مقالات آموزش ارز دیجیتال

توکن سوزی چیست؟ سوزاندن توکن چه کاربرد و فایده ای دارد؟

توکن سوزی امروزه یکی از داغ ترین بحث ها در رابطه با ارزهای دیجیتاله، خب این اتفاق خوبه یا بد باید بررسیش کنیم ببینیم وقتی رویداد توکن سوزی برای یک ارز اتفاق میفته یا می خواد که اتفاق بیفته آیا برای ما سود آوره این اتفاق؟ آیا اگه نداریم اون ارزو بریم بخریمش؟ یا نه شاید فرقی نداره اصلا.
تو این مقاله باهم به بررسی رویداد توکن سوزی می پردازیم و می بینیم باید بعد یک توکن سوزی منتظر چی باشیم و چه اتفاقی قراره بیفته. همراه ما باشید.

فقط قبل شروع مقاله یک چیزیو بگم ما اگه می گیم توکن سوزی منظور این نیست تنها این شرایط برای توکن ها اتفاق میفته و کوین ها مستثنی هستند. نه برای هر دو ممکنه این اتفاق بیفته. پیشنهاد می کنم اگه تفاوت کوین و توکن رو نمی دونید مقالات مربوط بهشو حتما مطالعه کنید.

توکن سوزی Token Burn چیست؟

اولین چیزی که به فکرتون میاد برای اصطلاح توکن سوزی چیه؟ یک سری توکن یا کوین که دارند آتیش می گیرند و می سوزند؟ خب جریان اینجوری نیست و این فقط یک اصطلاحه، به طور خلاصه:

توکن سوزی یعنی خارج کردن مقدار مشخصی توکن یا کوین از چرخه بازار.

اما چطوری؟
وقتی یک چیزی ازش تو بازار زیاد میشه چه اتفاقی میفته؟ مثلا سیبزمینی خیلی میشه بعدش چه اتفاقی میفته؟ آفرین قیمت سیبزمینی کاهش پیدا می کنه چرا؟ چون ازش زیاده به چشم نمیاد کلی هست اما اگه همین سیبزمینی ازش کم وارد بازار بشه چی میشه؟ قیمتش میشه سرسام آور و مثل داریم که میگه سیبزمینی نمرد و قاطی میوه ها شد. حالا همین مثالو تو مارکت تصور کنید، گردش و عرضه یک ارز تو مارکت زیاد میشه، افراد زیادی می تونند بخرنش خب طبیعتا قیمتش افت می کنه چون عرضه زیاد و تقاضا کمه و این به نفع هولدرای ارز نیست. کل مارکت کریپتوکارنسی رو همین اصل پابرجاست. عرضه تقاضا.

حالا باید چی کار کنن؟

حالا باید چی کار کنن که این اتفاق نیفته، یعنی عرضه زیاد نشه و اصطلاحا اون کوین تو بازار اشباع نشه؟ “توکن سوزی”

طی این فرآیند شرکت و سازمان اصلی که صاحب اون توکنه میاد مقدار مشخصی از ارزشو که داخل بازار داره معامله میشه، میخره. یعنی خودش پا میشه قشنگ میاد میشینه پای معامله و میگه آقا 1000 تا از ارزمو بخر. خودش داره ها ولی می خره که تقاضا رو زیاد کنه. خب نتیجش چی میشه؟ یک عالمه از ارزشو خودش خریداری می کنه و از گردش بازار خارج می کنه اما این پایان ماجرا نیست ادامش چیه؟

حالا این ارزارو نمی تونه نگه داره بعدا باز وارد مارکت کنه که چون در اون صورت دوباره عرضه زیاد میشه و قیمت شدیدا افت می کنه. انگار نه خانی اومده نه خانی رفته. پس میاد اون توکن یا کوینایی رو که خریداری کرده میفرسته به یک ولت متروکه.

ولت متروکه چیه؟
ولتیه که کلید خصوصی اون یادداشت نشده و عملا دسترسی بهش نداریم دیگه

حالا که این اتفاق افتاد و یک عامله از کوین خودشو خرید و وارد یک ولت متروکه کرد که دیگه دست هیچکس حتی خودشم بهش نرسه چی میشه؟
آها، حالا شد، حالا می تونیم بگیم توکن سوزی اتفاق افتاده و مقدار مشخصی از توکن ها یا کوین ها از چرخه بازار خارج شدند. نتیجه این اتفاق چیه؟

نتیجه و مزایای توکن سوزی چیه؟

خب حالا این اتفاقای که افتاد و اون بنده خدا صاحب این توکن انقدر از توکنای نازنینشو سوزوند به چه دردی می خوره؟ چه نتیجه ای داره این کار هم رو خودش هم رو هولداری اون ارز؟

1. عرضه کوین یا توکن کم میشه

عزیزان، تمام مارکت، تمام چرخه اقتصادی روی دوتا واژه خوشگل می چرخه. عرضه و تقاضا. هرچی عرضه کمتر باشه تقاضا بیشتر میشه و قیمت افزایش پیدا می کنه و هرچی تقاضا کمتر باشه و عرضه بیشتر قیمت کاهش پبدا می کنه. پس وقتی می گیم یکی از مزایای توکن سوزی کاهش عرضه است باید جامه بدریم و به بیابان بگریزیم.

عرضه که کم میشه، تقاضا میره بالا و در نتیجش قیمت ارز افزایش پیدا می کنه کی خوشحاله؟ هولدرا کسایی که اون ارزو داشتن. یک عده هم می گن شت از ماراتون جا موندیم میرن خرید هیجانی میزنن باز قیمت میره بالا. شاید الان بگید اون بنده خدا صاحب ارز چی اون کلی ضرر کرد خرید بعد انداخت آشغالی. اشتباه نکنید سود کلانو همین داداشمون می کنه. اولا که از پول تو جیبش نمیاد توکنارو بخره بندازه آشغالی. از سودی که به واسطه همین توکن و پروژش کرده میاد این کارو می کنه. دوما وقتی قیمت میره بالا اولین هولدر ارز کیه؟ خود همون شخص، پس در اصل انگار داره یکم از توکناشو قربونی می کنه میگه شیتیل بچه ها تا قیمت بقیه توکناش بیاد بالا و سود بکنه، سوما وقتی قیمت ارزش تو مارکت میاد بالا و با قیمتای بالاتر معامله میشه چه لذتی بالاتر از این؟

2. محافظت در برابر اسپم و حملات

بلهه، بلههه توکن سوزی از خود شبکه ارز هم محافظت می کنه، چطوری؟
یکی دیگه از مزیتای سوزاندن توکن یا کوین در یک شبکه کریپتوکارنسی، ایجاد محافظتی طبیعی در برابر حملات DDoS و تراکنش‌های اسپم است. به طور طبیعی، کاربران یک شبکه به منظور انجام تراکنش‌های خود، کارمزدی مشخص پرداخت می‌کنند. همچنین در پلتفرم اتریوم، اجرای یک قرارداد هوشمند به یک کارمزد گس نیاز دارد. از بین بردن Tokenها یا Coinهای در گردش داخل یک شبکه، رویکرد مشابهی را دنبال می‌کند.

در برخی پروژه‌ها به جای پرداخت کارمزدها به ماینرها، روالی خودکار به منظور از بین بردن ارزهای دیجیتال نتورک پیاده‌سازی می‌شود. در نتیجه، درصد کمی از تراکنش به طور خودکار نابود خواهد شد. به عنوان بهترین مثال باید به ریپل اشاره کنیم که چنین مدلی در شبکه‌اش اجرا شده است؛ حداقل کمیسیون معاملات داخلی را در شبکه Ripple پرداخت خواهید کرد؛ 0.00001 دلار رقمی واقعا قابل چشم‌پوشی و نزدیک به صفر است! دلیل صفر نکردن کارمزد، جلوگیری از حملات سایبری از نوع DDoS محسوب می‌شود.

3. خیال جمعی از درستکاری پروژه

وقتی یک پروژه میاد اقدام به سوزاندن توکن های خودش می کنه تا ارزش توکن خودشو حفظ کنه داره به ما سیگنال میده که من رویکرد و کارم درسته می تونید به من اعتماد کنید و سرمایه گذاری کنید. چرا؟ چون داره تلاش می کنه تا حداکثر سود رو برای دارندگان توکنش بسازه، اینجوری نیست تو این اتفاق فقط خودش سود کنه، نه به فکر شمام هست.

4. درگیر تورم نمیشن

این تورم لعنتی حتی تو کریپتوهم می تونه اتفاق بیفته، یکی از چندین دلیل ایجاد تورم وود بی رویه از یک چیزه، اسکناس یا ارز دیچیتالش فرق نداره تورم میسازه یعنی چون ازش زیاده ارزشش کم میشه اما پروژه ها با اقدام به سوزاندن توکن از تورم چلوگیری می کنند و نمی زارن که درگیر ارزشون بشه. خاصیتش یکم شبیه به حالت 1 اما از یک دید دیگه.

در بین تمامی دلایل بالا مهمترینشو می تونیم همون کاهش عرضه در نظر بگیریم.

توکن سوزی چه زمانی اتفاق میفته؟

اینکه توکن سوزی چه زمانی اتفاق میفته مشخص نیست، بعضی پروژه ها زمان خاصی دارند، مثلا بایننس کوین هر 3 ماه یکبار اقدام به توکن سوزی می کنه، برخی ICO ها همین که سرمایرو جمع کردند، اون مقدار از توکن که فروش نرفت و نیازیم ندارن دیگه بهش رو می سوزونند تا با اثبات بیشتری برای درست کار بودنشون وارد بازار بشن. برخی پروژه ها اصلا توکن سوزی ندارند. مثلا بیت کوین توکن سوزی نداره نیازی نداره چون محدود به 21 میلیون واحد بیت کوینه و همین محدودیت براش افزایش تقاضا میسازه و باعث میشه دچار تورم نشه.

نتیجه

زمانی که توکن سوزی یک ارز نزدیکه بد نیست ازش داشته باشید، چون وقتی توکن سوزی اتفاق میفته قیمت به دلایلی که گفتیم رشد می کنه. اما اشتباه نکنید در این لحظات و نه خرید هیجانی بزنید و نه درگیر فومو بشید.

5/5 - (2 امتیاز)
صرافی اکسولو

میلاد دهقان

من تلاش می‌کند تا به عنوان یک نماینده از جامعه تریدرها و سرمایه‌گذاران فعال در حوزه ترید ارز دیجیتال و فارکس، دانش و تجربیات خود را به بهترین شکل ممکن به اشتراک بگذارد و افراد را در رسیدن به اهداف مالی و حرفه‌ای خود یاری نماید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا