دسته‌بندی نشده

پورتفولیو چیست؟ از بازار سهام تا ارز دیجیتال

کسانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرمایه گذاری هستند ممکن است بارها و بارها با کلمه پورتفولیو برخورد کنند و از خود بپرسند – پورتفولیو چیست؟ در ساده‌ترین عبارت، پورتفولیو مجموعه ای از سرمایه گذاری است که شامل سهام، اوراق قرضه، وجه نقد و انواع دیگر دارایی‌ها می‌شود.

معمول است که در انواع مختلفی از چیزها مانند سهام، اوراق قرضه و کالاها سرمایه گذاری کنید، اما همه این موارد در کنار هم سبد شما را تشکیل می‌دهند. سرمایه گذاران اغلب سرمایه گذاری‌های خود را به عنوان یک کل از طریق پرتفوی خود مشاهده می‌کنند تا پیشرفت خود را پیگیری کنند. بیایید به انواع مختلف پورتفولیوها و به چگونگی ایجاد و مدیریت مجموعه‌ای موفق از سرمایه گذاری‌ها بپردازیم.

پورتفولیو چیست؟

پورتفولیو یک اصطلاح گسترده است که می‌تواند شامل هر دارایی مالی، مانند املاک و مستغلات یا طلا باشد، اما اغلب برای اشاره به کل دارایی‌های شما که درآمد کسب می‌کنند، استفاده می‌شود. پرتفوی سرمایه گذار، که به عنوان “دارایی” آن‌ها نیز شناخته می شود، می‌تواند شامل هر ترکیبی از سهام، اوراق قرضه، وجه نقد و معادل‌های نقدی، کالاها و موارد دیگر باشد.

برخی از افراد و سازمان‌ها سبد سرمایه گذاری خود را مدیریت می‌کنند، اما گزینه‌های دیگری نیز وجود دارد. بسیاری از آن‌ها یک مشاور مالی یا سایر متخصصان مالی را برای مدیریت پورتفولیوها از طرف خود انتخاب می‌کنند.

اجزای یک پورتفولیو

اجزای اصلی یک سبد سرمایه گذاری در زیر توضیح داده شده است:

اجزاءشرح
سهامسهام، به سهام شرکت و مالکیت سرمایه گذاران بر آن اطلاق می‌شود. قابل ذکر است که درصد مالکیت بستگی به تعداد سهام شرکت دارد که توسط یک فرد نگهداری می‌شود. سهامداران حق دریافت سهمی از سود شرکت را دارند و از آن به صورت سود سهام استفاده می‌کنند.
سرمایه گذاران می‌توانند با فروش سهام با قیمت بالاتر، بازدهی بالاتری از سرمایه گذاری خود در سهام داشته باشند. سهام به عنوان مؤلفه مولد پاداش در یک سبد سرمایه گذاری در نظر گرفته می‌شود. با این حال، آن‌ها با یک عامل خطر مهم همراه هستند.
اوراق قرضهاوراق قرضه دارای تاریخ سررسید هستند و ریسک کمتری نسبت به سهام دارند. در سررسید، سرمایه گذاران مبلغ اصلی سرمایه گذاری را همراه با بهره دریافت می‌کنند. اوراق قرضه جنبه کاهش ریسک یک سبد سرمایه گذاری را تشکیل می‌دهند.
جایگزین‌هاعلاوه بر سهام و اوراق قرضه، سرمایه گذاران می‌توانند ابزارهای سرمایه گذاری جایگزین مانند نفت، املاک، طلا و غیره را نیز اضافه کنند.
اجزای یک پورتفولیو

انواع پورتفولیو

اگرچه انواع مختلفی از پرتفوی سرمایه گذاری وجود دارد، اما سرمایه گذاران به دنبال ساخت نمونه‌ای هستند که با هدف سرمایه گذاری و ظرفیت ریسک آن‌ها مطابقت داشته باشد.

بر اساس استراتژی‌های سرمایه گذاری، موارد زیر برخی از انواع پرتفوی رایج هستند:

1- سبد درآمد

این نوع پورتفولیو بیشتر بر تضمین جریان ثابت درآمد از راه‌های سرمایه گذاری تاکید دارد. به عبارت دیگر، به طور کامل بر افزایش بالقوه سرمایه متمرکز نیست.

برای مثال، سرمایه گذاران درآمد محور ممکن است در سهامی سرمایه گذاری کنند که سود سهام عادی تولید می‌کنند به جای آن‌هایی که روند افزایش قیمت را نشان می‌دهند.

2- سبد رشد

پورتفولیوی رشد محور بیشتر پول را در سهام رشد شرکتی که در مرحله رشد فعال خود هستند، نگه می‌دارد. به طور معمول، پرتفوی‌های رشد در معرض خطرات بیشتری هستند. این نوع پورتفولیو به دلیل ارائه جنبه‌های ریسک و پاداش بالا شناخته شده است.

3- سبد ارزشی

چنین پورتفولیویی پول را در دارایی‌های ارزان در ارزش گذاری قرار می‌دهد و بر تضمین معاملات در بازار سرمایه گذاری تمرکز می‌کند. زمانی که اقتصاد با مشکل مواجه است و شرکت‌ها به سختی زنده می‌مانند، سرمایه گذاران ارزش محور به دنبال شرکت‌های سودآوری می‌گردند که قیمت سهام آنها کمتر از ارزش منصفانه آن‌ها باشد. هنگامی که بازار احیا می‌شود، دارندگان سبد ارزشی درآمد قابل توجهی ایجاد می‌کنند.

سرمایه گذاران باید توجه داشته باشند که عوامل متعددی بر نحوه تصمیم گیری فرد برای ساختن سبد تأثیر می‌گذارد.

4- سبد تدافعی

سهام تدافعی سهامی است با نوسانات نسبتاً کم در یک صنعت یا بخش که با وجود تغییرات در بازار گسترده‌تر، تمایل دارد عمدتاً ثابت بماند. به عبارت دیگر، سهام تدافعی نشان دهنده آن دسته از شرکت‌هایی است که محصولات آن‌ها بدون توجه به وضعیت اقتصادی، همیشه مورد تقاضا هستند.

یک سبد تدافعی از سهام با نوسان کم با هدف محدود کردن زیان در رکود بازار تشکیل شده است. پورتفولیوهای دفاعی اغلب دارای ریسک کمتر و پاداش بالقوه کمتری هستند. این پورتفولیوها برای افق‌های طولانی به خوبی کار می‌کنند، زیرا منجر به رشد کوچکتر اما پایدار می‌شوند.

انواع مختلف از پرتفوی سرمایه گذاری
انواع پورتفولیو

5- سبد متوازن

سبد متوازن یکی از رایج‌ترین گزینه‌هایی است که سرمایه گذاران از آن استفاده می‌کنند. هدف این نوع پورتفولیو کاهش نوسانات است که عمدتا شامل سهام درآمدزا و با رشد متوسط ​​و همچنین بخش بزرگی از اوراق قرضه است. ترکیبی از سهام و اوراق قرضه می‌تواند به شما در کاهش ریسک کمک کند بدون توجه به اینکه بازار به کدام سمت حرکت می‌کند. این نوع پورتفولیو برای افرادی با تحمل ریسک کم تا متوسط ​​و افق زمانی میان مدت تا بلند مدت ایده آل است.

6- سبد تهاجمی

پورتفولیوهای تهاجمی برای کسانی است که تحمل ریسک بالایی دارند، مانند افرادی که جوان هستند و افق زمانی طولانی قبل از بازنشستگی یا اهداف بلند مدت دیگری دارند. یک پرتفوی تهاجمی ممکن است بیشتر سهام را در خود جای دهد و ممکن است شامل شرکت‌های جدیدتر با سابقه کمتر اثبات شده باشد. این شرکت‌ها ممکن است عملکرد خوبی داشته باشند و به سودهای بزرگ‌تری منجر شوند، اما همچنین می‌توانند عملکرد ضعیفی داشته باشند یا حتی از فعالیت خارج شوند.

7- سبد مسئولیت اجتماعی

پورتفولیوهای مسئولیت اجتماعی عمدتاً با استفاده از وجوهی ساخته می‌شوند که عوامل ESG (محیط زیستی، اجتماعی و حاکمیتی) را در نظر می‌گیرند. به عنوان مثال، می‌توانید از سرمایه‌هایی که در انرژی سبز سرمایه‌گذاری می‌کنند، مجموعه‌ای از محیط‌زیست آگاهانه ایجاد کنید. سرمایه‌گذاری مسئولیت اجتماعی می‌تواند به شما کمک کند تا سبدی بسازید که نه تنها بازدهی ایجاد می‌کند، بلکه به یک هدف ارزشمند نیز کمک می‌کند.

8- سبد ترکیبی

رویکرد پورتفولیو ترکیبی در بین طبقات دارایی متنوع می‌شود. ایجاد یک سبد ترکیبی مستلزم گرفتن موقعیت در سهام و همچنین اوراق قرضه، کالاها، املاک و مستغلات و حتی هنر است. به طور کلی، یک سبد ترکیبی مستلزم نسبت‌های نسبتاً ثابتی از سهام، اوراق قرضه و سرمایه گذاری‌های جایگزین است. این سبد سودمند است، زیرا از نظر تاریخی، سهام، اوراق قرضه و جایگزین‌ها همبستگی کمتری با یکدیگر داشته‌اند.

9- سبد تفکری (سوداگرانه)

پرمخاطره‌ترین نوع پرتفوی آن است که بر حدس و گمان متکی باشد. IPOها (عرضه‌های عمومی اولیه) و سهامی که شایعه می‌شود توسط شرکت دیگری تصاحب می‌شود، می‌توانند در تفکرات خطور کنند.

یک سبد سوداگرانه ممکن است دارای سهام شرکت‌های فناوری و مراقبت‌های بهداشتی نیز باشد که روی محصول جدیدی کار می‌کنند که بازار را تغییر خواهد داد. پرتفوی‌های تفکری با ریسک‌های زیادی همراه هستند، بنابراین سرمایه گذاران باید در کنار هم قرار دادن آن‌ها مراقب باشند.

مدیریت سبد سرمایه ‌گذاری

مدیریت پورتفولیو به معنای انتخاب مجموعه مناسبی از دارایی‌ها برای از دست دادن کمترین میزان ممکن در سرمایه گذاری و کسب درآمد هرچه بیشتر است. اما به یاد داشته باشید که این انتخاب یک بار نیست. شما باید پورتفولیوی خود را مدیریت کنید و هر از چند گاهی آن را به روز کنید.

چرا مدیریت سبد سرمایه گذاری ضروری است؟

با کمک مدیریت پرتفوی سالم، سرمایه گذاران می‌توانند بهترین برنامه سرمایه گذاری را که با درآمد، اهداف مالی، سن و ظرفیت ریسک آن‌ها مطابقت دارد، ایجاد کنند.

نکات زیر نیاز اساسی به مدیریت فعال پورتفولیو را برجسته می‌کند:

  • به کاهش ریسک‌های سرمایه گذاری کمک می‌کند و دامنه تولید سود بیشتر را افزایش می‌دهد.
  • به توسعه استراتژی‌های صحیح و متعادل کردن ترکیب دارایی‌ها مطابق با شرایط فعلی بازار کمک می‌کند تا سرمایه‌گذاران بتوانند از سرمایه‌گذاری موجود حداکثر استفاده را ببرند.
  • امکان سفارشی سازی سریع را بر اساس نیازهای مالی فوری و شرایط بازار فراهم می‌کند.
  • به درک اینکه کدام سرمایه گذاری در کدام وضعیت بازار بهتر عمل می‌کند و نحوه توزیع منابع در طبقات مختلف دارایی کمک می‌کند.

بهترین راه برای ایجاد یک سبد سرمایه گذاری سالم، تعیین هدف مالی آن و متعادل کردن مجدد اجزای آن است. متعاقباً، سرمایه گذاران باید بیشتر بر تنوع بخشیدن به منابع خود تمرکز کنند تا به بهترین پاداش ممکن در ریسک‌های قابل مدیریت در همه شرایط دست یابند. در صورتی که افراد فاقد دور اندیشی یا دانش بازار برای مدیریت یک پورتفولیو باشند، باید نظر یک حرفه‌ای را جویا شوند.

چگونه یک سبد سرمایه گذاری بسازیم؟

برای ساخت یک پورتفولیو شرایط زیر را در نظر بگیرید: (سبد سرمایه گذاری شناور چیست؟)

1- تصمیم بگیرید که آیا خودتان خود را مدیریت کنید یا یک حرفه‌ای استخدام کنید

برای برخی افراد، عدم درک کامل نحوه سرمایه گذاری چیزی است که آن‌ها را از شروع کار باز می‌دارد. اما برای کسانی که در مدیریت پورتفولیوی خود احساس راحتی نمی‌کنند، گزینه‌های دیگری نیز وجود دارد. یکی از اولین تصمیماتی که هنگام ساختن پورتفولیو می‌گیرید این است که چگونه می خواهید آن را مدیریت کنید.

2- به افق زمانی خود فکر کنید

افق زمانی شما مدت زمانی است که انتظار دارید به پولی که سرمایه گذاری می‌کنید نیاز داشته باشید. اگر برای بازنشستگی سرمایه گذاری می‌کنید که تقریباً 30 سال دیگر فاصله دارد، افق زمانی شما 30 سال است. کارشناسان به طور کلی توصیه می‌کنند با کوچک شدن افق زمانی، ریسک پرتفوی خود را کاهش دهید.

به عنوان مثال، اگر در دهه 20 خود هستید و برای بازنشستگی پس انداز می‌کنید، ممکن است سبد رشدی داشته باشید که عمدتاً از سهام تشکیل شده است. اما با نزدیک شدن به سن بازنشستگی، می‌توانید پورتفولیوی خود را طوری تنظیم کنید که دارای سرمایه گذاری‌های کم خطر بیشتری مانند اوراق قرضه دولتی باشد. پس از بازنشستگی، ممکن است برای حفظ سرمایه و در عین حال ایجاد درآمد، سبد درآمدی را انتخاب کنید.

چگونه یک پورتفولیو بسازیم؟
چگونه یک سبد سرمایه گذاری بسازیم؟

3- تحمل ریسک خود را شناسایی کنید

هر کس اشتهای متفاوتی برای ریسک دارد. برخی از افراد ممکن است ریسک سرمایه گذاری را هیجان‌انگیز بدانند، در حالی که برخی دیگر می‌خواهند امنیت بدانند که پولشان در زمان نیاز وجود دارد. تحمل ریسک شما تأثیر عمده‌ای بر نحوه انتخاب پرتفوی خود دارد.

یک سرمایه گذار ریسک گریزتر ممکن است ترجیح دهد از دارایی‌هایی مانند اوراق قرضه و صندوق‌های شاخص استفاده کند. با این حال، شخصی با تحمل ریسک بالاتر ممکن است املاک و مستغلات، سهام فردی و صندوق‌های سرمایه گذاری کوچک را بررسی کند.

4- تمرکز بر تنوع

تنوع بخشیدن به پرتفوی خود یک راه موثر برای به حداقل رساندن زیان است. این بدان معناست که اگر یک دارایی ضعیف عمل کند، بر کل سبد سهام شما تأثیر نخواهد گذاشت. می‌توانید هم بین دسته‌های دارایی تنوع ایجاد کنید. به عنوان مثال، می‌توانید پول خود را بین سهام، اوراق قرضه، املاک و مستغلات، و کالاها در بین دسته‌های دارایی تقسیم کنید.

شما همچنین می‌توانید در یک طبقه دارایی تنوع ایجاد کنید. در عمل، این ممکن است به این معنا باشد که شما در یک صندوق شاخص سرمایه گذاری می‌کنید که سهام بسیاری از صنایع را برای دستیابی به ترکیبی سالم نگه می‌دارد.

5- تعادل مجدد در صورت نیاز

تعادل مجدد فرآیند تنظیم دارایی‌های شما برای بازگشت به تخصیص دارایی اولیه است. برخی از سرمایه‌گذاری‌های شما بیشتر از سایرین رشد می‌کنند، به این معنی که آن‌ها شروع به تصاحب بخش بزرگ‌تری از پرتفوی شما خواهند کرد. برای حفظ تخصیص دارایی مورد نظر خود، ممکن است لازم باشد برخی از دارایی‌ها را بفروشید (آن‌هایی که در آنها رشد داشته اید) و انواع بیشتری از دارایی‌ها را بخرید (آن‌هایی که رشد مشابهی نداشته‌اند یا از نظر ارزش کاهش یافته‌اند).

صرافی اکسولو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا