بازار بورس چیست؟ انواع بازار بورس و تاریخچه بورس
حتما در طی دو سال اخیر نام بازار بورس اوراق بهادار را بارها و بارها شنیده اید و شاید تجربه خوب یا بد دوستان و آشنایان را شنیده باشید. شاید هم سوالات زیادی در مورد اینکه آیا بورس بازدهی مناسبی دارد؟ یا چگونه می شود وارد آن شد؟ برایتان ایجاد شده است. در این مقاله قصد داریم مروری بر تاریخچه بورس و انواع آن بپردازیم.
بورس چیست؟
اگر بخواهیم بطور کاملا ساده بگویم بازار بورس مکانی برای خرید و فروش است. حالا این بازار می تواند بصورت فیزیکی یا بر روی بستری مانند اینترنت باشد. آنچه که معامله گران با آن در بازار معامله می کنند دارایشان است که می تواند بصورت واقعی یا مالی باشد. داراییهای واقعی همان داراییهای فیزیکی مانند خانه، زمین، خودرو و… هستند. در طرف مقابل، داراییهای مالی اسنادی مانند سهام و اوراق مشارکت را در بر میگیرند.
تاریخچه پیداش بورس در ایران
تاریخ تاسیس بازار بورس در ایران به سال 1315 هجری شمسی باز میگردد، یعنی زمانی که ران لوترفلند بلژیکی اساس و پایه این بازار را در ایران بنا کرد. البته پس از آن جنگ جهانی دوم، پیشآمد و تحولات و تنشهای داخلی کشور اجازه نداد تا این بازار جانی بگیرد. ماجرای بورس ایران به 25 سال بعد موکول شد و در سال 1341، حضور چند جانبه وزارت بازرگانی، بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران، وزارت دارایی و… اساسنامه نخستین بازار بورس ایران تشکیل شده و تنظیم گردید. باز هم بلژیکی ها برای راه اندازی بازار بورس ایران، به کمک درآمده و در سال 1345 هجری شمسی، به صورت رسمی و قانونی بورس اوراق بهادار ایران تاسیس گردید. نخستین معامله و شروع فعالیت به تاریخ 15 بهمن سال 1346 هجری شمسی انجام پذیرفت، این معامله بورسی نیز روی سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی بود.
انواع بازار بورس در ایران
بازارهای بورس ایران به چهار دسته اصلی بورس اوراق بهادار، فرابورس، بورس انرژی و بورس کالا تقسیم میشوند. در ادامه جزئیات بیشتری را با شما به اشتراک می گذاریم.
بورس کالا
در این نوع که در آن خرید و فروش کالاهای معین صورت میگیرد و بهطور منظم و دائم فعال است، بورس کالا نام دارد. در بورس کالا معمولاً مواد خام و مواد اولیه مورد معامله قرار میگیرد. هر بورسِ کالا را با نام همان کالایی که مورد معامله قرار میگیرد، نامگذاری میکنند. مثل بورس نفت یا بورس گندم.
بورس ارز
در بورس ارز، همانطور که از نام آن مشخص است، کار خرید و فروش ارزهای خارجی انجام میگیرد. این بورس در ایران فعال نیست اما در کشورهای پیشرفته فعالیت چشمگیری دارد.
بورس اوراق بهادار
در بورس اوراق بهادار داراییهای مالی از قبیل سهام، اوراق مشارکت و… مورد معامله قرار میگیرد. در ایران، به بازار خرید و فروش اوراق بهادار که بهطور رسمی و دائمی در محل معینی تشکیل میشود، «بورس اوراق بهادار» میگویند.
فرابورس ایران
مهمترین وظیفه شرکت فرابورس ایران، ساماندهی و هدایت بخشی از بازار سرمایه است که شرایط ورود به بورس اوراق بهادار را پیدا نکرده و یا تمایل به ورود سریعتر به بازار را دارند. در همین راستا رویه پذیرش شرکتها به گونهای است که با احراز حداقل شرایط و در سریعترین زمان ممکن، امکان ورود به بازار را داشته باشند. نام این بازار در ایران از معادل انگلیسی آن Over The Counter گرفته شده است. به همین دلیل به این بازار اختصارا OTC نیز گفته میشود. لازم به ذکر است که سازمان بورس اوراق بهادار بهعنوان نهاد ناظر، بر تمام فعالیتهای مالی و عملیاتی شرکتهای بورس، فرابورس و بورس کالا نظارت دارد.
بورس انرژی
بورس انرژی ایران بستری برای انجام معاملات حاملهای انرژی (شامل نفت، گاز، برق و غیره) و اوراق بهادار مبتنی بر آنهاست. بورس انرژی نیز مانند سایر بورسها یک بازار رقابتی است که تعداد زیادی خریدار و فروشنده در آن حضور دارند که در اثر معاملات آنها، قیمت حاملهای انرژی به تعادل میرسد. بورس انرژی دارای سه بازار «فیزیکی»، «مشتقه» و «فرعی» است.
مزایای سرمایهگذاری در بورس
معمولا در بدو ورود به بازار سرمایه، برای افراد این سوال ایجاد میشود که مزایای بازار سرمایه چیست؟ در پاسخ به این سوال موارد زیر را مطرح میکنیم:
- برای ورود به بازار سهام نیاز به سرمایه زیادی ندارید و حداقل مقدار سفارش در سیستمهای معاملاتی 500 هزار تومان است.
- بطور کلی سودی که از بازار سرمایه میتوان به دست آورد بسیار بیشتر از سود بانکی است ولی این امر مستلزم آموزش بورس و ریسکپذیری خواهد بود.
- اگر با آموزش و آشنایی کامل وارد بازار بورس شوید، ارزش داراییتان نسبت به تورم حفظ میشود.
- قوانین حاکم بر بازار سرمایه، باعث شده است که بستر این بازار امن و کاربردی باشد. علاوه بر این، ناظری به نام سازمان بورس و اوراق بهادار بر فعالیتهای این بازار نظارت میکند.
- قابلیت نقدشوندگی در بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها بسیار بهتر است. در واقع اگر نیاز به خروج پولتان از بازار سرمایه داشته باشید، فقط طی 2 تا 3 روز کاری زمان میبرد.