مدیریت سرمایه در بازار اسپات ارز دیجیتال
وقتی صحبت از مدیریت سرمایه در بازار اسپات میشود، خیلیها مدیریت سبد ارز دیجیتال را به کار میبرند که معنی هر دوی این اصطلاحات، یکسان است. سبد ارز دیجیتال به مدیریت نیاز دارد و این مدیریت بسته به شرایط آن سبد تعیین میشود.
بنابراین برای هر نوع سرمایهگذاری در این حوزه، به یک نوع مدیریت سرمایه به خصوص نیاز داریم و نباید از یک روش مدیریتی یا تحلیل یکسان، برای کل سبدهای ارز دیجیتال استفاده کنیم.
مدیریت سرمایه در ارز دیجیتال، نوعی استراتژی مالی است که هدف آن حداکثر کارایی سرمایه در معاملات است. بنابراین در مدیریت سرمایه باید تعادل را حفظ کرده و در برخی از موارد میتوان با کاهش هزینههای غیر ضروری، وضعیت مالی یک فرد را بهبود داد.
اصلیترین هدفی که میتوان از مدیریت سرمایه در نظر گرفت، کم کردن ضرر و افزایش سود است؛ یعنی اینکه در معاملات بتوانیم علاوه بر حفظ سرمایه خود، سودهای خوبی را نیز بدست آورد.
بازار اسپات چیست؟ و چگونه کار میکند؟
بازار اسپات (بازار نقدی یا نقطهای) جایی است که ابزارهای مالی مانند: کالاها، ارزها و اوراقهای بهادار برای تحویل فوری معامله میشوند. تحویل، مبادله پول نقد، برای ابزار مالی است. از سوی دیگر، یک قرارداد آتی مبتنی بر تحویل دارایی پایه در تاریخ آتی است.
کلمه اسپات (spot) از عبارت (در محل) میآید، جایی که در این بازارها، میتوانید یک دارایی را در محل خریداری کنید.
بازارهای نقطهای بهعنوان (بازارهای فیزیکی یا بازارهای نقدی) نیز شناخته میشوند، زیرا معاملات بلافاصله با دارایی مبادله میشوند.
در حالی که انتقال رسمی وجوه بین خریدار و فروشنده ممکن است زمان ببرد، مانند T+2 در بازار سهام و در اکثر معاملات ارزی، هر دو طرف (در حال حاضر) با معامله موافقت می کنند. یک معامله غیر نقطه ای یا آتی، اکنون با یک قیمت موافقت می کند، اما تحویل و انتقال وجه در تاریخ بعدی انجام می شود.
معاملات آتی در قراردادهایی که در شرف انقضا هستند، گاهی اوقات معاملات لحظهای نیز نامیده میشوند، زیرا قرارداد منقضی به این معنی است که خریدار و فروشنده بلافاصله پول نقد را برای دارایی پایه مبادله میکنند.
مزایا و معایب مدیریت سرمایه در بازار اسپات
در اینجا چندین مزایا و معایب بازار اسپات را بیان میکنیم که عبارتند از:
مزایای بازار اسپات
- قیمت لحظهای، قیمت فعلی، برای خرید.
- پرداخت و تحویل فوری یک کالای خاص.
- بازارهای فعال و نقدشونده.
معایب بازار اسپات
- نقطه ضعف بازار نقدی، تحویل کالای فیزیکی است.
- بازارهای نقدی نمیتوانند به طور مؤثر برای محافظت در برابر تولید یا مصرف کالاها در آینده استفاده شوند، جایی که بازارهای مشتقه مناسبتر هستند.
تفاوت بین مدیریت سرمایه در بازار اسپات و بازارهای آتی چیست؟
قراردادهای آتی، قراردادهای مشتقهای هستند که از بازار نقدی به عنوان دارایی پایه استفاده میکنند. اینها قراردادهایی هستند که به مالک در نقطهای در آینده، با قیمتی که امروز روی آن توافق شده است، کنترل کالای اساسی را میدهد.
تنها زمانی که قراردادها منقضی میشوند، تحویل فیزیکی کالا یا سایر داراییها انجام میشود، و اغلب معاملهگران قراردادهای خود را لغو میکنند یا بهمنظور اجتناب از تحویل گرفتن به طور کلی، قراردادهای خود را لغو میکنند.
معاملات آتی و فوروارد به طور کلی یکسان هستند، با این تفاوت که فورواردها قابل تنظیم هستند و در خارج از بورس (OTC) معامله میشوند، در حالی که معاملات آتی استاندارد شده و در بورس معامله میشوند.
تفاوت بازار معامله اسپات با دیگر بازارها در این است که حتی با سادهترین استراتژیها هم میتوان یک معامله را در این بازار به انجام رساند.
استراتژیهای معاملاتی مدیریت سرمایه در بازار اسپات
روند تغییرات قیمت در بازارهای مالی عمدتاً توسط پولهای هوشمند و نهنگها که حجم بزرگی از سرمایه بازار را در اختیار دارند، تعیین میشود.
با این حال در بازار معاملات اسپات، معاملهگران خرد هم میتوانند از نوسانات قیمت در بازار استفاده کرده و به اندازه خود از سود صعود بازار سهم ببرد.
اگرچه روند کلی بازار رمزارزها از بدو پیدایش بیت کوین تا به امروز به طور کلی روندی صعودی بوده، با این حال سود شما به استراتژی معاملاتی که شما برای سرمایهگذاری در نظر گرفتهاید، بستگی دارد.
اولین مرحله برای انجام یک معامله اسپات، شناسایی یک رمزارز با پتانسیل رشد و در موقعیت صعود است. به سه روش میتوان موقعیت یک رمزارز را شناسایی و تحلیل کرد.
1. تحلیل فاندامنتال:
از ارزش ذاتی یک ارز است. این ارزش از آشنایی با وایتپیپر، نقشه راه آن، تیم طراح و پشتیبانی آن رمزارز و به طور کلی کارکرد تکنولوژیک آن و همچنین از موقعیت آن رمزارز در بازار با توجه به اخبار و اطلاعات و حواشی آن به دست میآید.
2. تحلیل تکنیکال:
از نمودار تغییرات قیمت آن به دست میآید.
برای آموزش معامله اسپات تریدینگ از هر استراتژی براساس تحلیل تکنیکال میتوان بهره برد.
با استفاده اصول تحلیل تکنیکال کلاسیک، میتوان روند تغییرات قیمت در بازار را به دست آورد. با پیگیری این روندها، نقاط تغییر روندهای نزولی به صعودی، نقطه ورود ما به بازار خواهد بود. اصول پرایس اکشن و شناخت نواحی عرضه و تقاضا هم در بازار، محدودهها و سطوح مقاومتی و حمایتی قیمت را برای ما مشخص میکنند. با تعیین خطوط حمایت، نقاط ورود و با تعیین محدوده مقاومتی حد سود یک معامله اسپات به راحتی به دست خواهد آمد.
اصولاً سود و ضرر در همه معاملات بستگی به میزان نوسانات بازار دارد.
با این حال تحلیل این نوسانات برای یک معامله اسپات به قبل از خرید خلاصه میشود و بعد از ورود به بازار معاملهگر تنها منتظر صعود بازار تا رسیدن به حد سودی که قبلا تعیین کرده میماند. اگر هم بازار بر خلاف تحلیل ما حرکت کند با رسیدن به حد ضرری که قبلاً تعیین شده، معامله اسپات ما بسته خواهد شد. اگرچه مزایای زیادی در این بازارهای معاملات نقدی وجود دارد، اگر قصد ورود به چنین معاملاتی را دارید توصیه میشود که با احتیاط عمل کنید. با سرمایههای اندک کار را آغاز کنید و سرمایه خود را به صورت پلکانی وارد بازار کنید.
مدیریت سرمایه در بازار اسپات
همانطور که گفتیم برای مدیریت سرمایه در ترید و هولد، روشهای متفاوتی وجود دارد که باید با توجه به اهداف و خصوصیات فردی خود، بهترین روش را برای خود برگزینید.
اما یک روش کلیِ کم ریسک برای مدیریت سرمایه که تقریبا در اکثر مواقع میتواند نتایج مطلوبی را برای شما به همراه داشته باشد، این است که در 2 گام زیر عمل کنید.
هولد یا نگهداری بلند مدت یک ارز
همیشه بهتر است از کل میزان سرمایه خود که آن را 100 درصد در نظر میگیریم، بیشترین میزان را در بازار ارزهای دیجیتال به هولد کردن اختصاص دهید.
به همین دلیل، منطقی است که 80 درصد کل دارایی خود را به هولد کردن ارزهای دیجیتالی که ارزشمند هستند و آینده خوبی را برای آنها متصورند، تخصیص دهید و برای بازهای بلند مدت بیشتر از یک سال از آن چشم پوشی کنید.
سهامی که به عنوان سبد هولد تهیه میکنید، در واقع پشتیبان شما در بازارهای پر نوسان است و میتواند از ضرر و زیانهای ناشی از عدم ثبات به دلایل اقتصادی و سیاسی جلوگیری کند.
برای مثال اگر 100 میلیون پول دارید و قصد سرمایهگذاری آن را در بازار ارزهای دیجیتال دارید، حداقل 80 میلیون را به هولد کردن ارزهای دیجیتال ارزشمند اختصاص دهید.
ترید اسپات:
فرض بر اینکه 80 درصدی که برای اسپات کنار گذاشته ایم، 16 میلیون است. این مبلغ را دوباره 100 درصد در نظر میگیریم. در هر بار معامله فقط مجازیم 5 تا 7 درصد از این دارایی را صرف خرید یک ارز دیجیتال کنیم. البته در مورد برخی ارزهای دیجیتال خاص میتوانیم این میزان را تا 10 درصد هم بالا ببریم.
نکته بسیار مهمی که در بحث اسپات باید به آن دقت کنید، این است که همیشه 20 تا 30 درصد از پول خود را به صورت استیبل کوینهایی مثل تتر کنار بگذارید و به آن دست نزنید و فقط با 70 درصد سرمایهتان وارد اسپات شوید. با اینکار به اصطلاح در بازار نقد هستید و در فرصتهای طلایی و یا مواقع بحرانی بازار میتوانید از آن به سود خود استفاده کنید. یعنی (برای مثال) فقط 11 میلیون و 200 هزار تومان از سرمایهای که برای اسپات کنار گذاشتهاید را وارد معامله میکنید و 4 میلیون و 800 را نقد در بازار باقی میمانید.
ترید فیوچرز:
با 20 درصد باقی مانده، مجاز هستید که کمی بیشتر ریسک کرده و آن را برای ترید استفاده کنید. اما مدیریت سرمایه در ترید نیز قوانین خاص خود را دارد که باید به آن توجه کنید. فرض میکنیم 20% صد میلیون تومان ما، همان 20 میلیون تومان است و ما این 20 میلیون را دوباره یک دارایی 100% به حساب میآوریم و آن را مجدداً به یک 80 درصد برای معاملات اسپات و 20 درصد مجزا برای معاملات فیوچرز تقسیم میکنیم. یعنی برای مثال به یک 16 میلیون و یک 4 میلیون تومان تقسیم میکنیم.
مارتینگل یا خرید پله ای
در این روش سرمایه به قسمتهای مساوی یا نامساوی (از توانهای عدد ۲) تقسیم میگردد و خرید در مناطقی که احتمال برگشت قیمت زیاد میباشد، صورت میگیرد.
مزایای روش مارتینگل: در خرید پلهای شما قادرید در صورت بروز اشتباه کمی از اشتباه خود را جبران نمایید و در صورتی که قیمت به دلخواه شما جلو نرفت و قیمت خرید شما کاهش یافت باز میتوانید در قیمتهای پایینتر خرید نمایید و اصطلاحاََ میانگین کم کنید و اگر قیمت برگشت و افزایش یافت، شما ضرر خود را جبران نمایید و شاید هم به سود دست یابید.
نکات مهم در خرید روش مارتینگل: اگر میخواهید ارز دیجیتال یا … را به روش مارتینگل بخرید، پیش از خرید از با ارزش بودن و رشد آن در بلند مدت کاملا مطمئن شوید. هیچ قانون صددرصدی در روش پلهای وجود ندارد. هر تریدی میتواند با توجه به نوع معاملات، میزان سرمایه و روش ترید شخصیتی خود پلهها و سرمایه خود را تقسیمبندی نماید. این روش همیشه درست عمل نمیکند و میتواند موجب ضرر شما گردد.
فاکتورهای تحلیل زمانی برای مدیریت سرمایه در بازار اسپات
مهمترین اصل در تحلیل زمانی، توجه به چارتهای قیمتی سهم مدنظر است; چراکه این چارتها، اطلاعات نهفتهی بسیار ارزشمندی را در درون خوددارند که میتوانند، سرمایهگذار را برای کسب سودی مناسب، یاری نمایند.
- آشنایی و استفاده از ابزار تحلیل زمانی مثل فیبوناچی، ریتریس و …
- درآوردن الگوی رفتاری برای یک سهم مشخص (در حقیقت بایستی مشخص کنیم که رفتارها و عکسالعملهای سهم مدنظر ما در مقابل حوادث و رخدادهای گوناگون به چه شکل خواهد بود تا بدین ترتیب با یافتن چنین الگویی بتوانیم رفتارهای احتمالی بعدی آن را نیز تا حدود زیادی پیشبینی کنیم.)
- بررسی رفتارهای متفاوت یک سهم در بازههای گوناگونی از ۱ سال و از 1 ماه