مقالات آموزش صرافی ارز دیجیتال

محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز با بیشترین ارز

تو دنیای امروزی یکی از نگرانی‌های خیلی مهم کاربرا از اول با پیدایش ارزهای دیجیتال، وجود داشتن محیطی برای مبادله و اکسچینج دارایهای دیجیتال و خریدوفروش اونها بوده. اول از همه، این کار توی گفت‌وگو ها و شبکه‌های اجتماعی به‌ شکل کاملاً فردی انجام می‌شه؛ اما با گذشت زمان نهادهای واسطه به عنوان صرافی‌های ارزهای دیجیتال پا به این دنیا و عرصه گذاشتن تا این نگرانی رو برطرف کنن. در ادامه شما رو با محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز آشنا میکنیم.

بازم هرچند مشکل تبادل ارزهای دیجیتال با راه‌اندازی صرافی‌های متمرکز تا حدی الانا حل شده، ولی بعضی از نگرانی ها و مشکلات اساسی کاربرای این حوزه که با ماهیت این دارایی‌ها هم ارتباط دارن، هنوزم بی‌ جواب مونده؛ نگرانی هایی مثل امنیت، غیرمتمرکزبودن، کنترل کاربر روی دارایی‌های خودش و حریم خصوصی که در انتها راه رو برای ظهور نسل جدیدی از صرافی‌ها راحت کردن. صرافی‌های غیرمتمرکز از بین همین این نگرانی پدید اومدن.

در این مقاله میخوایم درباره صرافی‌های غیرمتمرکز با بیشترین ارز و چه کارکرد هایی دارن و نوع های مختلف اونها صحبت کنیم و به تفاوت بین این صرافی‌ها بپردازیم؛ پس با ما شما دوستان عزیز رو تا پایان این مطلب همراه میکنیم.

صرافی غیرمتمرکز (DEX) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز (Decentralized Exchange) پلتفرمه که فرایند خرید و فروش ارزهای دیجیتال توی اون به صرافی‌های سنتی شباهت زیادی داره؛ اما روی بلاک چین ساخته شده و همه کارها به‌ شکل خودکار و بدون نیاز به واسطه و مجوز انجام میشه. صرافی‌های غیرمتمرکز یکجورایی میشه گفت همتا به‌ همتا انجام میشه؛ یعنی دارایی‌های دیجیتال توی این پلتفرم‌ها مستقیم و بدون هیچ واسطه‌ای بین خریدارا و فروشنده‌ها مبادله میشن.

حتماً شما هم وارد شدن خودتون به دنیای ارزهای دیجیتال رو با ساخت حساب، پرکردن فرم اطلاعات فردی، درست کردن پسفورد، تأیید اطلاعات و گذر کردن از مراحل احراز هویت و واریز پول از حساب بانکی شروع باید کر و بعد از اینها معامله انجام رو انجام میدید؛ اما باید بدونید که توی صرافی‌های غیرمتمرکز این‌طور نیستش. توی این صرافی‌ها، بدون نیاز به هیچ‌ کدوم از این مرحله ها میتونید مبادله ارزهای دیجیتال رو شروع کنین، فقط کافیه که کیف پول خودتون رو به پلتفرم وصل کنید.

پلتفرم‌های غیرمتمرکز برخلاف صرافی‌های متمرکز غیرامن هستن؛ یعنی این امکان رو به کاربرا میده تا موقع استفاده از این پلتفرم‌ها مالکیت کلیدهای خصوصی (Private Keys) خودتون رو در‌اختیار داشته باشید. برای همین هم، با این شیوه ارزهای دیجیتال توی کیف پول خودتون باقی میمونه و هر‌ موقعی به تراکنشی نیاز داشته باشید، با استفاده از همون کیف پول اون رو تأیید و منتقل میکنین.

