. اما تفاوت این دو مدل پروژه در چیست؟ کدام نوع پروژه قانونی تر و کم ریسک تر است؟ مزایا و معایب یک پروژه IEO در چیست؟ این ها سوالاتی است که در این مقاله قصد داریم به بررسی آن ها بپردازیم.

Initial Exchange Offering ( IEO )

Initial Exchange Offering به معنی عرضه اولیه توکن یک پروژه است که به کمک یک صرافی صورت می گیرد. در IEO ها دیگر یک صادرکننده و مدیر پروژه نمی تواند به طور مستقیم توکن های خود را به فروش برساند. به جای آن با یک صرافی معتبر وارد قرار داد می شود و مدارک و مستندات خود را به آن صرافی تحویل می دهد و در کنار آن هزینه ای بابت لیست شدن توکن و در کنار آن درصدی هم از سود معاملات توکنش به صرافی می پردازد. صرافی هم پس از تایید مدارک و مستندات پروژه قبول می کند تا توکن را در صرافی اش عرضه کند و پس از آن سریعا لیست کند. کاربران هم با اعتماد به صرافی در IEO شرکت کرده و باعث جذب سرمایه پروژه مذکور می شوند. این بود خلاصه ای از چگونگی به سرانجام رسیدن یک IEO. اما در ادامه به تفاوت های آن با ICO و مزایا و معایبش خواهیم پرداخت.

مزایا و معایب پروژه های IEO

طبق معمول ابتدا به مزایای IEO ها می پردازیم:

  • امنیت
  • کاهش کلاهبرداری
  • لیست شدن توکن
  • سهولت

امنیت

پروژه های ICO در قبال پرداخت مشکل امنیت داشتند. یعنی ممکن بود شما به سایت پروژه بروید و پرداخت را انجام دهید اما پرداخت شما توسط هکرها یا کلاهبرداران دستکاری شود و به آدرس دیگری برود. در این حالت هیچ توکنی شما دریافت نخواهید کرد و این مشکل بود. در IEO این گونه نیست و قرارداد هوشمند صرافی بر همه چیز نظارت دارد و هیچ هکر و کلاهبرداری نمی تواند در پروسه پرداخت تا دریافت دخالتی کند.

کاهش کلاهبرداری

پای اعتبار یک صرافی بزرگ در میان است، پس طبیعتا هیچ صرافی ای ریسک نمی کند و پروژه ای را تایید نمی کند که مشکل دارد. زیرا در صورت هر گونه مشکل کاربران همه چیز را از چشم صرافی می بینند. جدای از این ها در ICO ها ممکن بود پروژه پس از جذب سرمایه کلا منحل شوند و همه چیز به فراموشی سپرده شود اما در IEO باز هم چون طرف حساب پروژه صرافی است، پروژه نمی تواند و نمی شود چیزی را دور بزند.

لیست شدن توکن

همانطور که گفتیم ممکن بود پروژه های ICO توکن را لیست نکنند و به فراموشی سپرده شوند. اما در IEO ها این اتفاق تنها ممکن است از سمت صرافی بیفتد. صرافی ها زمانی که متوجه خطایی از سمت پروژه شوند و یا مشکلی در کار ببینند از لیست کردن توکن دست می کشند. به طور مثال پروژه Raid قرار بود در صرافی Bittrex لیست شود. اما درست چند ساعت قبل از لیست شدن توکن Bittrex اعلام کرد که از پشتیبانی این پروژه دست کشیده است. دلیل آن هم این بود که متوجه شد پروژه Raid همکاری با شرکت تحلیل داده‌های بازی‌های اینترنتی OP.GG را کنسل کرده است.

سهولت

IEO ها برای استارتاپ هایی که به دنبال یک راه امن هستند بسیار مناسب است. درست است که پروژه باید مبلغی بابت لیست شدن توکنش و در کنار آن درصدی از معاملات را نیز باید بپردازد، اما دیگر مشکلات بازاریابی در کار نیست. علاوه بر این موارد پروژه از مشتریان یک صرافی نیز بهره مند می شود و کاربران هم طبیعتا به یک پروژه IEO نسبت به ICO بیشتر اعتماد می کنند زیرا یک صرافی قدرتمند این میان واسط است.

حال بگذارید به معایب پروژه های IEO بپردازیم:

  • محدودیت
  • هزینه لیست شدن
  • سلب مالکیت
  • افزایش تقاضای مصنوعی

محدودیت

ممکن است یک پروژه تنها در یک صرافی لیست شود و این موضوع برای کاربرانی که در آن صرافی عضو نیستند یک مشکل است. یا حتی ممکن است در صرافی ای لیست شود که کاربران کشور خاصی را فیلتر کرده است. نظیر بایننس که ایرانیان را فیلتر کرده است.

هزینه لیست شدن

درست است که برای یک پروژه امنیت و کاربران صرافی معدن طلا بحساب میایند اما هزینه بالای لیست شدن توکن در صرافی که حدود 20 بیت کوین است و در کنار آن درصد معاملات می تواند برای یک پروژه اذیت کننده باشند.

سلب مالکیت

شما در یک صرافی مالکیت کلید های خصوصی خود را ندارید و این یعنی شما مالک حقیق توکن های خود نیستید.

افزایش تقاضای مصنوعی

اخیرا قیمت بایننس کوین با افزایش شدیدی رو به رو شد و دلیل آن علاوه بر سوزاندن کوین این بود که کاربران را مجبور میساخت تا برای شرکت در IEO ها و یا فارمینگ ها از BNB بایننس کوین استفاده کنند و این باعث می شود تا قیمت ارز مخصوص صرافی دچار تقاضای مصنوعی شود.

با توجه به مزایا و معایب IEO ها می توان نتیجه گرفت مزایای بیشتری دارد و معایب آن جز 2 تا بیشتر گریبان گیر مدیران پروژه جدید است تا کاربران. اکنون به بررسی تفاوت IEO با ICO می پردازیم.

IEO با ICO چه تفاوتی دارد؟

یکی از مواردی که عرضه اولیه توکن با عرضه اولیه صرافی در تضاد است روش جمع سپاری یا همان جمع کردن سرمایه است. در ICO ها جمع آوری سرمایه با یک سایت صورت می گیرد اما در IEO ها جمع آوری سرمایه در بستر یک صرافی صورت می گیرد. نکته بعدی این است که احتمال پولشویی در پروژه های ICO به مراتب بیشتر است اما در پروژه های IEO زیرا پای یک صرافی در میان است و صرافی ها احراز هویت می گیرند احتمال پولشویی کمتر می شود. مبحث بعدی بودجه بازاریابی است که در ICO ها به مراتب بیشتر است تا IEO ها زیرا بازاریابی در IEO ها بر عهده صرافی ها است و مدیران پروژه لازم نیست تا هزینه های سنگینی بابت تبلیغات کنند. البته پروژه IEO برای مدیران پروژه کم خرج هم نیست، برای لیست شدن در صرافی حدود 20 عدد بیت کوین نیاز است و در کنار آن حدود 10 درصد از کارمزد تراکنش ها نیز متعلق به صرافی مذکور است.

نمونه هایی از پروژه های IEO شده:

ناممبلغ جمع آوریزمان IEOتاریخ
بیت تورنت BTT7.2 میلیون دلار15 دقیقهژانویه 2019
Fetch6 میلیون دلار22 ثانیه2019
نمونه پروژه IEO

صرافی هایی که تا به اکنون از پروژه های IEO حمایت کردند:

  • بایننس
  • بیت تورنت
  • بیت مکس
  • اوکی اکسچنج
  • کوکوین
  • هیوبی

طریقه شرکت در یک IEO

  1. پیدا کردن IEO مورد نظر
  2. پیدا کردن صرافی حامی
  3. احراز هویت
  4. لذت از سود

گام اول و دوم که مشخص است، برای پیدا کردن IEO های مناسب می توانید اخبار فاندا، توییتر و یا سایت ایران ریچ را مطالعه کنید. پس از آن صرافی مورد نظر را پیدا می کنید و در آن احراز هویت می کنید اما مشکل برای کاربران ایرانی همینجاست که برخی صرافی ها نظیر بایننس یا هیوبی کاربران ایرانی را فیلتر کرده اند و در نتیجه شما نمی توانید احراز هویت کنید.

جمع بندی:

می توان گفت IEO ها آپدیت شده و آینده ICO ها هستند، موج سنگین ICO ها در سال های 2017 و 2018 بود اما پس از کلاهبرداری های متعدد در ICO ها کاربران به دنبال روش جایگزین گشتند و IEO ها تا به اکنون به زیبایی عمل کرده اند شرایطی شده است که حتی اگر یک پروژه ICO خوب هم وجود داشته باشد دیگر از روش ICO استفاده نمی کند و به جای آن به سراغ IEO می رود زیرا مزایای به مراتب بیشتری دارند.

امیدواریم با مطالعه این مقاله به درک کاملی از ICO و IEO رسیده باشید.

سوالات متداول

5/5 - (3 امتیاز)
صرافی اکسولو

میلاد دهقان

من تلاش می‌کند تا به عنوان یک نماینده از جامعه تریدرها و سرمایه‌گذاران فعال در حوزه ترید ارز دیجیتال و فارکس، دانش و تجربیات خود را به بهترین شکل ممکن به اشتراک بگذارد و افراد را در رسیدن به اهداف مالی و حرفه‌ای خود یاری نماید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا