مقالات آموزش ارز دیجیتال

استیکینگ Staking ارزهای دیجیتال چیست و چگونه انجام می شود؟

یکی از شیرین ترین مباحث دنیای ارزهای دیجیتال استیکینگ است، به زبان ساده شما در Staking از طریق دارایی های خود کسب سود می کنید. دارایی های خود را در یک صرافی یا یک کیف پول به اشتراک می گذارید و در نتیجه این امر به شما سودی سالانه پرداخت خواهد شد. استیکینگ بی دردسر و بدون اذیت است و عده ای هم آن را روشی به عنوان جایگزین ماینینگ می دانند اما آیا اینکه واقعا یک روش مناسب به عنوان جایگزین استخراج ارزهای دیجیتال است یا خیر را در ادامه خواهیم گفت. در این مقاله قصد داریم به آموزش کامل استیکینگ، نحوه و انواع آن بپردازیم.

استیکینگ Staking رمرزارزها چیست؟

زمانی که می گوییم استیکینگ Staking به عنوان جایگزینی برای استخراج است بهتر است به عملکرد استخراج یک نگاه ریزی بیندازیم. طریقه استخراج رمزارزها با کمک الگوریتم اثبات کار صورت می گیرد یعنی اینکه شما با کمک سخت افزارهای خود عملیات سنگین محاسباتی را انجام می دهید و در ساخت یک بلاک جدید و همچنین امنیت شبکه نیز همکاری می کنید. در راستای این فعالیت ها شبکه بلاکچین به عنوان تشکر از شما به شما پاداش می دهد. حال این پاداش یا بیت کوین است یا هر رمزارز دیگری که در حال استخراج آن هستید. ( دقت کنید که آن رمزارز باید قابل استخراج و ماینینگ باشد در غیر این صورت از الگوریتم اثبات سهم پیروی می کند.) عملیات استخراج نیازمند سخت افزارهای سنگین و گران قیمت است و شاید هر کس از عهده آن بر نیاید. البته با هزینه کم هم می توان قعالیت کرد اما زمانی که سختی شبکه بالا باشد شما هم باید دستگاه قوی ای دارا باشید تا حرفی برای گفتن داشته باشید.

حالا که خیلی کوتاه با نحوه استخراج آشنا شدید راجع به استیکینگ Staking صحبت می کنیم. در این روش شما یک ارز دیجیتال را میخرید و آن را یا در یک صرافی و یا در یک کیف پول نگهداری می کنید و سپس با کمک آن صرافی یا کیف پولی نظیر تراست والت به استیک کردن آن می پردازید. در اصل شما دارایی های خود را در اختیار شبکه بلاکچین آن رمزارز قرار می دهید و با کمک الگوریتم اثبات سهم باعث امنیت شبکه و ساخت بلاک جدید می شوید و برای این فعالیت شما سود دریافت خواهید کرد.

مزایا و معایب استیکینگ Staking نسبت به استخراج

از آنجا که عده ای استیکینگ Staking را در مقابل استخراج قرار دادند گفتیم بهتر است این دو را با یکدیگر مقایسه کنیم:

مزایای استیکینگ نسبت به استخراجمعایب استیکینگ نسبت به استخراج
روش بی دردسر و کم هزینهسود کم
آینده دار استاستخراج شیرین تر است
مناسب برای هولدرهاامکان خروج در هر زمان
مقایسه استیکینگ در برابر استخراج

هولدر کیست؟
هولدر در معنای نگهدارنده به کسانی گفته می شود که ارزهای دیجیتالی را خریداری می کنند و آن را برای مدت حداقل یک سال نگهداری می کنند و مانند تریدرها نوسان گیری نمی کنند. اصطلاح داریم که “ هولدر همیشه برنده است

شاید در نگاه اول فکر کنید Staking با توجه به مزایای بیشتر از استخراج بهتر است. اما همان سود بسیار بیشتر استخراج کفه ترازو را به طور ناجوان مردانه ای به سمت استخراج برده است.

کاملا درست است، استیکینگ یک روش بی دردسر است.
تنها لازمه ارز دیجیتالی که به آن توجه دارید خریداری کنید و استیک کنید و دیگر نگران تجهیزات نباشید، لازم نیست هزینه سنگینی برای خرید دستگاه های استخراج کنید و آینده آن نیز نمی توان گفت از استخراج روشن تر است اما آینده خوبی دارد با توجه به اینکه بسیاری از رمزارز ها نظیر اتریوم به سمت الگوریتم اثبات سهم رفته اند.

اما از بابت آینده داری در مقاله اثبات کار و اثبات سهم اشاره کرده ایم که هر یک مزایا و معایب خود را دارند.

روش استیکینگ بسیار برای هولدرها مناسب است، کسانی که به چشم سالیان دور یک ارز را خریداری کرده اند و در این میان از سود آن هم لذت می برند. اما کافی است یکبار طعم استخراج و درآمد استخراج به زبانتان بخورد تا دیگر سمت سودهای ناچیز سالیانه استیکینگ نروید. %100 استخراج سود بیشتری برای کاربر دارد. بستگی به خود شما دارد که اگر به دنبال سوددهی بالاتر هستید استخراج مناسب تر است. اما اگر هولدر هستید و به دنبال دردسر و هزینه نیستید Staking مناسب است.

این را هم در نظر بگیرید که استخراج هم برای یک هولدر مناسب است. فرض کنید شخصی دستگاه ماینر اتریوم را 1 سال پیش خریده بود و در آن زمان اتریوم قیمت های 200 تا نهایت 300 دلار را می دید اما این شخص اگر اتریوم هایی که آن زمان استخراج کرده بود را هولد می کرد، اکنون می توانست اتریوم های خود را در قیمت 2000 دلار بفروشد. نکته پایانی اینکه بسته به نوع استیکینگتان شاید نتوانید در هر زمان دلخواه پول خود را برداشت کنید. اما در استخراج این امکان به راحتی وجود دارد.

استخر استیکینگ Staking چیست؟
استخر استیکینگ همانند استخر استخراج است. به طوری که چند نفر که هولدر یک ارز هستند دور هم جمع می شوند و شانس خود را برای برنده شدن و انتخاب شدن به عنوان نود سازنده افزایش می دهند. در الگوریتم PoS بسته به پروتکل شبکه در یک بازه زمانی معین یک نود را به عنوان نود سازنده انتخاب می کند و پاداش ها از آن این نود می شود. در این انتخابات هر نودی که دارایی بیشتری داشته باشد شانس بیشتری برای انتخاب شدن دارد. از این رو در استخر استیکینگ چندین نود با هم همکاری می کنند تا شانس خود را افزایش دهند و در آخر پاداش بسته به سهمشان تقسیم می شود.

انواع روش های استیکینگ Staking

  1. استیکینگ قفل شده ( Locked Staking )
  2. استیکینگ سرد ( Cold Staking )
  3. استیکینگ منعطف ( Flexible Staking )
  4. سیوینگ یا پس انداز قفل شده ( Locked Saving )
  5. سیوینگ یا پس انداز منعطف ( Flexible Saving )
  6. دیفای استیکینگ ( DeFi Staking )

استیکینگ قفل شده ( Locked Staking )

در این مدل استیکینگ شما در یک صرافی دارایی خود را قفل می کنید و مادامی که دارایی شما قفل است سود به شما تعلق می گیرد و در زمان قفل بودن دارایی نمی توانید با دارایی خود معامله کنید.

در این عکس لیستی از رمزارزهای قابل استیک در صرافی بایننس را مشاهده می کنید.
می توانید از این لینک صفحه استیکینگ بایننس را مشاهده کنید ( با فیلتر شکن )

  • APY: سرنام عبارت Annual Percentage Yield و به معنای بازده درصدی سالیانه است. بنابراین تمامی این سودها به صورت سالیانه بوده و با قفل کردن دارایی به صورت ماهانه، سود نیز به تعداد ماه‌ها شکسته می‌شود.
  • (Duration (Days: تعداد روزهایی است که برای ارز دیجیتال مورد نظر قابلیت استیکینگ قفل شده وجود دارد. بنابراین در این حالت بسته به ارز مورد نظر، امکان Stake به صورت 15 روزه، 30 روزه، 60 روزه یا 90 روزه وجود خواهد داشت.
  • Minimum Locked Amount: مقدار حداقلی لازم برای استیکینگ را نشان می‌دهد. به عنوان مثال، برای کسب سوددهی از استیکینک DOT، باید حداقل 10 واحد رمز ارز دات داشته باشید.

استیکینگ سرد ( Cold Staking )

این نوع از استیک کردن را می توان به کمک یک والت سخت افزاری انجام داد.برخی رمرزارزها امکان استیک کردن سخت افزاری را نیز فراهم کرده اند و تا زمانی که دارایی درون آن کیف پول سخت افزاری بماند سود دریافت می کنید و به محض جا به جایی سوددهی متوقف می شود.

استیکینگ منعطف ( Flexible Staking )

در این روش می توانید هنگام استیکینگ با دارایی های خود معامله نیز انجام دهید. بدیهی است که سوددهی استیکینگ منعطف نسبت به قفل شده کمتر است.

سیوینگ یا پس انداز قفل شده ( Locked Saving )

لاکد سیوینگ با نام فیکسد سیوینگ (Fixed Savings) نیز شناخته می‌شود. تفاوت سیوینگ با استیکینگ این است که در Staking، شما ارز را در کیف پول صرافی قرار داده و با این کار به پیشرفت شبکه بلاک چینی مربوطه کمک می‌کنید. اما در Saving در واقع ارز را به صرافی قرض می‌دهید و در ازای آن پاداش دریافت می‌کنید. در این حالت، مدت زمان نگهداری رمز ارز در والت صرافی کوتاه‌تر از حالت استیکینگ است. این قسمت همان سرویس وام دهی یا لندینگ بایننس است. در این حالت، نرخ سودآوری نسبت به سیوینگ منعطف بسیار بیشتر است. در این حالت نیز با توجه به اسم آن، باید حتما در مدت زمان مشخص دارایی در حساب صرافی بماند تا سود آن به حساب شما واریز شود. در صورت برداشت پیش از موعد مقرر، هیچ سودی به شما تعلق نخواهد گرفت.

لیستی از رمزارزهایی که قابلیت locked saving دارند. برای مشاهده بیشتر بر روی لینک کلیک کنید.

سیوینگ یا پس انداز منعطف ( Flexible Saving )

تفاوت Flexible Saving با locked saving در این است که شما امکان خروج در هر زمان را دارا هستید و طبیعتا سوددهی این روش نسبت به locked saving کمتر است. در حال حاظر 52 رمزارز در لیست صرافی بایننس آماده Flexible Saving هستند.

دیفای استیکینگ ( DeFi Staking )

دیفای استیکینگ نیز یکی دیگر از گزینه‌های موجود برای داشتن درآمد منفعل از صرافی بایننس است. نکات مربوط به این بخش همانند مدل Locked Staking و Flexible Staking است.

آموزش طریقه Staking ارز دیجیتال در صرافی بایننس

برای این منظور تنها کافی است وارد اکانت خود در صرافی بایننس شوید و از سر برگ Finance گزینه ” Binance Earn ” را انتخاب کنید. پس از آن به صفحه ای می روید که امکان انتخاب سیوینگ و یا استیکینگ را دارا هستید. هنگامی که انتخاب کردید به لیست موجود می روید و رمرزارز دلخواه برای استیکینگ و یا سیوینگ را انتخاب می کنید و بر روی گزینه Confirm Purchase کلیک می کنید.

1.

2.

سخن پایانی

در کل روش استیکینگ یک روش مناسب و بی دردسر است، درسته که سوددهی آن کمتر از استخراج است اما هولدرها علاقه زیادی به این روش دارند. در کنار آن اگر مشکلی پیش نیاید الگوریتم PoS آینده بلاکچین رمزارزها است.

سوالات متداول

5/5 - (3 امتیاز)

میلاد دهقان

من تلاش می‌کند تا به عنوان یک نماینده از جامعه تریدرها و سرمایه‌گذاران فعال در حوزه ترید ارز دیجیتال و فارکس، دانش و تجربیات خود را به بهترین شکل ممکن به اشتراک بگذارد و افراد را در رسیدن به اهداف مالی و حرفه‌ای خود یاری نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا