طرح توجیهیکارآفرینی و اشتغال زایی

طرح توجیهی پرواربندی گوسفند و بره

پرورش بره پرواری با درآمد عالی و ریسک کم

طرح توجیهی پرورش بره پرواری برای تولید گوشت قرمز و افزایش عرضه گوشت قرمز در بازار. تولید گوشت یکی از اهداف پرسود و قابل توجه در دامداری است. عوامل اولیه که سودآوری این طرح را تعیین می‌کنند تعداد دام، نرخ رشد بره ها و قیمت‌ گوشت در بازار است. 

یکی از قدیمی ترین مشاغلی که بشر به وسیله آن توانسته است بخش اعظمی از نیاز های غذایی خود را توسط آن تامین کند، شغل دامپروری و پرورش حیواناتی نظیر گوسفند، گاو و بز بوده است. گوسفندان حیواناتی چند منظوره هستند که برای گوشت، شیر، پشم و پوست پرورش می یابند. یکی از اولین و مهمترین تصمیماتی که باید بگیرید این است که تصمیم دارید روی کدام جنبه از تولید گوسفند تمرکز کنید. در حالی که بیشتر نژادهای گوسفند چند منظوره هستند، بیشتر آنها برای تولید گوشت، شیر یا پشم مناسب هستند. ولی به ندرت هر سه مورد هدف پرورش دهنده است. شیوه های تولید و بازاریابی معمولاً با توجه به هدف پرورش متفاوت است.

تعریف پرواربندی بره و گوسفند پرواری

پرواربندی بره یکی از زیرمجموعه های حرفه دامپروری محسوب می شود. پرواربندی یعنی رساندن دام ها به یه وزن مشخص تو کوتاه‌ترین زمان ممکن برای استفاده از گوشت آنهاست. به گوسفندانی که مهم‌ترین دلیل نگهداری از آنها استفاده از گوشت است، گوسفند پرواری میگویند.

پرواربندی به معنای تغذیه دام لاغر، سبک وزن، جوان و تبدیل آن دام چاق در طی یک مدت مخشص می باشد. سود بدست آمده از طریق فروش دام های پرورار شده باید همیشه از هزنیه های نگهداری بیشتر باشد تا این کار صرفه اقتصادی داشته باشد.

بهترین نژاد بره برای پروار و تولید گوشت

سافولک یک نژاد گوسفند محبوب برای طرح توجیهی پرورش بره و تولید گوشت مصرفی است. در ایران نژادهای گوشتی زیادی مانند نژاد افشاری، مغان، قزل و… برای کار پرواربندی گوسفندی مناسب هستند.

هر نژاد گوسفند گوشتی دارای ویژگی هایی است که آن را به انتخابی ایده آل برای چوپان های خاص تبدیل می کند. برخی از نژادها بزرگ و گوشتی هستند، در حالی که برخی دیگر شیر و لبنیات خوشمزه ای تولید می کنند. گوشت بعضی از گوسفندها با افزایش سن طعم خود از دست نمی دهد، بعضی از گوسفندها هم به سرعت رشد می کنند و در زمان و هزینه شما صرفه جویی می شود به طور کلی همه چیز به هدف شما از کسب و کار پرورش بستگی دارد. 

تولید گوشت بره به عواملی مانند: نژاد تحت پرورش، روش های نگهداری و تغذیه، شرایط بازار، سیاست های دولت در ارتباط با دام و دامپروری وابسته است.

بهترین گوسفندهای گوشتی برای پروار

  1. گوسفند گوشتی نژاد سافولک Suffolk
  2. گوسفند چویوت Cheviot
  3. گوسفند شاروله Charollais
  4. گوسفند کاتادین Katahdin
  5. گوسفند ایسلندی Icelandic
  6. گوسفند تونس بربری Tunis Barbari
  7. گوسفند شکم سیاه (آمریکایی و باربادوس) Blackbelly (American and Barbados)
  8. گوسفندان کوهستانی ولز Welsh Mountain
  9. گوسفند شروپ شایر Shropshire
  10. گوسفند تکسل Texel
  11. گوسفند دورست هورن Dorset Horn
  12. گوسفند همشایر داون Hampshire Down
  13. گوسفند رامبویه Rambouillet
  14. گوسفند دورپر Dorper
  15. گوسفند رامنی Romney
طرح توجیهی پرواربندی گوسفند و بره

بهترین خوراک برای بره پرواری

بره ها برای پروار می بایست کنسانتره یا خوراک دام به همراه با علوفه های مقوی مانند یونجه مصرف کنند. چون شکمبه بره ها هنوز به مواد سنگینی مانند غلات عادت نکرده است باید برای شروع پروار ابتدا حجم علوف بیشتر باشد و طی یک برنامه زمان بندی شده جیره پرواری افزایش یابد.

بهترین خوراک برای بره پرواری، یک ترکیب هوشمندانه از مواد غذایی با ارزش غذایی بالا است که شامل پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین‌ها و مواد معدنی باشد. انتخاب خوراک بر اساس فازهای مختلف رشد بره‌ها، می‌تواند به کاهش هزینه‌های نگهداری کمک کند. برای کسب سود در انتخاب خوراک، علاوه بر کیفیت، قیمت‌ها نیز باید مورد بررسی قرار گیرند.

بهترین مواد غذایی برای پرواربندی بره: یونجه، دانه جو،  کنجاله تخم پنبه و کنجاله سویا، سبوس، تفاله و ملاس چغندر، کاه و ساقه‌های خشک تیره غلات

مواد تشکیل دهنده خوراک کنسانتره گوسفند شامل: جو، ذرت، کنجاله آفتابگردان، سبوس گندم، خرما، تفاله انگور، ملاس چغندرقند، مکمل‌های درمانی معدنی و ویتامینه، و افزودنی‌های مجاز است.

رژیم غذاییاستفاده از ﺟﻴﺮه پُر پروتئین و کنسانترهاستفاده از علوفه و مرتع طبیعی
مزایابره های تغذیه شده با غلات سریعتر رشد می کنند و سریعتر به وزن مناسب بازار می رسند.
مصرف کنندگان طعم ملایم تر گوشت بره تغذیه شده با غلات را ترجیح می دهند.
نظارت بر سلامت حیوانات در شرایط تغذیه غلات آسان تر است.
انگل های داخلی معمولاً در مناطق تغذیه خشکه مشکلی ندارند.
تکمیل تغذیه بره ها به تولید کننده اجازه می دهد تا از مرتع برای گله میش استفاده کند و میش های بیشتری را نگهداری کند.
بره های تغذیه شده با غلات قیمت بالاتری دارند.
در مناطقی که هزینه‌های زمین و حصارکشی بالاست، ذخیره غلات، یونجه و خوراک انتخاب اقتصادی‌تری است.
چراگاه، غذا و محیط طبیعی تری برای بره ها است.
بره های تغذیه شده از مرتع تمایل به تولید لاشه لاغرتر و چربی کمتر دارند.
گوشت دام های تغذیه شده با علف معمولاً حاوی اسید لینولئیک مزدوج (CLA)، ویتامین E، اسیدهای چرب امگا 3، بتاکاروتن و ویتامین A نسبت به گوشت دام های تغذیه شده با غلات است.
تقاضای مصرف کنندگان برای گوشت و شیر گوسفند علف خوار رو به رشد است.
استفاده از مرتع طبیعی اقتصادی تر است.
مشکلات گوارشی کمتری در بره ها ایجاد می شود.
معایببره های تغذیه شده با غلات معمولا لاشه های چاق تری تولید می کنند.
بره های تغذیه شده با غلات در معرض اختلالات گوارشی مختلفی هستند.
برخی از نژادها برای رژیم غذایی غلات مناسب نیستند و رصد چربی بالایی تولید میکنند.
مناطق تغذیه متمرکز به دلیل تعداد دام های متمرکز و احتمال رواناب، برای محیط زیست مضرتر هستند.
تعداد زیادی از خوراک ها برای استفاده نیاز به مجوز دارند.
بره های تغذیه شده از مرتع بیشتر در معرض انگل های داخلی هستند.
بره های تغذیه شده از مرتع در برابر شکارچیان آسیب پذیرتر هستند.
بره‌هایی که از مرتع تغذیه می‌شوند معمولاً کندتر رشد می‌کنند و زمان بیشتری طول می‌کشد تا به وزن ایده آل بازار برسند.
بسیاری از بره های تغذیه شده با علوفه اغلب قادر به دستیابی به پتانسیل ژنتیکی خود برای رشد نیستند.
بره‌هایی که از مرتع تغذیه می‌شوند ممکن است برای رسیدن به شرایط کشتار در برخی بازارها به مقداری غذای کمکی نیاز داشته باشند.
اگر بره ها هر روز چرا شوند، مرتع بیشتری برای پروش گوسفند مورد نیاز است.

مقایسه پرواربندی گوسفند با علوفه طبیعی و غذای جیره بندی شده

خرید بهترین بره پرواری و مدت زمان پرواربندی بره

انتخاب بره‌هایی با میانگین وزن ۳۰ کلیوگرم در هنگام خرید. همچنین تا حد امکان بره‌های خریداری شده از لحاظ وزنی و نژادی به صورت یکدست انتخاب شوند. در پایان دوره پرواربندی که معمولاً ۱۰۰ روز وطل میکشد. شما باید با تغذیه و جیره غذایی مناسب و سایر اقدامات تلاش کنید تا بره ها به وزن مطلوب برسند در پایان دوره پرواربندی وزن ایده آل بره‌ها باید بین 45 تا 50 کیلوگرم باشد تا سود مناسبی کسب کنید.

خرید بره از نژادهای مرغوب و اصلاح ژنتیکی شده هم میتواند مفید باشد.

طرح توجیهی پرواربندی گوسفند و بره

نکاتی برای افزایش سود و درآمد در پرواربندی بره ها

ناگفته نماند که هر یک از این ایده‌ها می‌تواند به تنهایی یک مقاله کامل را ارائه دهد. علم و اقتصاد گوسفندداری مدرن چنین است. با این حال، در این جا سعی خواهیم کرد نکاتی مختصر و کاربردی را به شما ارائه دهیم که نواحی اصلی تولید بره را پوشش می دهد. 

افزایش حاشیه سود همیشه به معنای کاهش هزینه ها نیست.

  1. در تغذیه بره ها و گوسفندها کوتاهی نکنید: تغذیه مهمترین قطعه پازل تولید است. تغذیه بره باید بهینه شود تا آنها را برای فروش بهتر در بازار آماده کند. وقتی بره ها را از شیر میگیرید باید بهترین تغذیه جایگزین را برای آنها فراهم کنید. استفاده از پودر چربی (مگالاک) میتواند گزینه خوبی باشد.
  2. اگر میش های شما لاغر هستند بره ها را زودتر از شیر بگیرید: این واقعا مهم است که میش ها در طول پرورش شرایط بدنی خوبی داشته باشند. بعد شیردهی حدود ۸ هفته ریکاوری طول میکشد. بره ها را زودتر از شیر بگیرید و آنها را با بهترین خوراک و چرای جایگزینی که در دسترس دارید تغذیه کنید.
  3. رشد بره های اضافه را به حداکثر برسانید: در صورت ۳ قلوزایی میشها آنها را جدا پروش دهید و تغذیه کمکی در اختیارشان قرار دهید یا باید بره های اضافی را سریعتر بفروشید تا بهره‌وری افزایش پیدا کند.
  4. فروش سریع: یکی از مولفه های کلیدی در راه اندازی یک کسب و کار موفق پرورش گوسفند، رسیدن به بازار در سریع ترین زمان ممکن و کارآمد است. تعادل بین بهترین قیمت برای بره شما و هزینه نگهداری بره های شما تا زمانی که به رشد کامل خود برسند، مهم است.
  5. توجه به نظافت و بهداشت محیط: تمیز و خشک نگه داشتن بستر برای سلامت گله شما ضروری است. بهداشت نامناسب یک عامل خطرناک برای بیماری و عفونت است که نه تنها برای گله شما بسیار بد است بلکه درمان آن نیز پرهزینه است.
  6. زمستان گذرانی: بیشتر به این دلیل که به دامداران کمک می کند تا بره های سالم تری پرورش دهند و در عین حال هزینه های عملیاتی را کاهش می دهد. (استفاده کمتر از کاه، استفاده کمتر از سیلاژ، استفاده کمتر از آنتی بیوتیک ها.) بدیهی است که زمستان گذرانی فقط با نژادهای مقاوم مانند Cheviots یا Llyns قابل دوام است.
  7. نگهداری و استفاده از تاریخچه فعالیت: نگه داشتن داده ها در مورد هزینه ها، درآمد و معیارهای اصلی تولید به شما کمک می کند تا چرخه تولید خود را بهینه کنید. می‌توانید ببینید که کسب‌وکارتان در کجا به خوبی پیش می‌رود، و کجا می‌توان پیشرفت‌هایی انجام داد. اما بدون داده شما فقط حدس می زنید.
  8. روی سلامت گله سرمایه گذاری کنید: پیشگیری بهتر از درمان است. همچنین پیشگیری از بیماری بسیار ارزان تر از درمان آن است. با یک دامپزشک صحبت کنید تا یک برنامه مدیریت بهداشتی را تهیه کنید. مثل برنامه های واکسیناسیون

بررسی بازار فروش گوشت و بره

طبق بررسی های انجام شده ترجیح اکثر دامداران پروار بندی است زیرا افزایش قیمت گوشت تابع کمبود عرضه گوشت است. در نتیجه میتوان گفت این طرح بازدهی مناسبی خواهد داشت. امروزه برای دامداران نگه داشتن دام بیشتر از فروش آن می صرفد و این وضعیت پرواربندی سبب شده تا دولت با کمبود گوشت قرمز روبرو شود و همین کمبود ها است که سبب شده تا گرانی در بازار رخ دهد. همچنین حاشیه بازاریابی گوشت قرمز سال به سال رو به افزایش است.

مقدار و کیفیت گوشت در تولید گوشت بره پرواری برای کسب سود در بازار بسیار اهمیت دارد. و این مولفه‌ها به تعداد بره ها، نژاد گوسفند، نوع پروار، مدت بازه پروار و تغذیه وابستگی دارند.

با توجه به اینکه تمایل دارید فروش را به صورت دام زنده و سرپایی انجام دهید یا آنها را به کشتارگاه ببرید و بعد از کشتار لاشه گوسفندان را بفروشید میزان درآمد شما متفاوت خواهد بود. کشتار را معمولاً دامدارانی انجام میدهند که گوسفندان زیادی دارند.

یکی دیگر از روش‌های جدیدی که امروزه با استقبال دامداران و پرواربندان رو به رو شده است، فروش اینترنتی دام است و با ارائه آگهی فروش در سایت‌های تبلیغی دامداران می‌توانند مستقیماً با خریدار نهایی ارتباط برقرار کنند.

سود پرواربندی بره از هر دوره می‌تواند بین 10 الی 30 درصد باشد.

خلاصه سرمایه گذاری طرح پرورش بره پرواری و گوشتی

  • ظرفیت پرورش: ۱۰۰ راس بره پرواری ۲ دوره در سال
  • مساحت زمین: ۱۰۰۰ متر مربع
  • اشتغالزایی طرح: ۲ الی ۳ نفر
  • سرمايه ثابت و اولیه: ۱۲۰ میلیون تومان
  • سرمایه در گردش: ۵۰ میلیون تومان
  • مدت بازگشت سرمایه: ۴ سال
  • نرخ بازده داخلی: ۵۵٪
در بهبود کیفیت مقالات کمک کنید
صرافی اکسولو

فرهاد دهقان

طراح گرافیک و وب، مسلط به نرم افزارهای ادوبی فتوشاپ، ایلاستریتور، پریمیر، افترافکت، ایکس دی، ایندیزاین / طراح رابط کاربری UI/UX / طراحی سایت و فروشگاه اینترنتی / مدلسازی سه بعدی بازی و انیمیشن / متاورس / NFT

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا