تیپهای شخصیتی سرمایهگذاران
در بازار ارزهای دیجیتال و کریپتوکارنسیها، شخصیت و نوع رفتار سرمایهگذاران در هنگام نوسانات بازار بسیار مهم است. در این مقاله، به بررسی تیپهای شخصیتی مختلف سرمایهگذاران و تأثیر آن بر روی سبک معاملات در بازارهای مختلف مالی و بهترین استراتژی معاملاتی برای افراد مبتدی خواهیم پرداخت.
روانشناسان، با توجه به نوع رفتار و مدت زمان سرمایهگذاری و همچنین در هنگام نوسانات شدید بازار، بازارهای مالی مختلف را مورد بررسی قرار دادهاند. در این تحقیق، شش تیپ شخصیتی سرمایهگذاران بر تاثیرگذاری بیشتری نسبت به سایر تیپها بر بازارهای سرمایه تأثیرگذار بودهاند.
تیپهای شخصیتی سرمایهگذاران به موارد زیر تقسیم میشوند:
- آرمانگرا
- عملگرا
- شکلگرا
- آمیزگر
- برونفکن
- واقعبین
در ادامه به بررسی بیشتر آنها میپردازیم.
1. سرمایهگذار آرمانگرا (Idealist)
افرادی که تیپ شخصیتی آرمانگرا دارند، در رابطه با استعدادهای تجاری خود بیش از حد مطمئن هستند و اعتماد بهنفس بالایی در این زمینه دارند. آنها همیشه نسبت به بازار خوشبین هستند.
این افراد هرگز اهمیتی به اطلاعاتی که با دیدگاه مثبت خودشان در مورد بازار سرمایه مغایرت داشته باشد نمیدهند. آرمانگراها الگوهایی را در بازار دنبال میکنند که حقیقی نیستند و نشاندهندهی خوشبینی و مثبتاندیشی بیش از حد خودشان است. آنها به این دلیل که فکر میکنند هوشی بیشتر از سایران دارند، همیشه و در هر شرایطی قادر به کنترل سرمایهی خود در بازار هستند و تسلط دارند.
سرمایهگذار آرمانگرا هیچگاه تحقیقات کامل را انجام نمیدهد و تنها به تحلیلهای مثبت دیگران اتکا میکند.
2. سرمایهگذار عملگرا (Pragmatic)
سرمایهگذار عملگرا نقطهی مقابل سرمایهگذار آرمانگراست. این دسته از سرمایهگذاران تصویر واقعبینانه و حقیقی از بهرهی هوشی، توانایی و مهارتهای اقتصادی و تجاری خود دارند. آنها همیشه تواناییهای خود را با شک و تردید رصد میکنند.
عملگرایان، از بازار سرمایه به طور کامل اطمینان ندارند و همیشه نوسانات و احتمالات سرمایهگذاری را در نظر میگیرند. آنها برای تایید درستی تحلیلهای خود، تحقیقات کاملی انجام میدهند و تنها به چند منبع عمومی اتکا نمیکنند.
3. تیپهای شخصیتی، سرمایهگذار شکلگرا (Framer)
این دسته از سرمایهگذاران با دقت و وسواس فراوان، بسترهای سرمایهگذاری خود را ارزیابی و پیگیری میکنند. آنها به شکلگرایان بخشهای کوچک و فرعی سرمایهگذاری با دقت نظارت میکنند و به برنامه و مسیر کلی توجه خاصی نمیکنند.
آنها در تجزیه و تحلیل مشکلات مربوط به مسیر یا نوسانات بازار، که خشک و غیر قابل پیشبینی است، توانایی بسیاری دارند. همچنین، به عوامل خارجی جریان سرمایهگذاری توجه چندانی نمیکنند.
این دسته افراد، به جای اینکه چندین کانال سرمایه گذاری متصل به یکدیگر داشته باشند، مقدار زیادی پول نقد بدون استفاده در حساب بانکی خود نگه میدارند. سرمایه گذاران شکلگرا، بدون اینکه خودشان از آن آگاه باشند، با تثبیت برآوردهای خود از بازار، قیمت اوراق بهادار را ثابت میکنند.
4. تیپهای شخصیتی، سرمایهگذار آمیزگر (Integrator)
آمیزگرایان هنگام سرمایهگذاری، تمام عوامل بیرونی بازار را در نظر میگیرند. آنها ابعاد مختلف سرمایهگذاری خود را به عنوان اجزای به هم وابسته و تأثیرگذار بر یکدیگر میدانند.
سرمایهگذار آمیزگرا، درک کاملی از همبستگی عملکرد بخشهای مختلف بازارهای مالی دارد و بر اساس این همبستگی، روند و سبد سرمایه خود را تنظیم میکند.
5. سرمایه گذار برونفکن (Reflector)
یک سرمایه گذار برونفکن به سختی اشتباهات خود را که سبب شده در بازار متضرر شود، قبول میکند. این دسته حتی پس از اثبات این موضوع که مشکل و ضرر بهخاطر تصمیم نادرست آنها بهوجود آمده هم برای اقدام به اصلاح تصمیمات خود عجلهای ندارند و گاهی از آن سرباز میزنند.
تیپهای شخصیتی برونفکن از اعتراف و پذیرش اشتباهاتش امتناء میکند و سعی میکند نتیجهی بد را به عوامل داخلی و خارجی مختلف نسبت دهد.
آنها بهدلیل جلوگیری از این اعترافات و بهدلیل آنکه نیاز نباشد بپذیرند مشکل از سوی آنها بوده نه وضعیت بازار سرمایه، خیلی دیر تصمیم میگیرند تا دچار تصمیم اشتباه نشوند.
6. تیپهای شخصیتی، سرمایهگذار واقعبین (Realist)
این دسته از سرمایهگذاران، بر خلاف برونفکنها، در مواجه با پیامدهای تصمیمات اشتباه خود سختگیر و غیرمنعطف نیستند. واقعبینانها پیامدهای اشتباهات خود را قبول میکنند و همواره آماده حل مشکلاتی که پیش آمدهاند هستند. آنها برای توجیه مشکل یا ضرر پیش آمده بهانهپردازی نمیکنند و اشخاص یا عوامل دیگر را مقصر نمیدانند.
یک سرمایهگذار واقعبین به طور کامل مسئولیت اشتباهات خود را قبول میکند و احساس تأسف و ندامت زیادی در این باره ندارد. به همین دلیل، در هنگام تصمیمگیری، ترس به سرعت او را تحت تأثیر قرار نمیدهد و با ذهنی آرام و در شرایط مناسب تصمیم میگیرد.
با این توضیحات، میتوان هر یک از این ۶ تا تیپهای شخصیتی سرمایهگذاران را در مقابل یکدیگر و به عنوان متضاد آنها شناخت.
- آرمانگرا در مقابل عملگرا
- شکلگرا در مقابل آمیزگر
- برونفکن در مقابل واقعبین
۵ ویژگی تیپهای شخصیتی سرمایهگذاران
برای سرمایهگذاران حوزههای اقتصادی، نوعی شخصیتبندی دیگر نیز در نظر گرفته شده است. این دستهبندی با نام “سرمایهگذار باهوش ملی” توسط “کمیسیون اوراق بهادار بریتیش کلمبیا” در کانادا انجام شده است. این تحقیق نشان داده است که هر بخش از کانادا تحت سلطهی کدام نوع از تیپهای شخصیتی سرمایهگذاران قرار دارد. این پژوهش به دولتها امکان میدهد تا بازارهای سرمایه در بخشهای مختلف کشور را تحلیل کنند.
بر اساس این تحقیقات، سرمایهگذاران به پنج دسته بیباک، سختکوش، عجول، محتاط و هیجانی تقسیم میشوند.
1. سرمایهگذار بیباک
تیپهای شخصیتی افراد بیباک در سرمایهگذاری بسیار انعطافپذیر هستند. آنها آمادگی دارند تا هر اتفاقی در مسیر سرمایهگذاری را پذیرفته و به طور خاص برونگرا هستند.
افراد این دسته بیشترین علاقه را به سرمایهگذاری دارند و اغلب از خدمات یک مشاور برای انجام امور خود استفاده میکنند. به طور کلی، سرمایهگذاران بیتردید بهترین نوع رفتار سرمایهگذاری را انجام میدهند.
2. تیپهای شخصیتی، سرمایهگذار سختکوش
سرمایهگذاران سختکوش و درونگرای، نسخهی بیباکی از سرمایهگذاران هستند. این افراد همچنین تمام رفتارهای مناسب سرمایهگذاری را مانند دستهی قبل میشناسند و آنها را اجرا میکنند.
سختکوشها تمام صورتحسابها و فاکتورها را به طور کامل مطالعه میکنند؛ اما سوابق قبلی را بررسی نمیکنند و در رابطه با جبران خسارتها و ضررها در دورههای زمانی مختلف عکسالعملی ندارند و خواستار جبران آنها نیستند. این رفتار نقطهای منفی در میان رفتارهای شایسته آنهاست.
3. سرمایهگذار عجول
این افراد تیپهای شخصیتی به طور کامل با روند بازار و سرمایهگذاری سازگار هستند. سرمایهگذاران عجول به میزان بسیار کمتری نسبت به سایر نوع شخصیتی به سرمایهگذاری مستقل روی میآورند.
این دسته از مشاوران مالی نیز به آنها کمک میکنند؛ اما صورتحساب و ضرر و زیانهای خود را بررسی نمیکنند و به آنها اهمیت چندانی نمیدهند. افراد این دسته از قبل از شروع فعالیت خود صبر زیادی ندارند و تحقیقات کافی برای آغاز کار انجام نمیدهند.
4. سرمایهگذار محتاط
تیپهای شخصیتی سرمایهگذار محتاط یک شخص درونگرا است که حتی علاقهای به مشورت ساده با شخص دیگر درباره اهداف و مسیر سرمایهگذاری خود ندارد؛ چه برسد به اینکه از مشاوران مالی و تجاری کمک بگیرد.افراد این دسته علاقهی چندانی به کسب تجربیات جدید ندارند و برای تجربهی هر چیزی آماده نیستند. همچنین خیلی کم دیده شده که محتاطها سوابق مالی و تجاری پیشین خود را مجدداً مورد بررسی قرار دهند.
5. سرمایهگذار هیجانی
تیپهای شخصیتی هیجانی تا جایی که امکان داشته باشد، وارد عرصهی سرمایه گذاری و تجارت نمیشود. اما اگر تصمیم به این کار بگیرد، بدون هیچ مطالعه و تحقیقی در رابطه با مناسب یا نامناسب بودن حوزهی فعالیت با توجه به شخصیت و سلیقهی خود و یا کسب اطلاعات در رابطه با سود و ضرر بازار، همیشه بیدرنگ و بدون آمادگی به اقدام میپردازد. این دسته افراد، مناسبترین گروه برای کلاهبرداران هستند و بیشتر از همه طعمهی افراد سودجو میشوند.
صحبت پایانی
حضور در بازارهای سرمایه و داشتن یک شغل مستقل بدون نیاز به کارفرما و کسب درآمد از ارزهای دیجیتال، هدف و رویای بخش بزرگی از مردم دنیاست.
بازارهای سرمایه و خبرهای مبنی بر رشد ناگهانی آنها و کسب سودهای کلان و راههای کسب درآمد از بیت کوین برای همه جذاب و فریبنده است. اما ورود به این عرصه نیازمند تحقیقات بسیار است. وارد شدن به هر بخشی از این بازار بدون شناخت کافی از فراز و نشیبهای پیشرو، میتواند ضررهای غیرقابل جبران در پیش داشته باشد. همچنین با توجه به مطالبی که تا اینجا بازگو کردیم، ورود به عرصهی تجارت و آغاز سرمایهگذاری علاوه بر شناخت کافی و کسب اطلاعات دقیق از بازار و عوامل تأثیرگذار بر آن، به شناخت کافی شخصیتتان نیز بستگی دارد.
با بررسیهای بیشتر روانشناختی، میتوانید دریابید که در کدام یک از انواع تیپهای شخصیتی سرمایهگذاران قرار میگیرید و در حین سرمایهگذاری و انجام فعالیتهای اقتصادی، همچنین در بازارهای پرفروش و رکود، چه رفتاری از خود نشان میدهید. همچنین، با انجام این بررسیها، میزان نوع تصمیمگیری و آستانهی تحمل خود را میتوانید دریابید. این اطلاعات به شما در روند سرمایهگذاری و انتخاب نوع بازار به طور قابل توجهی کمک خواهد کرد.