پلتفرم‌های غیرمتمرکز در واقع نهاد مرکزی ای نداره؛ بلکه وابسطه به قراردادهای هوشمند خودکاری هستن که تراکنش‌ها رو پیگیری و در بلاک چین ثبت میکنن. اینم باید گفت که همه صرافی‌های غیرمتمرکز یکسان نیستن؛ چون بعضی از پلتفرم‌هاشون از نوعی دفتر سفارش سنتی در‌کنار پروتکل نقدینگی استفاده میکننه.

all-dex
محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز

سرگذشت محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز

صرافی غیر متمرکز (Decentralized Exchange) یا DEX نسل جدیدی از مبادله رمز ارزهاست و میشه اسم اون رو نسخه تکامل یافته تر صرافی‌ های ارز دیجیتال قدیمی گذاشت. چون در اون همه فعالیت ها از طریق قراردادهای هوشمند قدرتمند صورت میگیره، تراکنش‌ها دقیقا والت به والت هستن و دیگه واسطه‌ هایی مثل یک صرافی متمرکز وجود نداره. به طور کل کاربرا برای خرید تتر و بقیه ارزهای دیجیتال از خدمات صرافی‌ ها استفاده میکنن.

اگه هم که تازه با دنیای رمز ارزها و بلاک چین ها آشنا شدید، یا اگه یک کاربر حرفه‌ای ارز دیجیتال هستین، به احتمال زیاد اسم صرافی کریپتوکارنسی ها به گوشتون خورده. توی این صرافی‌ها، کاربرا میتونند کوین‌ها و توکن‌های خودشون رو با ارز فیات یا بقیه ارزهای دیجیتال معاوضه بکنن. توی این صرافی‌ها، ارزش رمز ارزها بر طبق اندازه عرضه و تقاضای بازار معین میشه. اما صرافی های غیر متمرکز که الان ها به خاطر امنیت بالا و ویژگی گمنام‌ سازی‌شون مورد توجه قرار گرفته‌، تفاوت های زیادی با این صرافی ها داره.

صرافی DEX یک پلتفرم دیجیتالی ای هست که عملکردی شبیه یک صرافی سنتی داره، اما بر خلافش، یک تکنولوژی به اسم قرارداد هوشمند (Smart Contract) در مرکزش قرار گرفته. با این تکنولوژی، نیاز به این واسطه ها تا حد زیادی از بین میره و به همین دلیله این نوع صرافی از شفافیت اطلاعات و امنیت بیشتری بهرمنده. به شکل ساده‌تر، صرافی DEX در واقع یک صرافی رمز ارزی هست که توسط اسمارت کانترکت‌ها مدیریت میشه. این به این معنیه که مسئولیت مدیریت دارایی به عهده یک نهاد مرکزی نیست و کاربرا توی هر زمانی کنترل دارایی‌های خودشون ندارند. این ویژگی باعث میشه موقع استفاده از صرافی غیرمتمرکز، درجه بالایی از امنیت، حریم خصوصی و حتی گمنام‌سازی برای کاربرا فراهم میشه.

از زمان بوجود اومدن اولین صرافی ارز دیجیتال تا الان، این پلتفرم‌ها پیشرفت زیادی داشتن. اول از همه صرافی‌هایی مثل ام‌تی گاکس (Mt. Gox) به وجود اومدن که از روش مدیریت و متمرکز استفاده میکردن. توی این روش، صرافی کنترل دارایی‌ها رو به عهده می‌گیره و برای انجام هر عملیاتی، اول باید وارد یک حساب کاربری در اون وب سایت بشید. این نوع فعالیت با از بین بردن تمرکز رمز ارزها پایان پیدا میکنه و مشکلات امنیتی خطرناکی ایجاد میکنه که نمونه اون هم در جریان های هک صرافی ام‌تی گاکس مشاهده شد.

صرافی های غیر متمرکز برای مقابله با این مشکلات و بقیه مشکل هایی مثل سر راه اومدن صرافی‌های متمرکز قرار دارن، ایجاد شدن. از بین اولین صرافی‌های DEX، میشه به اومیس گو (OmiseGO) و بیت شرز (BitShares) اشاره کرد که توسعه اونها از سال 2013 شروع شد. این دو صرافی قابلیت‌ها و عملکرد های متفاوتی داشتن، اما هدفششون یکی بود و اون هم شروع انقلاب صرافی های غیر متمرکزه.

نحوه عملکرد محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز (DEX)

در بین صرافی‌های DEX، اونهایی که سفارش‌های کاربرا رو با قراردادهای هوشمند روی بلاک چین اجرا میکنن و در نتیجه باعث میشن کاربر توی هیچ مرحله‌ای از تراکنش کنترل داراییش رو از دست نده، بیشترین محبوبیت رو دارن. تا الان تلاش‌هایی توی زمینه توسعه صرافی های غیر متمرکز بین بلاک چینی (Cross-Chain) انجام شده، ولی بیشتر صرافی‌های DEX فقط با دارایی‌های یک بلاک چین مثل اتریوم یا بایننس اسمارت چین کار میکنن.

دفتر سفارش روی زنجیره (On-Chain Order Books)

توی بعضی از صرافی های غیر متمرکز، همه چیز روی بلاک چین انجام میشه؛ یعنی تمام سفارشات و همچنین اطلاعات مربوط به تغییرات یا لغو شدن اونها، توی بلاک چین ثبت میشه. با این روش از بیشترین اندازه شفاف‌سازی بهره‌مند میشیم، چون وظیفه انتقال سفارش به شخص ثالث واگذار نشده و در نتیجه جایی برای ابهام باقی نمیمونه. توی این روش، از تمام نودهای شبکه درخواست میشه اطلاعات سفارش رو برای همیشه نگهداری بکنن و به همین دلیل باید به اونها کارمزد پرداخت کرد. تازه باید منتظر بمونید تا یک ماینر پیغام شما (تراکنش) رو به بلاک چین اضافه بکنه و در انتها ممکنه انجام معامله به تجربه‌ای خسته‌کننده تبدیل بشه.

برخی افراد فرانت رانینگ (Front Running) رو به عنوان یکی از مشکلات مدل روی زنجیره مطرح میکنه. فرانت رانینگ زمانی اتفاق میوفته که فردی از یک تراکنش در حال انجام خبر داره و قبل از تکمیل پردازش این تراکنش، از اطلاعات اون برای انجام معامله خودش استفاده میکنه. برای همینم این فرد (فرانت رانر) از اطلاعاتی بهرمند شده که در دست عموم نیست و این اقدام به صورت کلی غیر قانونی محسوب میشه. البته اگه همه اطلاعات در یک دفتر کل جهانی منتشر بشه، دیگه فرصتی برای فرانت رانینگ وجود نداره.

با این حال انجام یک نوع حمله دیگه هنوزم امکانش هست؛ زمانی که یک ماینر سفارش رو از قبل از تایید مشاهده بکنه، میتونه به گونه‌ ای عمل بکنه که تراکنش خودش زودتر به بلاک چین اضافه میشه.از بین صرافی‌های غیر متمرکزی که از مدل دفتر سفارش روی زنجیره استفاده میکنن میشه به استلار و بیت شرز اشاره کرد.

دفتر سفارش خارج از زنجیره (Off-Chain Order Books)

از اون دسته از صرافی‌های DEX که از این مدل استفاده میکنن، هنوزم جنبه‌های غیر متمرکز دارن، ولی اینم هست که نسبت به مدل قبلی، ساختار متمرکزتری داره. توی این مدل، سفارش‌ها و اوردر ها به جای بلاک چین در جای دیگه ای میزبانی میشن. برای همینم میتونیم یک نهاد مرکزی رو مسئول دفتر سفارش قرار بدیم، اما اگه این نهاد ها بد باشه، میتونه برای کسب سود بازارها رو بازی بده با استفاده روش فرانت رانینگ یا نمایش اطلاعات غلط در مورد سفارش‌ها. اما با استفاده از مدل خارج از زنجیره، در کنار قبول کردن این ریسک از خوبی های فضای ذخیره سازی هم بهره‌مند میشید. پروتکل 0x که برای استاندارد ERC-20 و توکن‌های دیگه روی بلاک چین اتریوم توسعه داده شده.

dexs
dexs

این پروتکل به جای این که به عنوان یک صرافی DEX فعالیت بکنه، چارچوبی برای طرف انتقال دهنده (Relayer) فراهم میکنه تا بتونه دفتر سفارش خارج از زنجیره رو مدیریت بکنه. با استفاده از قراردادهای هوشمند 0x و بعضی از ابزارهای دیگه، میزبان‌ها میتونن از منابع ترکیبی استخر نقدینگی و سفارش‌های انتقال (Relay Orders) بین کاربرا بهره ببرن. توی این مدل، معامله تنها زمانی روی بلاک چین انجام میشه که دو طرف هم حاضر باشن. از لحاظ کاربردی بودن، این روش معامله نسبت به روش‌هایی که به دفتر سفارش روی زنجیره متکی هستن، بهتری داره، چون به اندازه این روش‌ها از بلاک چین استفاده نمیکنه و در پایان با مشکل کندی سرعت اونها، مواجه نیست. اما در به هر شکلی معامله باید روی بلاک چین انجام بشه، به همین دلیل هم مدل دفتر سفارش خارج از زنجیره هم از نظر سرعت عملکرد ضعیف‌تری نسبت به صرافی های متمرکز داره.

از بین صرافی‌های غیر متمرکزی که از دفتر سفارش خارج از زنجیره استفاده میکنن، میشه به بایننس دکس (Binance DEX)، آی‌دکس (IDEX) و اتردلتا (EtherDelta) اشاره کرد.

بازارساز خودکار (Automated Market Maker) در محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز

مدل بازارساز خودکار یا AMM ایده دفتر سفارش رو به کلی کنار میذاره و به سفارش‌گذار (Maker) و سفارش‌بردار (Taker) نیازی نداره. کاربرا، تئوری بازی (Game Theory) و اندازه ای جادوی سیاه، تنها مولفه‌های مورد نیاز اون هست. مشخصات هر AMM به نحوه‌ی پیاده‌سازی اون بستگی داره. به طور کلی هر بازار ساز خودکار تعدادی از قراردادهای هوشمند رو به هم متصل میکنه و با ایجاد انگیزه هوشمند، مشارکت کاربرا رو تضمین میکنه. امروزه بیشتر بازارسازهای خودکار ساختاری کاربر دوستانه دارن و با کیف پول‌هایی مثل متامسک (MetaMask) و تراست والت (Trust Wallet) هماهنگ میشن. مثل مدل های دیگه ی صرافی های غیر متمرکز، مورد هایی که از این مدل استفاده میکنن چون برای انجام معامله باید تراکنش رو روی بلاک چین ثبت بکنن.

از بین پروژه‌هایی که از مدل بازار ساز خودکار استفاده میکنن، میشه به یونی سواپ (Uniswap) و کایبر نتورک(Kyber Network) که از پروتکل Bancor استفاده میکنه اشاره کرد. این دو پلتفرم برای معامله توکن‌های ERC-20 توسعه داده شده‌.

تفاوت محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز و متمرکز

صرافی های متمرکز سازمان و گروه خاصی مسئولیت کنترل دارایی کاربرا رو به عهده دارن. در صورت بوجود اومدن هر مشکلی، افراد اداره کننده صرافی متمرکز، طرف حساب هستن. در صرافی های غیرمتمرکز اینطوری نیست، در اصل این صرافی ها توسط کامپیوتر های زیادی از سراسر دنیا اداره میشن و در پشت اون فرد یا سازمان خاصی قرار نداره. شکل کار این صرافی های غیرمتمرکز، قراردادهای هوشمند هستش که امکان توقف و خطا توشون وجود نداره.
برای شروع کار توی صرافی های متمرکز اول لازمه که شما با ارائه مدارکتون، احراز هویت بکنین اما توی صرافی های غیرمتمرکز اینطوری نیست، در واقع افراد معامله کننده توی این صرافی ها برای همیشه ناشناس میمونه، چرا که برای انجام معامله تنها لازمه کیف پول ارز دیجیتال خودتون رو به صرافی غیرمتمرکز وصل بکنین.

dex and cex
dex and cex

از اونجایی که توی صرافی های غیرمتمرکز نیازی به انتقال دارایی به کیف پول صرافی نیست در انتها ارزهای دیجیتال کاربرا در صرافی ها نگهداری نمیشه. با توجه به همچین شرایطی، امکان هک و سرقت دارایی ها خیلی سخت و دشوار باشه. از این رو امنیت صرافی های غیرمتمرکز (DEX) زیاد هست.
با توجه به اینکه امکان فعالیت توی صرافی های متمرکز برای ایرانی ها و کاربرای دیگه توی کشورهای تحریم شده، با محدودیت رو به رو هست و دائم امکان مسدود کردن دارایی ها برای این افراد وجود داره. صرافی های غیرمتمرکز میتونه جایگزین خوبی برای کشورهای تحریم شده باشه چونکه هیچ محدودیتی و مسدود شدنی توی اون، برای هیچ کس وجود نداره.
کارمزد انجام تراکنش توی این صرافی ها پایینه اما لازمه اینم بگم که بدلیل حجم پایین معامله ها و تعداد کم ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده، سرعت انجام معامله ها پایین هست.

چگونه از محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز استفاده کنیم؟

برای استفاده از صرافی‌های غیرمتمرکز به ثبت‌نام و واردکردن ایمیل نیازی نیست و فقط کافیه که کیف پولی سازگار با قرارداد هوشمند صرافی داشته باشین و اون رو به پلتفرم متصل بکنین. استپ اول اینه که شبکه بلاک چین خودتون رو انتخاب بکنین؛ چون کارمزد شبکه‌های مختلف برای تراکنش‌ها متفاوته. استپ بعدی هم انتخاب کیف پول سازگار با اون شبکه و واریز تعدادی توکن توی کیف پول هست. برای پرداخت کارمزد توی هر شبکه بلاک چین، از ارز دیجیتال بومی اون استفاده میشه.

ولت های پول‌هایی که افزونه مرورگر دارن، دسترسی کاربرا رو به نرم‌افزارهای غیرمتمرکز (dApp) مثل صرافی‌های غیرمتمرکز خیلی آسون میکنن. این افزونه‌ها رو به‌ راحتی میتونید روی مرورگر نصب و کیف پول رو با استفاده از عبارت یادآور در اون بازیابی بکنین. حتی میتونید بعد از نصب مرورگر، کیف پول جدیدی در اون بسازید و با ایجاد رمز‌عبور توی افزونه، امنیت اون رو افزایش بدید. بعضی از کیف پول‌ها رو از نرم‌افزار موبایلی هم بهره میبرن که مرورگری توی خودشون دارن. با استفاده از این نرم‌افزارها، میتونید توی همون گوشی موبایل وارد صرافی‌های غیرمتمرکز بشید. یکی از ویژگی‌های کیف پول‌ها اینه که اونها رو میتونید از دستگاهی به دستگاه دیگه منتقل بکنین.

وقتی کیف پولی که میخواین رو نصب کردید، استپ بعدیش اینه که توکن مربوط به بلاک چین انتخابی خودش رو از صرافی‌های متمرکز بخرید و به کیف پولتون واریز بکنین. فراموش نکنید که توکن‌ ها رو به شبکه‌ای غیر از شبکه مخصوص خودش نباید بفرستید؛ چون در این صورت دیگه نمیتونید اونها رو بازیابی بکنین. بعد از واریز توکن به کیف پول، با استفاده از گزینه «Connect Wallet» اون رو به پلتفرم صرافی غیرمتمرکز متصل و معامله های خودتون رو شروع کنین.

بعضی از این صرافی‌ها برخلاف ماهیت غیرمتمرکزشان دسترسی کاربرای ایرانی رو با مانع ها و محدودیت‌هایی مواجه کردن؛ برای همینم، کاربرای ایرانی برای اتصال کیف پول یا جابه‌جایی ارزهای دیجیتال توی این پلتفرم‌‎ها باید بیشتر دقت کننن.

یونی سواپ (Uniswap)

یونی سواپ
یونی سواپ

صرافی غیرمتمرکز یونی سوآپ توی سال 2018 در کنار بلاک چین اتریوم ساخته شده. با این صرافی شما میتونید به راحتی با قراردادهای هوشمند، توکن های ERC20 رو معامله کنین. کارمزد این صرافی 0.3 درصده که از طریق توکن هایی که از شبکه اتریوم پشتیبانی میشه، پرداخت میشه. با توجه به اینکه کارمزد این صرافی نسبت به صرافی های دیگه غیرمتمرکز اینه که رقیبش کمتره، روز به روز هم حجم معاملات این صرافی در حال بیشتر شدنه. همین الانم حجم معامله های روزانه این صرافی بیشتر از 1 میلیارد دلاره. تازه یه جز امکان مبادله توکن ها، از استخر نقدینگی هم میشه برای درآمدزایی از این صرافی غیرمتمرکز استفاده کرد. توکن این صرافی یونی سوآپ هست (UNI) که برای شروع با ورودش قیمت این توکن به 7 دلار رسید و تاریخ 20 فوریه به 32 دلار رسید و سقف تاریخی خودشو ثبت کرد. الان هم قیمت این ارز دیجیتال، دروبر 21 دلاره.

پنکیک سواپ (PancakeSwap)

پنکیک سواپ
پنکیک سواپ

پنکیک سواپ که یکی از مشهورترین دکس روی شبکه بایننس اسمارت چین هست، سعی میکنه امکانات و خدمات جدید موردنیاز کاربرا ها رو براشون فراهم بکنه. پنکیک سواپ سرویس‌های جذاب و متفاوتی به کاربرا ارائه میده مثل سواپ، تامین نقدینگی، ییلدفارمینگ، استیکینگ، لاتاری، بازار NFT، عرضه اولیه فارم، سفارشات محدود و معامله های دائمی.

صرافی غیرمتمرکز بایننس (Binance DEX)

بایننس دکس
بایننس دکس

صرافی بایننس سال 2019 از صرافی غیرمتمرکز خودش رونمایی کرد. بایننس برای انجام معامله های این صرافی از هسته پردازشی اصلی بایننس متمرکز Binance Chain استفاده کرد. برای همینم سرعت تراکنش هاش تفاوت زیادی نداره اما کارمزد انجام تراکنش توی صرافی غیرمتمرکز بایننس 0.1 درصد هست. توکن اختصاصی این صرافی همون BNB هست که اگه شما از این توکن ها برای فعالیت های صرافی استفاده بکنید کارمزد خیلی ناچیزی معادل 0.04 پرداخت میکنید. مشکل اصلی ایرانی ها استفاده از بایننسه. که توی صرافی غیرمتمرکز بایننس این موضوع هنوزم برقراره و صرافی بایننس اعلام کرده که به کشورهایی که توی لیست سیاه خودشون قرار دارن، همچنین توی صرافی غیرمتمرکز، سرویسی ارائه نمیده.

صرافی غیر متمرکز وان اینچ (1inch)

وان اینچ
وان اینچ

صرافی‌های وان اینچ، نسل جدیدی از صرافی‌های رمز‌ارزهاست. این صرافی‌ها برخلاف صرافی‌های متمرکز، روی بلاکچین کدنویسی شده و عمل میکنن و امکان هیچ‌ مسدود سازی ندارن. چون بدون احراز هویت و فقط با داشتن یک کیف پول میشه از اونها استفاده کرد. به همین دلیل وان اینچ رو بعنوان یک صرافی ارز‌دیجیتال خارجی که برای ایرانی‌ها قابل استفاده هست، معرفی میکنیم.

یکی از معروف‌ترین صرافی‌های غیرمتمرکز، صرافی وان اینج هست. این صرافی که روی بلاکچین اتریوم و بلاکچین بایننس فعاله، توکن 1inch رو عرضه کرده. وان اینج برای تبدیل هر کوین به کوین دیگه، ارزون‌ترین صرافی رو برای شما پیدا میکنه. بعدش تبدیل رو از طریق اون صرافی برای شما انجام میده. در آخرم کوین جدید به کیف پول شخصی شما منتقل میشه. به این ترتیب نیاز نیست که چندین صرافی غیرمتمرکز رو برای پیدا کردن بهترین نرخ تبدیل بررسی بکنید. به همین دلیل شما نرخ تبدیل مناسب‌تری نسبت به زمان استفاده از صرافی‌هایی مثل یونی سواپ یا سوشی سواپ و غیره دریافت میکنین.

صرافی وان اینچ تعداد زیادی از کیف پول‌های اتریوم رو پشتیبانی میکنه. چون شما میتونید با استفاده از والت یا کیف پول خودتون به صرافی وان‌اینچ وصل بشید و استفاده کنید.

صرافی غیر متمرکز دی وای دی ایکس (dydx)

دی وای دی اکس
دی وای دی اکس

صرافی dYdX در واقع یک پروتکل مارجین تریدینگ غیر متمرکزه که برپایه بلاک چین اتریوم هست. این پروتکل به کاربرا این اجازه رو مده که وام بدن یا حتی وام بگیرن و از طریق صرافی غیر متمرکز ارز دیجیتال این پروتکل به اسم DEX روی قیمت دارایی‌های رمزنگاری شده شرط‎‌بندی بکنن. هدف اصلی و آخر این پلتفرم اینه که ابزارهای معامله ای های بازار سنتی مثل فارکس یا بازار سهام رو به محیط بلاک چین بیاره.

هرچند صرافی dYdX ظاهرش شبیه بقیه پروتکل‌های وام دهی و گرفتن وام بر طبق اتریوم هست اما در واقع قصد داره دیفای رو در مسیر رشدش به مرحله منطقی بعدی برسونه. پروتکل‎‌های وام دهی و گرفتن وام غیر متمرکز مدت‌های که در شبکه Ethereum وجود دارن به عنوان مثال Compound هست اما اکوسیستم اتریوم هنوزم بدونه ابزارها و پروتکل‌های مارجین تریدینگ پیشرفته و معاملات فیوچرز هست. پروتکل و ارز دیجیتال dYdX دقیقا همین جاست وارد بدرد میخوره.

جمع بندی محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز

صرافی‌های غیرمتمرکز با هدفایی مثل رفع نگرانی‌های کاربرای ارزهای دیجیتال درباره امنیت و کنترل دارایی‌ها به‌دست خود کاربرا بوجود اومدن. از اون زمان تا الان، این صرافی‌ها رشد خیلی چشمگیری تجربه کردن و محبوبیت های زیادی به‌دست آوردن؛ به‌ شکلی که بعضی از پلتفرم‌های غیرمتمرکز همین الانم در حال رقابت با بزرگ‌ترین صرافی‌های متمرکز هستن.

صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز تفاوت‌های عمده‌ای دارن که تو این مقاله برای شما دوستان عزیز به اونها اشاره کردیم و گفتیم که هر‌کدوم از این تفاوت‌ها باعث ایجاد مزیت برای یکی از این دو نوع صرافی میشه. و همینطور به مزایا و معایب صرافی‌های غیرمتمرکز اشاره کردیم و صرافی غیرمتمرکز برترِ سال ۲۰۲۲ رو براتون معرفی کردیم.

بخام جمع بندی کنم، صرافی‌های غیرمتمرکز نوپا هستن و با همین عمر کوتاه خودشون، پیشرفت‌های چشمگیری کردن. بعضی از مشکلات این صرافی‌ها باعث شده که برای جذب سرمایه‌های نهادی از صرافی‌های متمرکز عقب بمونن. با وجود اینها، اگه این پلتفرم‌ها با همین روند به فعالیتشون ادامه بدن، بعید نیست که به‌ زودی تحت تاثیر قرار گرفتن مؤسسه‌های بزرگ رو به این بازارها رو ببینیم.

سوالات متداول محبوب ترین صرافی غیرمتمرکز

صرافی غیرمتمرکز (DEX) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز (Decentralized Exchange) پلتفرمه که فرایند خرید و فروش ارزهای دیجیتال توی اون به صرافی‌های سنتی شباهت زیادی داره؛ اما روی بلاک چین ساخته شده و همه کارها به‌ شکل خودکار و بدون نیاز به واسطه و مجوز انجام میشه. صرافی‌های غیرمتمرکز یکجورایی میشه گفت همتا به‌ همتا انجام میشه؛ یعنی دارایی‌های دیجیتال توی این پلتفرم‌ها مستقیم و بدون هیچ واسطه‌ای بین خریدارا و فروشنده‌ها مبادله میشن.

گذشته صرافی های غیر متمرکز جیست؟

صرافی غیر متمرکز (Decentralized Exchange) یا DEX نسل جدیدی از مبادله رمز ارزهاست و میشه اسم اون رو نسخه تکامل یافته تر صرافی‌ های ارز دیجیتال قدیمی گذاشت. چون در اون همه فعالیت ها از طریق قراردادهای هوشمند قدرتمند صورت میگیره، تراکنش‌ها دقیقا والت به والت هستن و دیگه واسطه‌ هایی مثل یک صرافی متمرکز وجود نداره.

چگونه از صرافی غیرمتمرکز استفاده کنیم؟

رای استفاده از صرافی‌های غیرمتمرکز به ثبت‌نام و واردکردن ایمیل نیازی نیست و فقط کافیه که کیف پولی سازگار با قرارداد هوشمند صرافی داشته باشین و اون رو به پلتفرم متصل بکنین. استپ اول اینه که شبکه بلاک چین خودتون رو انتخاب بکنین؛ چون کارمزد شبکه‌های مختلف برای تراکنش‌ها متفاوته.

آیاصرافی یونی سواپ (Uniswap) بهترین صرافی است؟

بله.صرافی غیرمتمرکز یونی سوآپ توی سال 2018 در کنار بلاک چین اتریوم ساخته شده که با این صرافی شما میتونید به راحتی با قراردادهای هوشمند، توکن های ERC20 رو معامله کنین.

در بهبود کیفیت مقالات کمک کنید
صرافی اکسولو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا